![]() |
![]() ![]() |
![]() |
-lukasamd- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam,
poszukuję funkcji w php, która zakoduje mi dany tekst na coś, co może znajdować się w adresie internetowym np. "To jest przykładowy tytuł artykułu?!" na "to-jest-przykladowy-tytul-artykulu" Dodam tylko, że urlencode i rawurlencode nie zamieniają wpisów na takie, na jakich mi zależy. Chodzi mi raczej o coś takiego:
Ale jeżeli takie coś jest już w php, to po co 2x wynajdywać koło... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 230 Pomógł: 3 Dołączył: 8.01.2008 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Gotowej funkcji w php która zmieniałaby polskie znaki na ich odpowiedniki bez ogonków itp. pewnie nie ma, ale można nieco uprościć to replacowanie:
Kod <?php function decode_url($adres){ $adres = preg_replace('# <(.*?)>(.*?) <(.*?)>#si', '\2', $adres); $adres = html_entity_decode ($adres); $adres = preg_replace ("' <[\/\!]*?[^ <>]*?>'si", "", $adres); $replaces=array("ˇ"=> "A", "ą"=>"a", "ł"=>"l"......); foreach($replaces as $from => $to) $adres = str_replace($from,$to,$adres); $adres = ereg_replace("[^A-Za-z0-9-]", "", $adres); $adres = str_replace("----","-",$adres); $adres = str_replace("---","-",$adres); $adres = str_replace("--","-",$adres); $adres = strtolower($adres); return ($adres); } I co do dużych polskich liter, np. duże Ą od razu możesz zmieniać na małe ą, jeżeli chcesz mieć tylko małe litery ;-) Ten post edytował Apocalyptiq 6.02.2009, 17:19:05 -------------------- http://estender.net - profesjonalne strony i aplikacje internetowe (Ruby on Rails, Kohana PHP)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 677 Pomógł: 89 Dołączył: 31.08.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 03:19 |