![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 9.02.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Mam problem dotyczący DIV-a. Sytuacja wygląda tak:
Na stronie jest jeden główny DIV-main, w nim sa 2 obok siebie - lewy i prawy (wysokość jednego dostosowuje sie do drugiego, co widać na rys). W DIV-ie lewy mam jeszcze 3 DIV-y (góra, srodek i dól), DIV-y góra i dół maja określona wysokość. Chcaiłbym aby wysokość DIV-a srodek automatycznie dostosowywała(rozciagała) sie do DIV-a macierzystego (lewy) Poniżej przedstwiam kod: jeszcze CSS: Kod BODY {background-color: 18187c; text-align: center; margin: 0; } DIV{border: 0px solid #333333; margin: 0px;} DIV#main {width: 610px; height: auto; text-align: center; margin-left: auto; margin-right: auto; overflow: hidden;} DIV#lewy { background: #FF0000; width: 150px; float: left;} DIV#prawy {background: #FFF; width: 460px; float: left;} DIV#gora {background: #FFF url('up.jpg'); width: 150px; height: 30px;} DIV#srodek {background-color: 18187c; width: 150px; height: auto;} DIV#dol {background: #FFF url('down.jpg'); width: 150px; height: 30px;} DIV#lewy,#prawy{padding-bottom: 2000px; margin-bottom: -2000px;} Prosze o pomoc. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 677 Pomógł: 89 Dołączył: 31.08.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kombinowanie jak to zrobić nie ma zbyt wielkiego sensu. Radzę zainteresować się techniką CSS Sliding Doors do grafiki w tle.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 9.02.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a jednak będę bardzo wdzięczny za pomoc
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 170 Pomógł: 18 Dołączył: 6.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli dobrze zrozumiałem o co Ci chodzi, to przede wszystkim możesz spokojnie pozbyć się div'a "lewy", bo tak na dobrą sprawę o nic nie wnosi do układu strony. Poza tym z tego co widzę div "lewy" nie dopasowuje się wysokością do prawego...
Ja bym wywalił ten "lewy" i zainteresował się tym tematem Ciągle jednak nie mam pewności czy dobrze rozumiem Twój problem ![]() |
|
|
![]()
|
|
włanie DIV lewy dopasowuje sei idealnie do wysokości DIV-a prawy i odwrotnie, ale te trze DIV-y (góra , dól, srodek) nie rozciagaja sie na całą wysokość DIV-a lewy
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 170 Pomógł: 18 Dołączył: 6.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dopasowuje się idealnie tylko do momentu kiedy "prawy"osiągnie wysokość około 2000px, potem zaczyna się sypać, także nie jest to dobre rozwiązanie, chyba, że masz 100% pewność, że te div "prawy" nigdy nie będzie większy, tak czy inaczej trzeba będzie skorzystać z tematu, który dałem wyżej
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.06.2025 - 09:39 |