![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 198 Pomógł: 0 Dołączył: 31.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
mam do zrobienia taki projekt "Aplikacja do projektowania sposobu przeprowadzania rozgrywek sportowych na stronie internetowej". W sumie chodzi o pomoc bo nie do konca rozumiem tematu. Jak do tego podejsc. Czy chodzi o aplikacje w ktorej np. Podajemy ilosc druzyn , nastepnie wybieramy rodzaj rozgrywek i na tej podstawie tworzony jest terminaz rozgrywek, tabele itp.? Nastepne moje pytanie czy potrzebuje do tego bazy? Z gory dziekuje za jaka kolwiek pomoc. Pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 385 Pomógł: 48 Dołączył: 23.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no jak wchodzi w gra dodawanie informacji to oczywiście że baza
dostajesz projekt a nie wiesz czy wykorzystać bazę danych? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 198 Pomógł: 0 Dołączył: 31.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tak to jest projekt bez narzuconych wymagan jesli chodzi o jezyk i dlatego pytam sie o baze. Nie wiem czy jest wogole potrzebna.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 230 Pomógł: 3 Dołączył: 8.01.2008 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Akurat kończe z kolegą prace nad takim projektem - siatkarski manager przez przeglądarkę: http://www.e-siatkarze.pl/ .
Jeżeli chcesz zaprogramować tego typu grę, to, jak już to zaznaczył mój przedmówca, bez wątpienia baza danych jest potrzebna. Do ustalania terminarzu ja zrobiłem coś takiego: najpierw przygotowałem tablice, w każdej mecze osobnej drużyny (w tabilcach tych nie mogą powtarzać się mecze - tj. w tablicy pierwszej drużyny są jej mecze ze wszystkimi drużynami z danej ligi, w drugiej tablicy - wszystkie oprócz meczu z pierwszą, w trzeciej - wszystkie oprócz meczu z pierwszą i drugią itd. I teraz ustalam terminarz: przelatuje na każdy dzień przez wszystkie tablicę, ustalając na kazdą kolejkę mecz każdej drużyny. Przed dodaniem takiego meczu sprawdzam, czy danego dnia żadna z obu drużyn z danego meczu nie ma już ustawionego meczu na dany dzień. Co kolejkę zmieniam gospodarza z gościem (żeby mniej więcej co kolejke każdy grał na zmianę u siebie/na wyjeździe). Tak ustawiam pierwszą połowę meczów - każda drużyna zagrała z każdą. No ale jeszcze muszą zagrać każda z każdą na zmienionym terenie - tj. jeżeli ta grała u siebie z tą drużyną, to teraz jeszcze musi zagrać z nią u niej. Tą drugą połowę meczy uzyskuje poprzez przestawienie tablicy z pierwszą połową meczy :-) Jeszcze dodatkowo przed ustaleniem takiego terminarzu wszystkie drużyny, dla których terminarz ma być ustalany, mieszam (funkcją shuffle). Mam nadzieję że pomogłem ;-) -------------------- http://estender.net - profesjonalne strony i aplikacje internetowe (Ruby on Rails, Kohana PHP)
|
|
|
![]()
|
|
jest to bardzo sensowne
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 230 Pomógł: 3 Dołączył: 8.01.2008 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Puchar w tych siatkarzach też jest :-)
Rozgrywki pucharowe było łatwiej rozpisać od ligowych. Jeżeli chcesz to zrobić na kilka lig, tak to wygląda: np. przy dwóch poziomach lig, w drugim poziomie 2 grupy, w każdej grupie 16 drużyn: 1 liga - 16 drużyn 2 liga - 2 grupy po 16 drużyn 1 runda - drużyny z 2 ligi (obu grup) (32 drużyny) są mieszane i rozlosowywane są mecze (właśnie w systemie knockout - jedna na jedną) 2 runda - zwycięskie drużyny z 1 rundy (16 drużyn) grają u siebie z drużynami z pierwszej ligi 3 runda - zwycięskie drużyny z 2 rundy (16 drużyn) grają między sobą ćwierćfinał - 8 drużyn półfinał - 4 drużyny finał - 2 drużyny ;-) -------------------- http://estender.net - profesjonalne strony i aplikacje internetowe (Ruby on Rails, Kohana PHP)
|
|
|
![]()
|
|
Hmmm... no ja myslalem raczej o rozwiazniu troche innym. Przedstawie to etapami:
1. Wybor ilosci druzyn 2. W zaleznosci ile druzyn tyle grup np. 16 druzyn to 4 grupy (losowanie kto do jakiej grupy trafi) 3. Rozgrywki we wszystkich grupach 3.1. 2 mecze 3.2 2 mecze z zamiana gospodarzy 4. Druzyny z dwoch pierwszych miejsc wychodza z grup i losowanie nowych par do 5. 1/4 finalu 5.1 4 mecze losowanie par polfinalowych 5.2 4 mecze z zamiana gospodarzy 6. 1/2 2 mecze 6.1. 2 mecze 6.2. 2 mecze z zamiana gospodarzy 6. Final i gra o 3 miejsce Pomysl jest dobry pewnie ale duzo klepania teraz wazne jest zeby wybrac ten prosty. Tylko ktory to bedzie? |
|
|
![]()
|
|
Prostszy według mnie jest ten bez grup, chociaż z grupami jest chyba ciekawiej :-)
-------------------- http://estender.net - profesjonalne strony i aplikacje internetowe (Ruby on Rails, Kohana PHP)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 231 Pomógł: 1 Dołączył: 22.04.2007 Skąd: Rypin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a system ligowy kazdy z kazdym tez wchodzi w gre? gdzies w necie kiedys ciezko szukalem odpowiedniego skryptu .. cos takiego wygeneruje ci tabele ligowa... : )
przy czym ja ten skrypt zmodyfikowalem przy czym liga to ktora liga np 1,2,3,4 i funkcja zapis ktora zapisuje do bazy mecze ...
hm o cos takiego chodzilo ;> |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 13:27 |