![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 113 Pomógł: 0 Dołączył: 24.10.2008 Skąd: Częstochowa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Pisze sobie na swoją stronę moduł znajomych. Lecz mam problem. Wszystko opiera się na loginach, baza zbudowana jest następująco: id, from, to, accept Dodam że piszę to z kolegą lecz on napisał to na idach i za cholerę nie mogę przerobić tego na loginy działa tylko dla 1 osoby, a jak w bazie dodam 2 to już błąd u obydwóch. Kod mój na loginy:
Kod jego na idach:
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Jeżeli dobrze rozumiem: kolega w miejsce "from" oraz "to" podstawiał id użytkownika, natomiast ty dajesz od razu login? Jeśli tak to zmień swoje podejście - kolega lepiej to zrobił. Listę znajomych danego użytkownika (bo domyślam się, że to chcesz osiągnąć) możesz uzyskać jednym zapytaniem. Jak? Stosując 2 razy złączenie (JOIN) do tabeli użytkowników lub wręcz z jednym JOINem jeżeli skorzystasz dodatkowo z instrukcji warunkowej (w celu poprawnia id znajomego, a nie siebie samego).
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 113 Pomógł: 0 Dołączył: 24.10.2008 Skąd: Częstochowa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale czy JOIN działa w PDO? Bo kiedyś chciałem uźyć JOIN i PDO zwracało mi error.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
(IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/blinksmiley.gif) a czemu miałby nie działać? Przecież do metody prepare() przekazujesz normalny ciąg znaków będący zwykłym zapytaniem SQL.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 23 Pomógł: 0 Dołączył: 3.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Odkopie ten temat żeby nie tworzyć nowego.
Jak powinno wyglądać to zapytanie ? Ponieważ mam teraz przed sobą podobny problem i nie mogę sobie z nim poradzić :( friends: ID_1, ID_2 - identyfikatory accounts: ID, name, sur_name sam wymyśliłem coś takiego, ale nie działa więc coś jest źle ale nie znam się na SQL'u na tyle żeby wiedzieć co :(
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
nie działa, to znaczy? Skąd Ci się bierze ID_1, a skąd ID_2?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 23 Pomógł: 0 Dołączył: 3.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ID_1 i ID_2 to identyfikatory osób z tabeli accounts
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Ech, widzę że trzeba jednak za rączkę:
|
|
|
![]()
|
|
jaka jest struktura tabeli?
co zwraca zapytanie? Zapytanie ma zwrócić pola name i sur_name z tabeli main_accounts. jakie były Twoje próby rozwiązania problemu?
Chodzi mi tu o zapytanie które zwróci mi nazwiska znajomych żądanej osoby, aktualnie to wygląda tak jak powyżej. Chyba że ktoś zna lepszy sposób na rozwiązanie tego problemu to chętnie się z nim zapoznam (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
Ale tu przecież powinieneś użyć relacji N-N (wiele-do-wielu) (użytkownik-pomocnicza-użytkownik, tylko pamiętaj o prawidłowym ustawieniu aliasów tabel).
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 12:38 |