![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 231 Pomógł: 1 Dołączył: 22.04.2007 Skąd: Rypin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. mam problem. mam tabele a w niej pktuzytkownika oraz Napisaneposty. I chce to po po sortowac w sposob taki ze najpiepw sa brane pkt a pozniej jesli liczba jest rowna to ilosc napisanych postow. cos w tabeli ligowej. .to pierwsze zrobilem. czyli zeby mi sortowalo wg pkt. ale nie mam pomyslu jak to tego dolaczyc to drugie sortowanie. .
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 202 Pomógł: 117 Dołączył: 13.04.2007 Skąd: 127.0.0.1 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witaj!
Czemu dałeś taga PHP? W zapytaniu SQL robisz "ORDER BY punkty, posty" na końcu. Pozdrawiam! -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 231 Pomógł: 1 Dołączył: 22.04.2007 Skąd: Rypin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie. zle to ujalem .. w bazie mam login i pkt .. a liczbe napisanych postow zlicza mi funkcja licz_napisane_posty($login); chodzi mi o to zeby posortowac to wg punktow .. ale jesli pkt beda takie same to wtedy pod uwage trzeba wziac napisane posty .. o to mi chodzi ..
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
troche odejde od tematu:
Cytat a liczbe napisanych postow zlicza mi funkcja licz_napisane_posty($login); Ale wiesz, ze to wszystko mozna uzyskac jednym zapytaniem poprzez uzycie funkcji grupujących? Bedzie zdecydowanie optymalniej -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
no dobra a jesli ja mam te posty w dziale opinie i ma zliczac tylko te w ktorych typ ='1'
czyli mam w tabeli opinie id tresc login typ1 typ2 i ma zliczac te ktorych np typ1>typ2 (gdzie tutaj zawsze jest albo 0 albo 1 ) .. hm |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
raczej nie bo Ty tutaj chcesz wyswietlic je w kolejnosci punkty,posty .. i pod warunkiem ze typ1>typ2 . a mi nie o to chodzi .
tabela Uzytkownicy id - login - pkt tabela opinie id - tresc - login - typ1 - typ2 a ja musze zliczyc te posty ktore maja typ1>typ2 a potem uzytkownikow posortowac wg pkt.. i jestli pkt sa dla 2 uzytkownikow ale 'stojacych' obok siebie takie same to musze wykozystac liczbe napisanych przez nich postow ... czyli dla przyzkladu .. 1. pawel - 10 2. mariusz - 26 3. marek - 55 4. mateusz - 55 to powinno ich posortowc wg pkt ... czyli 3. marek - 55 4. mateusz - 55 2. mariusz - 26 1. pawel - 10 i teraz marek i mateusz maja tyle samo pkt . wiec musze im dla osobna policzyc ile maja postow .. i ten co ma wiecej jest wyzej ![]() ![]() Ten post edytował djbarca 4.02.2009, 14:22:04 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
w tabeli opinie powinno byc id uzytkownika a nie login.
No ale zostajac przy loginie
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 781 Pomógł: 256 Dołączył: 29.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Moze o takie cos chodzi
Ten post edytował kefirek 4.02.2009, 14:33:26 |
|
|
![]()
|
|
wow... byc moze i o to chodzi .. ale ja miałem w planach to jakos przerobic. bede musial poczytac o Funkcjach grupowych i wogole bo cienko z tym stoje :/
Ten post edytował djbarca 4.02.2009, 16:43:15 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 449 Pomógł: 4 Dołączył: 1.12.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Trzymaj liczbę postów w tabeli i masz z głowy.
Funkcje grupowe przydadzą się na przyszłość ![]() -------------------- 9242594 - zaczynasz? jak mogę, to pomogę :D /podstawowa znajomość php :P /
"to pomoc zawsze będzie gestem pięknym, zaliczana do tych teraz rzadko spotykanych..." |
|
|
![]()
|
|
hm . zastanawialem sie nad tym ale to bylo by bez sensu.. proboje przerobic zapytanie NOSPOR'a ale jakos nie moge .
teraz musze zrobic cos takiego(z tamtym problemem sobie jakos poradzilem) teraz musze zrobic cos podobnego ... ale bardziej (przynajmiej tak mi sie zdaje ) skomplikowanego .. mam dalej tabele z uzytkownikami id - login oraz tabele mecze w w niej id identyfiktor n1 - nazwa gracza 1 n2 - nazwa gracza 2 w1 - wynik gracza 1 w2 -wynik gracza 2 i teraz problem tkwi w tym ze musze zrobic tabele ligowa.. lacze sie z baza pobieram userow i i musze to pogropowac w sposob podobny do tamego .. tylko ze najpierw zliczam pkt danego uzytkownika ( z wszyskich meczy z jego udzialem ) czyli if w1>w2 to pkt=3 else pkt=0 remisy nie sa uwzgledniane.. a potem jesli pkt sa takie same to musze policzyc dla niego roznice bramek czyli najpierw musze mu zliczyc bramki strzelone przez niego i od tego odjac bramki stracone.. wieksza roznica bramek - wieksze miejsce .. niewiem jak sie za to zabrac :/ pls pomozcie ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 449 Pomógł: 4 Dołączył: 1.12.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może w tabeli z użytkownikami dodaj pola punktów i bilans bramek, o to chodzi? Potem masz wyniki każdego user'a pod ręką.
-------------------- 9242594 - zaczynasz? jak mogę, to pomogę :D /podstawowa znajomość php :P /
"to pomoc zawsze będzie gestem pięknym, zaliczana do tych teraz rzadko spotykanych..." |
|
|
![]()
|
|
tez nad tym myslalem .. ale to co robie bedzie mialo mecze ligowe, puchary dnia, turnieje .. itp . i w kazdym bedzie mi potrzebne to sortkowanie troche glupio bylo by tak do 3 rodzajow spotkan dodawac pkt,r_bramek bo tego przybylo by troche.. ale nie
![]() to prawie w 100% spelnia to czego chce .. nie wiem jeszzcze tylko jak w takim czyms uformowac warunek .. ze jesli w.w1 > w.w2 to sa 3 pkt dla uzytownika u.id rownego w.n1 i drugi warunek to jesli w.w1<w.w2 to sa 3 pkt dla uzytkownika u.id rownego w.n2 ![]() hm.. pomoże ktoś? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 15.06.2025 - 23:56 |