![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 305 Pomógł: 1 Dołączył: 27.12.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
<input name="abonament" type="checkbox" id="abonament" value="zmien" />
dlaczego ze wzgledu czy sie zaznaczy cz nie wyswietla terminowy. //tak jakby nie była przekazywana zmienna. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Kod $_POST['abonament'];
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 305 Pomógł: 1 Dołączył: 27.12.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mam jeszcze cos takiego ze pobieram wartosc abonamentu z bazy i przekazuje
<input name="abonament" type="hidden" id="abonament" value="<? echo $abonament; ?>" /> do nastepnego formularza. nie wiem jak zmienić powyzsza petle zeby checbox niezaznaczony pozostawiał abonament taki jak jest w bazie natomiast jak zaznaczymy to zeby zmieniał na przeciwną jaka jest w bazie czyli np 'terminowy' na =>'bezterminowy' i na odwrot Kod $_POST['abonament']; |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Cytat nie wiem jak zmienić powyzsza petle Dowiedz się co to jest pętla. Kod if(isset($_POST['abonament']))
{ $abonament=($abonament=='terminowy')?'bezterminowy':'terminowy'; } Ten post edytował wookieb 5.02.2009, 11:39:28 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
tylko nie wiem jak to zapisac:( Możesz skopiować ... Masz pozwolenie. Podałem ci wszystko czego potrzebujesz. Teraz tylko naprawdę bardzo bardzo trochę się wysilic. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
mam tak i działana odwrot, bo jak niezaznacze checboxa to zmienia wartosc na przeciwna co jest w bazie., a jak zznacze to zostawia.
|
|
|
![]()
|
|
Błagam cię
![]() Kod if(isset($_POST['abonament']) && $_POST['abonament']=='zmien') { $abonament=($abonament=='terminowy')?'bezterminowy':'terminowy'; } echo $abonament; Ten $_POST['abonament']=='zmien' na wszelki wypadek Ten post edytował wookieb 5.02.2009, 13:23:52 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
tak ale to działa na odwrot jak nie zaznaczony to zmienia wartosc
Kod if(isset($_POST['abonament']) && $_POST['abonament']=='zmien') { $abonament=($abonament=='terminowy')?'bezterminowy':'terminowy'; } echo $abonament; Ten $_POST['abonament']=='zmien' na wszelki wypadek [/quote] |
|
|
![]()
|
|
Pokaż cały kod.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
plik1
plik2
Ten post edytował gosienkami 5.02.2009, 14:39:49 |
|
|
![]()
|
|
To zacznijmy analize...
1) Czy przekazałaś do pliku2 zmienna w poscie na temat zaznaczonego boxa w pliku 1? 2) Przeanalizuj sobie drugi kod. Przecież podałem ci inny a) Wrzucasz to $abonament zmienna $_POST['abonament'](która jak sie domyślam może jej nie byc albo zawierać string "zmien") (wyświetl sobie jej wartość) ![]() c) jeżeli nie ma zmiennej $_POST['abonament'] to bezwarunkowo $abonament przypisujesz 'terminowy' Masz brak logiki. Przeanalizuj sobie SAMA to co zrobiłas a to co chcesz zrobic. Masz przecież tylko Pobrać z bazy aktualna wartość $abonament i zamienić odpowiednie pod warunkiem, że box był zaznaczony (koniecznie sprawdź 1 punkt). Nie podam ci rozwiązania bo musisz sama do tego dojść. Ten post edytował wookieb 5.02.2009, 14:46:06 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
to zmieniłam tak
To zacznijmy analize...
1) Czy przekazałaś do pliku2 zmienna w poscie na temat zaznaczonego boxa w pliku 1? 2) Przeanalizuj sobie drugi kod. Przecież podałem ci inny a) Wrzucasz to $abonament zmienna $_POST['abonament'](która jak sie domyślam może jej nie byc albo zawierać string "zmien") (wyświetl sobie jej wartość) B) Jeżeli jest zmienna $_POST['abonament'] to wykonuje sie zamiana $zmiennej $abonament na "bezterminowy" pod warunkiem ze zawiera słowo "terminowy", jezeli nie to wrzuca "terminowy" c) jeżeli nie ma zmiennej $_POST['abonament'] to bezwarunkowo $abonament przypisujesz 'terminowy' Masz brak logiki. Przeanalizuj sobie SAMA to co zrobiłas a to co chcesz zrobic. Masz przecież tylko Pobrać z bazy aktualna wartość $abonament i zamienić odpowiednie pod warunkiem, że box był zaznaczony (koniecznie sprawdź 1 punkt). Nie podam ci rozwiązania bo musisz sama do tego dojść. |
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 2 033 Pomógł: 290 Dołączył: 21.12.2007 Skąd: Łódź ![]() |
Cytat if(isset($_POST['abonament'])&&($_POST['zmiana']=='zmien')) Czy checkbox 'zmiana' w value ma "zmien" ? -------------------- Life's simple... You make choices and don't look back...
|
|
|
![]()
|
|
To teraz wyjaśnij jak wysłałas do pliku2 zmienne w poscie i czy napewno dobre nazwy przyjelas bo chyba nadal niczego nie rozumiesz...
to po wyslaniu takiego inputa postem bedziesz miala cos takiego Kod echo $_POST['NAZWA']; i wyswietli ci WARTOSC Ten post edytował wookieb 5.02.2009, 16:01:32 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
wysłałam Ci do sprawdzenia tylko bo działa tak jak chciałam.
To teraz wyjaśnij jak wysłałas do pliku2 zmienne w poscie i czy napewno dobre nazwy przyjelas bo chyba nadal niczego nie rozumiesz...
to po wyslaniu takiego inputa postem bedziesz miala cos takiego Kod echo $_POST['NAZWA']; i wyswietli ci WARTOSC |
|
|
![]()
|
|
wysłałam Ci do sprawdzenia tylko bo działa tak jak chciałam. ... No to temat do zamkniecia. Poradziłas sobie. -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 25.07.2025 - 10:08 |