![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 10.02.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich forumowiczów.
Jest sobie taka klasa:
Nie moge zrozumieć czemu w takiej formie funkcja db_close() zwraca warning
Dopiero return $this->connect = $connect w funkcji db_connect roziazuje probulem. Tylkoe nie mam zielonego pojecia czemu tak musi byc... Ten post edytował saperos 10.02.2009, 21:20:47 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat Tylkoe nie mam zielonego pojecia czemu tak musi byc.. Ponieważ zmienne, które są zadeklarowane w klasie mają być poprzedzone pseudoobiektem $this. Może być przecież zmienna lokalna funkcji o takiej nazwie, której chcesz użyć. Skąd interpreter ma wiedzieć, co miałeś na myśli? Podstawy, podstawy... PS. O ile pamiętam, to var był używany w PHP4. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 10.02.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
po prostu nie trafia do mnie czemu interpreter "nie wie" że $this->connect to wlasnie ten $connect bedacy uchwytem mysql_connect, zmiennej lokalnej funkcji zadnej nie ma, wiec nie ma on w czym "wybierac"
i przyjmijmy ze tego var $connect; w ogole nie ma. Ten post edytował saperos 10.02.2009, 21:16:11 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
sprawa jest banalnie prosta i przyjmij to do wiadomosci:
$this->zmienna - wlasciwosc klasy $zmienna - zmienna lokalna koniec i kropka. Cytat trudne początki nauki obiektowego php Popraw tytul. tytul ma odzwierciedlac problem a nie twoj stan wiedzy -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
sprawa jest banalnie prosta i przyjmij to do wiadomosci: $this->zmienna - wlasciwosc klasy $zmienna - zmienna lokalna koniec i kropka. a mysql_close() nie obsluzy wlasciwosci klasy, która trzeba przypisac do zmiennej lokalnej czy tak? ![]() Popraw tytul. tytul ma odzwierciedlac problem a nie twoj stan wiedzy zrobione. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat która trzeba przypisac do zmiennej lokalnej czy tak? Trochę zapultałeś, ale aby rozjaśnić: $asd, to jest zmienna, a $this->asd, to też jest zmienna, tylko zadeklarowana w innym miejscu. Czy autobus stoi w zajezdni, czy na przystanku, to też jest autobus. ![]() -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
chodzilo mi o to że mysql_close() nie obsluzy zmiennej w formie $this->asd
![]() Jeśli tak jest to wszystko juz rozumiem i rzeczywiście było to banalnie proste. Jednak czasem ktos musi pokazać ze takie to wlasnie jest. Dzieki! |
|
|
![]()
|
|
Cytat chodzilo mi o to że mysql_close() nie obsluzy zmiennej w formie $this->asd Obsłuży i o tym napisałem. Manual Twoim przyjacielem, tam jest wszystko napisane, wystarczy tylko przeczytać (ze zrozumieniem). -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
obsluzy, tylko w tym $this->asd ma byc poprawny resource z mysql_connect() czego u ciebie nie bylo... przeciez ciagle ci to mowimy.
Wynik mysql_connect zapisywales do $asd a powinienes do $this->asd, skoro w mysql_close korzystasz z $this->asd -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
przepraszam ciezki ze mnie uczen
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 08:19 |