![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 0 Dołączył: 29.01.2009 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam, już kiedyś poruszyłem ten temat. Stworzyłem bazę w mysql. Baza to serwis komputerowy. Mam tablice dodaj_serwis. Problem polega na tym, ze chcem z tej bazy wyszukać jakiś rekord wprowadzając np. dane-klienta albo nazwe_serwisu. Oto skrypt:
szukaj.php
Jestem prawie pewny ze problem jest tutaj:
Jak to rozwiazac. PHP nie jest moja mocna strona (dopiero zaczynam). Jak ewentualnie poprawic ten kawałek kodu. Dzieki. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat Jestem prawie pewny ze problem jest tutaj: Prawie oznacza wielką różnicę. ![]() A wyszukiwanie powinieneś zrealizować tu:
Poczytaj o słówku WHERE, formularzach PHP i liźnij ciut podstaw, bo będzie nam się ciężko dogadać. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 0 Dołączył: 29.01.2009 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Podstawy znam bo bym kodu nie napisał
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat Co do zapytania to jest dobre bo tak chcem żeby szukało. (jak cos zmienie to napisze) Problem jest tylko z tym wyswietleniem danych czyli jak pisałem z poleceniem display_block : Cytat tym, ze chcem z tej bazy wyszukać jakiś rekord wprowadzając np. dane-klienta albo nazwe_serwisu. Oto skrypt: Wybacz, ale nie czytam w myślach. ![]() -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
To dobrze że nie czytasz w myslach:).Oki napisze jeszcze raz o co mi chodzi. Jak piasalem mam baze o nazwie rma. Tam jest tabela dodaj_serwis z kilkoma kolumnami( m.in. nazwa_serwisu i dane_klienta). Chcem zrobic wyszukiwarke, która bedzie wyszukiwala mi z tej bazy wszyskie rekordy, gdy np. na stronie wyszukujacej wpisze nazwe_serwisu (dla przykladu: wpisuje Geforce 7600GT i wyswietlaja mi sie wszyskie rekordy gdzie jest to 'haslo' czyli Geforce 7600GT). Czy teraz jest to jasniejsze??
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 219 Pomógł: 10 Dołączył: 9.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W tym pierwszym pliku musi być jakiś formularz. Gdzie użytkownik ma podać dane, których szuka? Wysyłasz formularz np. przez POST, odczytujesz te dane z tablicy $_POST i do zapytania SELECT * FROM 'dodaj_serwis' dodajesz WHERE costam = cosinnego.
|
|
|
![]()
|
|
Cytat Chcem Ja nie chcę, to czemu piszesz prawie "chcemy"? ![]() Cytat gdy np. na stronie wyszukujacej wpisze nazwe_serwisu (dla przykladu: wpisuje Geforce 7600GT i wyswietlaja mi sie wszyskie rekordy gdzie jest to 'haslo' czyli Geforce 7600GT). Czy teraz jest to jasniejsze?? http://forum.php.pl/index.php?showtopic=11...st&p=566460 ![]() -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Erix nie chcesz to nie pomagaj. A te Twoje posty nic nie dają. Co zbierasz punkty?
|
|
|
![]()
|
|
Nie zbieram punktów. A gdybyś odrobinę pogłówkował, to byś wpisał WHERE do wyszukiwarki i znalazł setki stron, które wyjaśniają użycie.
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 296 Pomógł: 32 Dołączył: 3.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Poza tym... polecam dowiedzieć się o tym jak używać instrukcji LIKE dla zapytań SQL, dlaczego? jak przeczytasz to się dowiesz... i na pewno kiedyś zrozumiesz, że to potrzebne
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Troche poczytałem i powalczyłem. Napisałem cos takiego, ale dalej rezultat nie jest zadowalajacy.
|
|
|
![]()
|
|
Cytat ale dalej rezultat nie jest zadowalajacy. To znaczy? Sory, ale szklana kula mi się właśnie roztrzaskała... ;/ -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 296 Pomógł: 32 Dołączył: 3.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no tak, ale co sie dzieje? bo wlasciwie ciezko powiedziec co jest nie tak - powiedz gdzie blad w tym co teraz masz... tzn nie wypisuje sie? czy jak?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Teraz zobaczyłem, że mam
Kod mysqli zamiast Kod mysql Oto poprawiony skrypt:
błędy, które pokazuje są w tym miejscu:
Nie pokazuje wyników wyszukiwania. PS erix świetne teksty, chociaż się pośmieje robiąc bazę. Pojawiają się takie błędy: Warning: mysql_query(): supplied argument is not a valid MySQL Warning: mysql_num_rows(): supplied argument is not a valid MySQL result Ten post edytował frykar 3.02.2009, 22:41:44 |
|
|
![]()
|
|
A nie pomyliłeś przypadkiem parametrów?
![]() -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Dzieki, ale juz zrobilem. Troche inaczej, ale najwazniejsze ze dziala.
Ten post edytował frykar 5.02.2009, 19:21:23 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 16.06.2025 - 21:52 |