![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 115 Pomógł: 0 Dołączył: 30.06.2007 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
kiedy chce sie logowac do mysql wychodzi mi nastepujacy blad error 2003 can't connect mysql server on localhost (10061).loguje sie mysql -u root
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 2 033 Pomógł: 290 Dołączył: 21.12.2007 Skąd: Łódź ![]() |
Zobacz, czy w pliku my.cnf masz ustawiony port na 3306 oraz prawidłowo podaną ścieżkę do katalogu MySQL (basedir)
-------------------- Life's simple... You make choices and don't look back...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 115 Pomógł: 0 Dołączył: 30.06.2007 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
mam dobry port taki jak napisales ale dla jasnosci wklejam zawartosc pliku my.cnf
Nikt nie jest w stanie mi pomoc ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 9.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam całkiem podobny problem - podczas próby uruchomienia MySQL pod Windows XP pojawia się komunikat:
"Can't connect to MySQL server on 'localhost' (10061)". Reinstalacja MySQL'a pomogła - tylko obawiam się , że problem prędzej czy później się pojawi. Szukałem w dokumentacji MySQL - jednak z marnym rezultatem... Roman Martewicz |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 855 Pomógł: 145 Dołączył: 17.07.2008 Skąd: High Memory Area Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pierwsze co wtedy sprawdzasz, to czy serwer w ogóle działa.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 9.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Problem leży w MySQL'u.
Sam serwer (Apache) działa - sprawdzałem wielokrotnie. Strony niekorzystające z bazy danych otwierają się bezproblemowo. Podejrzewam, że niechcący usunąłem jakąś część MySQL - najdziwniejsze jest jednak to, że wszystko robiłem z poziomu zachęty MySQL. Nie usuwałem celowo czegokolwiek z folderów MySQL. Tak jak mówię - odświeżenie instalacji pomaga - wtedy moja baza, którą utworzyłem dla potrzeb jednego z projektów działa poprawnie. Dla ścisłości - korzystam z Apache i MySQL - wszystko pod Windows XP. Z bazą komunikuję się przy pomocy PHP co przy tym problemie jest raczej rzeczą drugorzędną. Pozdrawiam, Roman Martewicz Mówiąc "problem leży w MySQL'u" miałem na myśli również to, że problem leży także w niekoniecznie dobrym posługiwaniu się tym wynalazkiem. Skoro jednak problem u mnie wystąpił - mam od razu następne pytanie - czy można spróbować naprawić strukturę MySQL z poziomu konsoli ? Mówię o czymś podobnym do naprawy wadliwie działającego systemu operacyjnego. Oczywiście nie chodzi mi o rekonstrukcję / naprawę samej bazy danych. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 855 Pomógł: 145 Dołączył: 17.07.2008 Skąd: High Memory Area Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sprawdzasz czy działa serwer MySQL. Ma odrębny od Apache proces. Jeśli nie działa, próbujesz uruchomić. Jeśli nie daje się uruchomić, zaglądasz do loga sprawdzić czy/jaki komunikat błędu się tam znalazł.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 14:01 |