![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 85 Pomógł: 4 Dołączył: 1.07.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Jak zaczynałem się uczyć php najpierw czytałem różne kursy internetowe ale za bardzo mi nie pomogły postanowiłem kupić kursy video które polecam dla tych którzy chcą zacząć przygodę z php Kursy video a w szczególności polecam ten Kurs Video. Do rzeczy teraz chce się nauczyć programowania obiektowego w php przymieżam się do kupna książki PHP5 Ztsss ponieważ nigdzie nie mogę znaleźć kursu video na temat oop. Na stronie eduweb.pl jest kurs ActionScript 3 Link i w tym kursie jest omawiane Programowanie obiektowe. I pytanie brzmi jak się ma programowanie obiektowe w ActionScript 3 a w PHP, czy ten kurs pomoże mi zrozumiec podstawy programowania obiektowego czy może dać sobie spokój i kupić książke. -------------------- Space Studio
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 113 Pomógł: 5 Dołączył: 12.09.2006 Skąd: Pruszków/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
OOP nie nauczysz sie z ksiazek. Z ksiazek nauczysz sie na pewno jak pisac kod strukturalny opakowany w obiekty. Moim zdaniem prawdziwego OOP mozna nauczyc sie tylko pracujac w projektach/formach, gdzie wykorzystuje sie ten model programowania (i to tez na wysokim poziomie).
-------------------- "Człowiek dążący do swego celu może być skuteczny tylko w przypadku, jeśli każdą minutę swego życia wykorzysta z maksymalną korzyścią dla osiągnięcia zaplanowanego celu. Jeśli stworzył dla siebie system kar i karze sam siebie za każdą zmarnowaną minutę. Człowiekowi w zupełności wystarczą 3-4 godziny snu, cały pozostały czas może być wykorzystany dla osiągnięcia upragnionego celu." -- Wiktor Suworow
Java devBlog KulturalnyChlebik |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 175 Pomógł: 12 Dołączył: 28.06.2007 Skąd: Bytom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ja mysle ze kolega powinien musnąć chociaz troche javy, wtedy wszystko staje sie latwiejsze - ja np pojalem interfejsy i abstrakcje dopiero, gdy zetknalem sie z tym jezykiem
![]() Ogolnie jest to trudniejszy jezyk, ale jesli chodzi o samo OO to jakos lepiej to wszystko zrozumiec. Ten post edytował plurr 5.02.2009, 23:38:23 -------------------- Wyobraźnia bez wiedzy może stworzyć rzeczy piękne.
Wiedza bez wyobraźni najwyżej doskonałe. Albert Einstein |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 85 Pomógł: 4 Dołączył: 1.07.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Właśnie przeglądam kurs Java i widzę że jest tu dużo o programowaniu obiektowym. Jak uważacie czy dobrym pomysłem jest przerobienie tego kursu pomoże mi to w zrozumieniu oop no i czy w Java programowanie obiektowe jest takie same jak w php ?
-------------------- Space Studio
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 896 Pomógł: 76 Dołączył: 15.11.2003 Skąd: Sosnowiec/Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli Twoim celem jest nauczenie się PHP to zaczynanie od innego języka jest nieefektywne.
Jeżeli zaczynasz to poczytaj o podstawach, chociażby w wikipedii pod "oop" i zacznij podstawy OOP z manuala PHP. Potem poznając coraz lepiej PHP możesz rozszerzać wiedzę teoretyczną o oop sięgając do coraz bardziej specjalistycznych źródeł (popatrz na bibliografię artykułu o oop w wikipedii). Ja bym się nie przywiązywał do video tutoriali za bardzo bo i tak musisz skończyć na książkach. Ten post edytował Foxx 6.02.2009, 05:49:51 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 335 Pomógł: 6 Dołączył: 7.03.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
OOP to filozofia pisania kodu i jako taka ma zastosowanie w wielu jezykach.
Podstawy sa wszedzie takie same ale juz spsob realizacji okreslonych wzorcow inny. Nie prawda jest, ze nie nauczysz sie OOP z ksiazki. Jest wrecz przeciwnie. Nie podchodzi sie do projektu, ktory ma byc pisany w stylu OOP bez jakiejkolwiek wiedzy o nim. Gdyz jak wczesniej pisalem, OOP to nie sposb zapisu klas, dostepu do obiektow i metod, to inne myslenie o projekcie i konstrukcji kodu. Natomiast co do tego w czym sie uczyc to wg. mnie sprawa jest prosta: chcesz nauczyc sie PHP to ucz sie o OOP w PHP ![]() Tylko aby zaglebic sie w OOP musisz juz miec wiedze na temat pisania programow w PHP, wiec ksiazka ktora podajesz byla by dobrym poczatkiem. Natomiast do poznania samego OOP polecam ta: http://helion.pl/ksiazki/probph.htm albo http://helion.pl/ksiazki/prozor.htm |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 20:40 |