![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 663 Pomógł: 6 Dołączył: 3.06.2007 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Potrzeban mi funkcja która zamienia kolejne liczby na ciągi literek w ten sposób:
1 -> A 2 -> B 3- > C (...) 25 -> Y 26 -> Z 27 -> AA 28 -> AB (...) -> ZY -> ZZ -> AAA -> AAB (...) Słyszał ktoś może o jakimś gotowcu? Byłbym wdzięczny. -------------------- http://www.berry.nazwa.pl/edico/public_html/index.php ----> under construction
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 332 Pomógł: 294 Dołączył: 12.10.2008 Skąd: Olkusz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
str_replace - przyjmuje jako argumenty tablice, możesz to w osobnych tablicach zamieścić co za co podmieniać ale prościej w jednej i skożystać jeszcze z array_keys() i array_values()
w manualu pod str_replace co podałem link są przykłady -------------------- Jeśli twoja ręka rusza do przodu powstrzymaj swój gniew; gdy wyprzedza cię twój gniew - wycofaj rękę.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 663 Pomógł: 6 Dołączył: 3.06.2007 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie zrozumieliśmy się... Ja nie mam stasłej ilości liczb. To ma być funkcja generująca unikatowy ciąg znaków z unikatowej liczby. To jest powiązane z systemami liczbowymi z tym że ciąg znaków gdzie po 'Z' następuje 'AA' nie jest systemem liczbowym w normalnym roumieniu. Gdyby to był system 26-tkowy to po 'Z' występowałoby 'BA'
-------------------- http://www.berry.nazwa.pl/edico/public_html/index.php ----> under construction
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 175 Pomógł: 17 Dołączył: 23.06.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Proszę, wygląda na to, że napisałem ją specjalnie dla Ciebie
![]()
Ten post edytował likemandrake 4.02.2009, 00:06:42 -------------------- serwiswww.pl
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 411 Pomógł: 35 Dołączył: 27.06.2004 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A może base_convert" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual o podstawie 10 i systemie docelowym 36?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 175 Pomógł: 17 Dołączył: 23.06.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- serwiswww.pl
|
|
|
![]()
|
|
@likemandrake Nie wiem czego się naćpałeś ale to co napisałeś pięknie działa
![]()
Muszę to sprawdzić ale chyba twój sposób liczy szybciej:) Zajeło Ci to naprawdę chwilę. Nam z kolegami nie udało się po 2 godzinach ![]() @legorek base_convert nic nie da bo to nie jest system liczbowy. Pisałem o tym we wcześniejszym poście. -------------------- http://www.berry.nazwa.pl/edico/public_html/index.php ----> under construction
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 206 Pomógł: 18 Dołączył: 6.03.2006 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@Black-Berry: ale ale, chwila, jakto nie jest system liczbowy?
Cytat To jest powiązane z systemami liczbowymi z tym że ciąg znaków gdzie po 'Z' następuje 'AA' nie jest systemem liczbowym w normalnym roumieniu. Gdyby to był system 26-tkowy to po 'Z' występowałoby 'BA' Cytat 1 -> A biorac pod uwage, ze nie zdefiniowales zera, natomiast A odpowiada jedynce, to jaknajbardziej z 0Z bedzia AA, nie BA. badz co badz kody podane zadzialaja, ale chyba sam zes siebie przekonał do tego jakie to będzie straszne ![]() -------------------- Wrzasq.pl
Tworzenie stron i aplikacji internetowych. Chillout Development - tworzenie stron i aplikacji internetowych. |
|
|
![]()
|
|
Zdradzić ci mój sekret?
100% abscynencji, 100% braku papierosów, dodatkowo codzienne picie soczku tarczyn, częste picie zielonej herbatki, piękna dziewczyna u boku i może chyba to, że sesje mam :/ Trzeba iść w końcu spać ![]() ![]() -------------------- serwiswww.pl
|
|
|
![]()
|
|
@Black-Berry: ale ale, chwila, jakto nie jest system liczbowy? biorac pod uwage, ze nie zdefiniowales zera, natomiast A odpowiada jedynce, to jaknajbardziej z 0Z bedzia AA, nie BA. badz co badz kody podane zadzialaja, ale chyba sam zes siebie przekonał do tego jakie to będzie straszne ![]() @wrzasq Jak nietrudno wyliczyć to w naszym systemie dziesiętnym za pomocą 10 znaków zapisujemy dokładnie 100 liczb których długośc nie przekracza 2 znaków. Natomiast gdyby system dziesiętny działał na podobnej zasadzie co ten z literek alfabetu to kolejne liczny tworzylibyśmy tak: 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 00 01 02 03 04 05 (..) 96 97 98 99 000 (..) itd... Za pomocą takiego systemu można zapisać 110 różnych liczb których długość nie przekracza 2 znaków. To bardzo utrudnia konwersję przez co trzeba być kosmitą żeby to napisać. Co dowodzi że likemandrake jest z kosmosu. Uważajcie na niego:) Pozdrawiam. -------------------- http://www.berry.nazwa.pl/edico/public_html/index.php ----> under construction
|
|
|
![]()
|
|
Hmmm, kosmitą powiadasz... Kurcze, a mnie całe życie wmawiali, że urodziłem się w szpitalu :]
A co do tej mojej "kosmicznej" funkcji, od początku założyłem, że dobra będzie rekurencja, a dalej jakoś już się tam działo. -------------------- serwiswww.pl
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 18:53 |