![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 686 Pomógł: 0 Dołączył: 10.11.2008 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Witam
Mam dosc nietypowy problem Otoz chce zainstalowac Smarty ale zeby to zrobic trzeba dopisac linijke kodu w pliku php.ini niestety gdy otwieram plik php.ini ktory jest na liscie w phpinfo.php widze cos takiego : Cytat PHP; nic poza tym Co w takim wypadku ? Ten post edytował erix 11.02.2009, 21:00:11
Powód edycji: [erix] literówka w tytule ;)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 296 Pomógł: 32 Dołączył: 3.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
co trzeba dopisać do php.ini?
// to co tam jest podane, nie jest bezwzględne... czyli bez tego powinno również chodzić. Ten post edytował isso 11.02.2009, 19:55:36 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 686 Pomógł: 0 Dołączył: 10.11.2008 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Trzeba dopisac sciezke dostepu do biblioteki smarty
W moim przpadku include_path = ".;c:\smarty\libs" Ale jak mowie w php.ini nic nie ma oprocz ; PHP a gdy probuje dopisac ta linijke z bibliotekami i zapisac plik wyskakuje komunikat Cannot create c:/Windows/php.ini file Make sure that path and file name are correct Dodam ze mam windows Vista :/ Bez tej linijki nie chodzi , juz probowalem test smarty ale niestety wyskakuje error : Cytat Warning: require(Smarty.class.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in C:\Program Files\WebServ\httpd\index.php on line 4
Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required 'Smarty.class.php' (include_path='.;C:\php5\pear') in C:\Program Files\WebServ\httpd\index.php on line 4 Ten post edytował Wolfie 11.02.2009, 20:06:41 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 296 Pomógł: 32 Dołączył: 3.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ale może coś wiece, z jakiego korzystasz oprogramowania ? (serwer)
// eee ten komunikat mi wyglada tak jabyś nie miał po prostu pliku z klasą(i jej podfolderami) tam skąd chcesz go odpalić Ten post edytował isso 11.02.2009, 20:08:07 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Oto konfiguracja jaka podaja w manualu :
index.php
A oto moja konfiguracja index.php
wszystkie pliki sa na miejscu brakuje tylko linijki w php.ini ktorej nie moge dopisac...... A to moj plik index.tpl ktory znajduje sie w katalogu c:/Program Files/WebServ/httpd/smarty/templates
wszystko powinno dzialac bo jest na miejscu ale brakuje linijki w php.ini Czyli jednym slowem php nie ma dostepu do c:/smarty/libs Ktos wie jak to naprawic w takim przypadku ? Ten post edytował Wolfie 11.02.2009, 20:18:47 |
|
|
![]()
|
|
ja raczej wiem jak to naprawic
![]() ale raczej jak podajesz katalogi to one są względnie do localhosta, a nie 'c:/costamcostam/' Jaki to jest serwer? podawaj katalogi od miejsca 'gdzie jestes' czyli np. jak masz wszystko w głównym katalogu to zaczynasz od: '/smarty/...' -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Mam WebServ-a
A katalog root to ten : httpd ktory znajduje sie tutaj C:/Program Files/WebServ/httpd Ale przeciez wyraznie widac w manualu zeby zaczynac sciezke od dyskow..... Prosze spojrzec na ten link , w pierwszych kilku zdaniach jest napisane jak wszystko skonfigurowac i tak mam wlasnie to zrobione ale nie dziala :/ konfuguracja smarty pod winde Ok znalazlem problem znajdowal sie on w komendzie require - zła ściezka dostepu do pliku a w zasadzie jej brak, musialem podac pelna sciezke dostepu do pliku Smarty.class.php zaczynajac od c:/.... Ten post edytował Wolfie 11.02.2009, 20:31:16 |
|
|
![]()
|
|
Cytat Setup these two folders INSIDE your www root: (wwwroot)/smarty/templates (this is where your templates will go) (wwwroot)/smarty/configs jak widać zreszta po błędzie jest problem z wczytaniem... smarty.class jest zwykla klasa php ;] czyli może być wciągane poprzez include, require normalnie bez udziwnień... jestem tego pewien, sam korzystam... masz wyraźnie napisane ze jest problem z require... wiec tam go szukaj. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Post wyzej problem rozwiazany
![]() |
|
|
![]()
|
|
ale to co zrobiłeś jest NIE optymalne
![]() ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
No wlasnie teraz tez o tym pomyslalem, i co w takim przypadku , co w takim razie moze byc tutaj bledem ?
Juz sie zaczałem gubic teraz w tym momencie..... Czyli include_path w php.ini nie jest tutaj problemem ? Ten post edytował Wolfie 11.02.2009, 22:12:53 |
|
|
![]()
|
|
nie.... to nie ma nic wspólnego... to całe include w php.ini mogłoby zrobić "stałą bibliotekę" - cos takiego mniej wiecej...
ale Ty bedziesz tego używał na innym serwerze... wiec musisz posiadać wszystkie pliki w katalogu i normalnie przez inlude włączać klasę smarty ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
A dlaczego php.ini wyglada tak :
Cytat ; PHP I nie ma tam nic poza tym ? Jakbym chcial cos skonfigurowac to gdzie mam to robic ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
nie mam pojecia
![]() ![]() ![]() ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat Jakbym chcial cos skonfigurowac to gdzie mam to robic Ponieważ PHP jest skonfigurowane do korzystania z domyślnych ustawień. Skopiuj sobie php.ini-dist albo php.ini-recommended, aby uzyskać "normalny" plik ustawień. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 6.07.2025 - 19:57 |