![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 265 Pomógł: 4 Dołączył: 30.08.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
W jaki sposób w ajaxie zrobić aby po naciśnięciu danego przycisku wysyłało się zapytanie do bazy danych i potem wykonało się kolejne zapytanie i wyświetlił się komunikat "dziękujemy" ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Temat: ADVAJAX_skad_sie_uczyc
No i z tego tematu możesz się dowiedziec co i jak. -------------------- I'm so fast that last night I turned off the light switch in my hotel room and was in bed before the room was dark - Muhammad Ali.
Peg jeżeli chcesz uprawiać sex to dzieci muszą wyjść, a jeżeli chcesz żeby był dobry ty też musisz wyjść - Al Bundy. QueryBuilder, Mootools.net, bbcradio1::MistaJam http://www.phpbench.com/ |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Do zdarzenia onclick przycisku przypisać funkcję javascript, która wykona zapytanie ajax
2. W wywołanym ajaxem pliku php na serwerze wykonać zapytanie do bazy danych 3. Wykonać kolejne zapytanie, wyświetlić komunikat "dziękujemy" (np poprzez echo "dziękujemy") 4. Zwrócony w ajaxie komunikat wpisać do jakiegoś elementu na stronie do ajaxa proponuję jquery, funkcję ajax -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 265 Pomógł: 4 Dołączył: 30.08.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ok dzięki, poradziłem sobie (czesciowo) za pomocą mintAjax
![]() Chcę teraz zrobić tak aby w miejscu gdzie mam button
po wciśnięciu tego buttona wyświetlało się coś innego. Chciałbym również, móc użyć wartości zwróconej w response. Np. jeśli w pliku z zapytaniem wykonam jeszcze inne zapytanie które zliczy rekordy to chciałbym aby przy 2 rekordach button do wysyłania się więcej nie pojawił. No i jak to zrobić bez przeładowania ? Jak przekazać do głównego pliku jakąś zmienną / wartość z pliku z zapytaniem ? oto moja funkcja
(chce z zap.php z powrotem przekazać daną wartość) Ten post edytował GreenGo 2.02.2009, 17:05:47 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tworzysz diva, który pokażesz po tym kliknięciu, możesz też do niego wczytać wynik działania ajaxa. Div domyślnie ukryty.
</div> Nie wiem jak AdvAjax pobiera wynik zapytania, ale pewnie coś w stylu:
Zwrócisz działanie pliku php przez zwykłe echo. Czyli w pliku php robisz te zapytania, i w zależności od wyniku zwracasz jakiś kod np: Pomyślnie pierwsze zapytanie to robisz echo 1, pomyślnie drugie zapytanie: echo 2, liczba zwróconych wyników większa od dwóch, to zwracasz 3. Teraz w javascript pobierasz to co zwrócił skrypt php i w zależności od wyniku robisz jakąś akcję.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 3 045 Pomógł: 290 Dołączył: 20.01.2007 ![]() |
Proszę o dodanie tytułu tematu, sam tag nim nie jest.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 12.07.2025 - 08:20 |