![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 31 Pomógł: 0 Dołączył: 6.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Mam taki mały problem. Mam tabelkę i jej struktura wygląda tak:
id|uzytkownik|informacja1|informacja2|informacja3|informacja4|informacja5|inform cja6|informacja7|informacja8|informacja9|informacja10 Potrzebuję wykonać UPDATE rekordu i ma to wyglądać w następujący sposób: UPDATE'ować ma się informacja1 lub 2, 3, 4 itd... jednak ma się updatować PIERWSZE puste pole sposród tych "10 informacji". Czyli, jeżeli mam wszystkie pola wypełnione oprócz informacji3 i informacji9 to rekord ma zupdate'ować właśnie 3 informację. Chodzi mi tylko o pola z "informacjami" - bez ID i uzytkownika. Proszę o pomoc. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No to w czym problem? Wykonujesz zapytanie do bazy i sprawdzasz, które pola są wolne, następnie nazwę wolnego pola wstawiasz do UPDATE.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Moim zdaniem masz źle zaprojektowaną strukturę tabel. Co jeśli nagle będziesz potrzebował 100 informacji dla każdego użytkownika? Dodasz 90 nowych kolumn?
Tak będzie poprawnie: uzytkownik [id, login...] informacja [id, uzytkownik_id, tresc] Dzięki temu nie martwisz się żeby zaktualizować pierwsze wolne pole tylko dodajesz nowy rekord do tabeli informacja. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 31 Pomógł: 0 Dołączył: 6.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie, właśnie o to chodzi, że każdy użytkownik ma stale 10 informacji.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 22:05 |