![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 26.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie,
mam pewien problem, nad ktorym sie trche glowie. co jest lepsze, wykonac wiecej zapytan do DB czy jedo wieksze i sortowac wyniki samemu w PHPie? Banalny przyklad: Menu z literkami i po najechaniu pojawia sie okno ze slowami na ta litere pobieranymi z bazy danyh (linki do stron). Zanaznaczam, ze po 'najechaniu' (menu javascripcie) wiec wszystkie dane musza byc pobrane wczesniej. Zatem czy wykonywac zapytanie typu SELECT ..... LIKE dla kazdej litery czy pobrac wszytko (SELECT ... ORDER BY) i podzielic to w tablicach lub uzyc regularnych przy wyswietlaniu dla kazdej z litery? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jedno zapytanie i sprawdzanie pierwszej litery każdego wyniku (mb_substr" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 26.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzieki, a mozesz mi tylko wyjasnic jaka jest roznica pomiedzy mb_substr a zwyklym? niestety nic mi nie mowi 'multi-byte'
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzieki, a mozesz mi tylko wyjasnic jaka jest roznica pomiedzy mb_substr a zwyklym? niestety nic mi nie mowi 'multi-byte' Jeszcze lepszy przykład:
|
|
|
![]()
|
|
hmmm
jak mniemam ostatni przyklad powinien ladnie zadzialac dla drugiej funkcji? (w ostatnim przykladzie) Niestey jak wprowadzilem i sobie przetestowalem otrzymalem jakby troche dziwne wyniki: dla pierwszej funkcji (bez mb_) ladnie zmiejszylo zwykle znaki pozostawiajac polskie w postaci wielkich liter. Funkcja mb_ zmniejszył równierz zwykle lecz z polskich zrobila same znaki zapytania. Wiec o co tu chodzi?? Wyniki mozna zobaczyc tutaj: http://www.loans-assistance.com/php/test.php |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
dla mb_ musisz jeszcze ustawic kodowanie - patrz drugi parametr (info jak zwykle w manualu)
Mozesz tez ustawic kodowanie na stale dla mb_ (info jak zwykle w manualu) -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Dzieki. Przyznam, ze przyda mi sie bardzo znajomosc tych funkcji:) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 15:32 |