![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 0 Dołączył: 29.01.2009 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam, mam pozornie wyglądający "głupi problem". A mianowicie mam taki kod:
Jak odpalam ten skrypt na stronie, pojawia mi się błąd że brakuje '<' w tym miejscu: Kod <form action="edit.php" method="post"> Dla mnie powyższy kod wygląda prawidłowo, ale nie działa to pewnie się mylę. Spójrzcie na niego Dodam jeszcze że jak przed tym kawałkiem kodu Kod <form action="edit.php" method="post"> wstawie '?>' to fragment poniżej tego kodu jest ok, ale tak nie może być, bo wtedy nie bedzie realizacji całego kodu.
Ten post edytował frykar 4.02.2009, 21:33:53 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
nie możesz w php używać "gołych" znaczników/tagów html'a, echo'uj je albo skończ wcześniej dając ?>
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 415 Pomógł: 46 Dołączył: 26.05.2007 Skąd: Sandomierz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
echo'uj je albo skończ wcześniej dając ?> kolega może nie wiedzieć co to znaczy echo'uj ... =) wtf?
-------------------- Grzegorz 'Decha' Polek »
º http://grzegorzpolek.com º http://www.facebook.com/grzegorz.polek º http://www.lastfm.pl/user/Dechaa ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 0 Dołączył: 29.01.2009 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Ale nie wiem czy zauważyliście gdzie sie zaczyna kod php i gdzie sie konczy. Zapis który uzyłem faktycznie nie jest najlepszy, ale taki znalazlem w jednej z ksiazek. Zrobilem tak jak napisales ale dalej wyskakuje komunikat o braku znaku '<'. Najlepiej to widac w jakims edytorze PHP.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 896 Pomógł: 76 Dołączył: 15.11.2003 Skąd: Sosnowiec/Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Widzimy gdzie się zaczyna php a gdzie kończy. W książce widocznie jest błąd, ten zapis jest całkowicie błędny a nie nienajlepszy.
Manual: wyskakiwanie z HTML'a Ten post edytował Foxx 4.02.2009, 23:53:16 |
|
|
![]()
|
|
To może ktoś poprawić tam gdzie mam błąd? Patrzyłem na manula ale poprawki nic nie dały i dalej jest ten błąd czyli brak znaku '<'. A może jest inny sposób aby połączyć sie z plikiem edit.php?? Posty typu "kod jest niepoprawny" nic mi nie dają. Może napisze ktoś coś więcej.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 207 Pomógł: 44 Dołączył: 14.04.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przed
Kod <form... daj Kod echo' a za Kod </form> daj Kod '; I pozmieniaj te value tak jak decha-design napisał. Ten post edytował matixrr 5.02.2009, 18:24:00 -------------------- Pomogłem? Zmotywuj mnie do dalszej pracy i kliknij magiczny przycisk:
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 896 Pomógł: 76 Dołączył: 15.11.2003 Skąd: Sosnowiec/Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dałem ci linka do manuala do rozdziału, w którym dowiesz się jak to poprawnie zrobić.
Nikt nie napisał samego "kod jest niepoprawny". Jak poprawki mogły nic nie dać? Może chociaż numery linii, w których jest błąd się zmieniły? Wklej poprawioną wersję i błąd. Ten post edytował Foxx 5.02.2009, 18:26:24 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 1 Dołączył: 27.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To może ktoś poprawić tam gdzie mam błąd? Patrzyłem na manula ale poprawki nic nie dały i dalej jest ten błąd czyli brak znaku '<'. A może jest inny sposób aby połączyć sie z plikiem edit.php?? Posty typu "kod jest niepoprawny" nic mi nie dają. Może napisze ktoś coś więcej. <?php otwiera kod php ?> zamyka kod php Jeżeli chcesz w miejscu na php umieścić kod HTML, to musisz użyć funkcji echo(), lub print(). O obu traktuje się w manualu (www.php.net). Widzę że przy zmiennych ponownie otwierasz miejsce dla kodu php za pomocą <? - wytłumaczysz mi w jakim celu to robisz, jeśli wcześniej nie został on zamknięty za pomocą ?> ? Kolejna sprawa: Cytat <? <b><b><b><b>echo</b></b></b></b> $id; ?> - co to ma dać?Otwierasz kod php, a następnie używasz znacznika html... to nie ma szans się nie wysypać. Następnie piszesz echo, które - jak się domyślam ma wyświetlić wartość $id. Poczytaj dokładnie jak się używa funkcji w php. Składnia funkcji echo - echo('TEKST'); lub echo($zmienna). Jeśli chcesz wyświetlić znaczniki html, to musisz je wyświetlić jako tekst, bo nie należą one do składni języka php. Ten post edytował Ramadisu 5.02.2009, 18:29:51 |
|
|
![]()
|
|
Oto poprawiony kod:
Teraz pojawia sie taki błąd: Parse error: parse error, unexpected $end in "ścieżka" on line 60 (na samym końcu) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 1 Dołączył: 27.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy jesteś pewien że problem leży w tej części skryptu? Mi to wygląda na niedomknięty { }. Skrypt po odpaleniu u mnie na serwerze działa. Co prawda zazwyczaj zamiast ++$i, używam $i++, ale jak sprawdziłem, obie wersje działają.
|
|
|
![]()
|
|
Tak miałeś rację brakowało zamknięcia '}' w jednym miejscu. Ale znowu wyskakuje błąd tym razem taki:
Warning: mysql_numrows(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in c:\usr\krasnal\www\p1\edycja.php on line 22 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Musiałeś zapytanie pokisić. Masz mysql_error" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, debuguj.
![]() -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Tak miałeś rację brakowało zamknięcia '}' w jednym miejscu. Ale znowu wyskakuje błąd tym razem taki: Warning: mysql_numrows(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in c:\usr\krasnal\www\p1\edycja.php on line 22 Prawdopodobnie mysql_query(), na którym użyłeś mysql_num_rows() jest błędnym zapytaniem. Mogłeś też użyć funkcji mysql_num_rows() w niewłaściwy sposób. Wklej fragment kodu w którym używasz tej funkcji + zapytanie do bazy na którym chcesz jej użyć. I tak jak Erix napisał - przy mysql_query('SELECT...') dodaj or die(mysql_error()); |
|
|
![]()
|
|
po tym kodzie zaczyna się petla while{} (poprzedni kod). po poprawce kodu otrzymuje taki komunikat: Warning: mysql_num_rows(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in c:\usr\krasnal\www\p1\edycja.php on line 22 Zapytanie było puste |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Ten podwójny dolar, to celowo? -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
w zmiennej $sql masz UPDATE nie SELECTA, jak chcesz zliczyć rekordy? aha i od razu mówię że jest to mało wydajne lepiej zainteresować się COUNT().
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() ![]() Manual, manual, manual i jeszcze raz manual! Cytat mysql_num_rows() zwraca liczbę wierszy w wyniku. Tę funkcję stosuje się tylko do operacji SELECT. Aby pobrać ilość wierszy przetworzonych w operacjach INSERT, UPDATE lub DELETE należy użyć funkcji mysql_affected_rows(). http://pl.php.net/mysql_num_rows Już nie mówię o tym, że : Kod "UPDATE dodaj_serwis SET Nazwa_serwisu='$_POST[Nazwa_serwisu]' LIMIT 1" lepiej byłoby zapisać: Kod 'UPDATE `dodaj_serwis` SET `Nazwa_serwisu` = '.$_POST[Nazwa_serwisu].' LIMIT 1'
Ten post edytował Ramadisu 5.02.2009, 21:29:50 |
|
|
![]()
|
|
Teraz to już się wqrw...em. Teraz jak wpisuje w pliku edycja.html Nazwe_serwisu, który chcę aby został edytowany, to wszystkie rekordy zmieniają Nazwe_serwsiu na tą co wpiszę w polu tekstowym:(
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 25.06.2025 - 04:26 |