![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 11.02.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam serdecznie.
Mam zadanie, w ktorym musze pomnozyc wartosci pol w 2 roznych tabelach i przedstawic w raporcie. Moja baza wyglada tak: TAB1 zawiera pola Pracownik, Data, Miejsce Pracy, Czynnosci, Zmiana, Rodzaj dni (wolne lub robocze), Ile godzin pracy; TAB2 zawiera pola: Czynnosci (hakowy, wozkowy), Zmiana, Rodzaj dni, Stawka (20, 30) Mamy 2 rozne czynnosci i 2 odpowiadajace im stawki. Raport musi pokazac wszystkie pola z TAB1 + pole Stawka + nowe pole Wartość( iloczyn pola Ile godzin pracy * Stawka). Stawka musi byc odpowiednia dla wykonywanych czynnosci. Aby go stworzyc uzylem kwerendy. Moja kwerenda zawiera wszystkie pola z TAB1 + pole Stawka oraz wyrazenie Wartość: ([Ile_godzin]*[Stawka]) TAB1 ma 31 rekordow. Po uruchomieniu kwerendy rekordow jest 62 co jest bledem. Access dubluje mi rekordy (mnozy jedna czynnosc przez obie stawki). Czy wiecie jak rozwiazac taki problem ? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Uzyj INNER JOINA a nie CROSS JOINA - nie wiem jak to robisz, ale w SQL wygladalo by to
ew. dopracuj nazwy kolumn bo nie wiem po czym te 2 tabele zlaczac. -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 11.02.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po wprowadzeniu kodu powstało 288 rekordow :/
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ziom, opisz tabele, gdzie masz klucze glowne, gdzie klucze obce, jak rozumiec wartosci, ile masz rekordow w kazdej z nich.
-------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
Jest 8 tabel: Czynnosc_tab, Miejsce_tab, rodzaj dni_tab, rodzaj godzin_tab, wykonawcy_tab, zmiana_tab, stawka_tab, operacje_tab(tabela głowna)
Opis pol i rekordow w tabelach: "PK"-klucz podstawowy Czynnosc_tab - pole "PK" Czynnosci (rekordy: AB podsuwnicowy, C podsuwnicowy, obsluga suwnic, prace reczne, transport wozkami) Miejsce_tab - pole "PK" miejsce_pracy (rek: pakietownia, spawalnia, tlocznia) Rodzaj dni_tab - pole PK rodzaj_dni (robocze, wolne) Rodzaj godzin_tab - pole PK rodzaj_godzin (podstawowe, nadliczbowe) wykonawcy_tab - 1 pole PK Imie_Nazwisko (wiadomo) zmiana_tab - pole PK zmiana (I zmiana, II zmiana, III zmiana) stawka_tab - pola czynnosc, zmiana, rodzaj dni, rodzaj godz, stawka (20 i 30) ta pola tej tabeli sa w relacji jeden-do-wielu z poprzednimi tabelami i pobieraja z nich wartosci tylko stawka jest wpisana recznie. Stawka zalezy tylko od czynności. Mamy 5 czynnosci, 2 z nich maja stawke 20, 3 z nich maja 30. tabela glowna Operacje_tab - pola wykonawca, data, miejce, czynnosci, zmiana,dni, rodzaj godzin, ile godzin pola sa w relacji z reszta tabel, rekordy sa wprowadzane przez formularz w ktorym dane odpowiadaja danym z reszty tabel. Raport ma przedstawiac wszystkie pola z operacje + pole stawka + nowe pole wartosc (iloczyn pola stawka * pole ile_godzin) Chetnie opisze wiecej jesli cos pominalem, lub wysle plik z baza. dzieki za pomoc, pozdrawiam |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 18:36 |