![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 3.02.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Mam mały problem z pobraniem potrzebnych informacjji z bazy danych do tabeli. Mianowicie wykonuję dziennik elektroniczny na zaliczenie i nie mogę się z tym uporać ![]()
Ten post edytował kamulator 3.02.2009, 23:47:14 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 296 Pomógł: 32 Dołączył: 3.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No więc po koleji...
Masz login użytkownika, więc sprawdzasz w tabeli użytkowników jego id_user, dalej robisz tak: robisz zapytanie o wszystkie przedmioty i w pętli robisz zapytanie o oceny użytkownika. W pseudo kodzie: Kod 1. Na podstawie loginu pobierz ID użytkownika
2. Wypisz kolejny przedmiot z listy przedmiotów, jeżeli nie ma przedmiotu do wypisania zakończ algorytm. 3. Wypisz wszystkie oceny z tego przedmiotu dla ID użytkownika, wróć do punktu 2. Ten post edytował isso 3.02.2009, 23:19:44 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 3.02.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W tamtym poscie ucieło mi kod. Oto reszta kodu
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 296 Pomógł: 32 Dołączył: 3.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
kurcze, nie chce mi się pisać kodu... ale to co tu masz to troche złe jest... bo to od razu wyciaga wszystko i ustawia w kolumny... musiałbyś w tym wypadku porobić warunki, że dopóki nazwa_przedmiotu == nazwa_przedmiotu_temp(czyli poprzednie wczytanie) to wypiszy tylko ocenę, w przeciwnym wypadku wypisz nazwę przedmiotu i ocenę... ale to ogólnie :| kiepskie rozwiazanie
///EEE - no ok...
Tylko to jest w/g mnie bardzo bardzo bardzo bardzo nie optymalnie... ale działa ;] potrzebujesz tylko teraz tą małą część przerobić - zauważ, że poczatek skryptu troszke zmieniłem.. i nie chce mi sie wracać do starej wersji... bez problemu to uaktualnisz Ten post edytował isso 4.02.2009, 00:24:05 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat Tylko to jest w/g mnie bardzo bardzo bardzo bardzo nie optymalnie... Zgadza się:
Jeśli nie znasz długości tablicy/ilości danych z DB, iteruj posługując się while" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual. Takie zliczanie rekordów nie jest efektywne. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Dzięki wielkie za pomoc. Ja dopiero zaczynam zabawe z php więc na przyszłość będe o tym pamiętał. Co do skryptu to nie musi być on optymalny. Jak już mówiłem to jest na zaliczenie więc takich rzeczy się nie czepiają. Chodzi o to żeby tylko chodziło.
Witam! Mam kolejny problem co do wyświetlania ocen. Mianowicie chce aby wyswietlily mi sie w tej tabelce jeszce oceny na II polrocze oraz oceny koncowe i semestralne. Próbowałem juz wiele sposobów ale żaden nie działał prawidłowo. Proszę o pomoc. Z góry dziękuję
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat Próbowałem juz wiele sposobów ale żaden nie działał prawidłowo. To znaczy? -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Wszystko co zrobiłem działało albo nieprawidłowo albo wcale. Zrobiłem opcję bez tabelek i tam nie było żadnego problemu (wszystko działało) natomiast gdy wrzuciłem to wsyztko do tabeli zaczęły się schody;/. Albo źle wyświetlało oceny albo nie wyświetlało nic. Niestety nie posiadam tamtych plików gdyż robiłem to na praktykach w Niemczech i nie miałem jak tego wysłać ani skopiowac na dysk przenośny gdyż wszystko było poblokowane;/
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 11:09 |