![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 293 Pomógł: 4 Dołączył: 28.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam problem, pracuje obecnie na danych poufnych i szyfruję je poprzez true crypt algorytm AES 256 bitów. Pytanie brzmi, czy takie zabezpieczenie jest wystarczające ? Czy istnieje komercyjne oprogramowanie, dające 100 procentowe bezpieczeństwo danych zawartych na zaszyfrowanym woluminie, w wypadku jego kradzieży ? Mowa o stanie na dzień dzisiejszy, bo nie możemy wybiegać co wymyślą za pół roku. Chodzi mi o rozwiązanie do którego dekodowania nie wykona żadna firma komercyjna ani instytucja państwowa np policja itp. pozdrawiam -------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 65 Pomógł: 9 Dołączył: 22.09.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Myślę, że nie ma nic lepszego od truecrypta, może być jedynie inne. Bezpieczeństwo Twoich danych zależy głównie od długości hasła (najlepiej aby to był plik, ale za to łatwiej go ukraść;)).
Ten post edytował djstrong 10.02.2009, 14:16:27 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 226 Pomógł: 25 Dołączył: 4.07.2007 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie ma 100% pewności. Możesz mieć 15 haseł a i tak może gdzieś się bug złapać. Po prostu bądź ostrożny
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat Czy istnieje komercyjne oprogramowanie, dające 100 procentowe bezpieczeństwo danych zawartych na zaszyfrowanym woluminie, w wypadku jego kradzieży ? Nigdy nie ma 100% pewności. Skąd wiesz, że jakiś program nie wygeneruje wyjątku spowodowanego chwilowym spięciem w sieci? Ja mówię poważnie, nigdy nie da się przewidzieć błędu. Cytat Chodzi mi o rozwiązanie do którego dekodowania nie wykona żadna firma komercyjna ani instytucja państwowa np policja itp. Póki co, deszyfrowanie AES jest zbyt kosztownym i czasochłonnym przedsięwzięciem. Gdybyś był bin Ladenem, to wtedy miałbyś się czego obawiać, ale trochę by to i tak trwało. Jeśli już tak baaardzo się boisz, to możesz korzystać przecież z połączonych algorytmów w TC. Nie ma róży bez kolców - prędkość operacji I/O na plikopartycji spadnie. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 65 Pomógł: 9 Dołączył: 22.09.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat to nie opłaca się kilkukrotnie szyfrować A konkretniej? Cytat a nawet nie jest to wskazane. Bo wydajność spada. ![]() -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Nie należy danych szyfrować podwójnie. Jest to ułatwienie w łamaniu. Niestety nie jestem w stanie przytoczyć żadnych źródeł potwierdzających to co piszę.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 05:39 |