![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 359 Pomógł: 12 Dołączył: 16.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zastanawiam się, po co się koduje hasła na kod MD5. Może mi ktoś wytłumaczyć?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Żeby ktoś wchodząc w posiadanie hasha (zakodowanego hasła) nie był w stanie odgadnąć jakie to było hasło.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
hmmm... hasło za zwyczaj nie jest ogólnie dostępną informacjom i żeby tak zostało używa się MD5.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 359 Pomógł: 12 Dołączył: 16.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale czy tak łatwo, żeby te hasła wpadły w niepowołane ręce? Czy wysyłanie danych metodą POST też nie chroni haseł?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 896 Pomógł: 76 Dołączył: 15.11.2003 Skąd: Sosnowiec/Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chodzi raczej o przechwycenie bazy danych.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 175 Pomógł: 17 Dołączył: 23.06.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Piszesz aplikację, mogą pojawić się błędy, zawsze tak jest, a im większa aplikacja tym większe prawdopodobieństwo wystąpienia poważniejszych błędów. Błędy można w różny sposób wykorzystać w zależności od "poziomu zaawansowania" samego błędu. Jeśli mamy ten poważniejszy błąd, możliwe że atakujący uzyska dane, których uzyskać nie powinien (np. w/w hasła do bazy danych).
Najważniejsze jest to, że jak już taki błąd wystąpi, nie został wyświetlony publicznie. Wyświetlenie komunikatu błędu związanego z bazą danych jest równie tożsame z wyświetleniem hasła, które zostało użyte do połączenia, a to już napewno jest tragiczne w skutkach. -------------------- serwiswww.pl
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Ale czy tak łatwo, żeby te hasła wpadły w niepowołane ręce? W przypadku jakichkolwiek haseł użytkowników, ręce samych administratorów są niepowołane - Ty też nie musisz tego ich znać, a nie hashując ich prędzej czy poźniej siłą rzeczy (chociażby przeglądając bazę w phpmyadminie) je poznasz.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 41 Pomógł: 0 Dołączył: 24.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie
Ja jeszcze dodam, że wydaje mi się, że takie beztroskie podejście do pisania aplikacji jest bardzo niewłaściwe. Nie można pisać aplikacji lekceważąc sprawy bezpieczeństwa i myślę, że wszędzie, gdzie się da trzeba starać się zabezpieczyć skrypt (czy to przez hashowanie haseł, czy wrzucanie danych dla bazy do mysql_real_escape_string(), czy chociażby ukrywanie strony logowania do administracji tak, aby nie była dostępna z poziomu głównej strony index.php). Ludzie rejestrując się na naszej stronie powierzają nam swoje dane (niech to będzie chociażby adres e-mail), dane prywatne i zwykła uczciwość wymaga, aby je chronić... i tak jak napisał crozin - nawet przed samym sobą ![]() Pozdrawiam! PS. To tylko wypociny średnio (jeśli nie mało) doświadczonego programisty... Pozdro! |
|
|
![]()
|
|
Jeśli tak, to hashować też loginy?
P.S.: Właśnie piszę taką małą stronkę, z możliwością rejestracji użytkowników, dlatego się pytam -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 896 Pomógł: 76 Dołączył: 15.11.2003 Skąd: Sosnowiec/Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie ma powodu żeby haszować loginy, przecież i tak są jawne (np. popatrz na to forum).
Poza tym haszując login za pomocą md5() masz problem bo go nie odhaszujesz a chyba nie chcesz w swoim serwisie wyświetlać "Witaj f3r2rf34r2320fdsf32" ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 101 Pomógł: 5 Dołączył: 15.10.2008 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
czyli hasła koduje się dla bezpieczeństwa
![]() ![]() Cytat z innego forum: Jak wiadomo nie każdy umie rywalizować uczciwie. Dziś włamał mi się dwa razy <-cenzura-> do mojej gry. Najpierw rozsyłając wiadomosci z linkiem do swojej gry a następnie skasował wszystkie konta. -------------------- http://streetonline.pl/?gback=1 - Kliknij i daj się podwieźć
|
|
|
![]()
|
|
Jest przyklejony temat o bezpieczeństwie skryptów PHP.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 12.06.2025 - 17:53 |