![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 320 Pomógł: 36 Dołączył: 28.08.2006 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam problem, a mianowicie chciałbym uzyskać pewien efekt. Najprościej będzie, jeśli przedstawię na przykładzie:
Mam w bazie danych tabelę, a w niej załóżmy pola: nazwa i ilość. W tabeli jest pewna ilość rekordów, wartości w kolumnie ilość są od siebie różne. Chciałbym teraz za pomocą jednego zapytania otrzymać np.: 10 rekordów z największą wartością w kolumnie ilość, ale w losowej kolejności. znalazłem takie rozwiązanie, ale jakoś nie mogę sobie z nim poradzić:
Aha... i ja wiem, że można oczywiście pobrać te 10 rekordów do tablicy posortowane po kolei według kolumny ilość, a następnie "porozrzucać" elementy tablicy (shuffle" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual), ale chciałbym też poznać alternatywę i zrobić to za pomocą samego MySQL. I chciałbym też poznać waszą opinię, co do tego, które rozwiązanie byłoby bardziej optymalne przy gigantycznych rozmiarach bazy danych. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 428 Pomógł: 128 Dołączył: 17.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 320 Pomógł: 36 Dołączył: 28.08.2006 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jest ok, dzięki ziqzaq.
Teraz, które rozwiązanie Waszym zdaniem jest lepsze? Ten post edytował bogdan89 12.02.2009, 13:20:08 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 55 Pomógł: 4 Dołączył: 19.05.2003 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A może tak:
-------------------- The fastest app with PHP: <?php die('Hello World'); ?>
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 13:18 |