![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 80 Pomógł: 0 Dołączył: 20.10.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, od dłuższego czasu próbuję stworzyć mechanizm, którego zadaniem będzie przeglądanie fotek. Najprościej mówiąc: po kliknięciu w NEXT, skrypt otwiera nam następna fotkę itd. chciałbym też, aby zawierał opcję PREVIOUS.
Najważniejsze jest jednak to, że na stronie będzie wiele galerii, dzięki czemu mechanizm musi być uniwersalny. Ma ktoś jakiś pomysł ![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 296 Pomógł: 32 Dołączył: 3.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mechanizm powiadasz.... a nie lepiej wypisać wszystkie fotki z katalogu/bazy i przegladac je poprzez lightbox`a?
Ja ogólnie do operowania zdjęciami użyłbym tablicy... na tablicach właśnie można wykonywać next i previous ![]() powodzenia -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 46 Pomógł: 6 Dołączył: 20.06.2005 Skąd: Pyskowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najlepiej napisz sobie jakąś funkcję, która jako parametry będzie przyjmowała np id galerii i id aktualnego zdjęcia. Przy pomocy tych dwóch informacji tworzysz zapytanie, które wyszukuje poprzednie i następne zdjęcie w danej galerii, np:
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 104 Pomógł: 7 Dołączył: 9.12.2008 Skąd: wroc Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja mam u siebie prosty i nie zawodny mechanizm
a jesli miał byś dużo galerii ( mądrze by było trzymać zdjecia w bazie danych) to wtedy masz proste rozwiazanie : budujesz baze gdzie beda kategorie i zjęcia nastepnie piszesz skrypt łaczący się z baza wybierajacy odpowiedna kategorie ,galerie,zdjecie i dodajesz do ostetniej strony kod typu:
a żeby przegladać tylko kategorie :
możesz to dowolnie modyfikowac , zależy jak piszesz ten skrypt galerii . może Ci się to przyda pozdro |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 46 Pomógł: 6 Dołączył: 20.06.2005 Skąd: Pyskowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
slewin, Twój skrypt niestety ma jedną dużą wadę. Jeśli z bazy zostanie usunięty jakiś rekord, to $row['nr']-1, $row['nr']+1 może przestać działać, bo nie będzie rekordu z danym id, czy po czym tam sobie to sprawdzasz..
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 296 Pomógł: 32 Dołączył: 3.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to tak jak napisałem... użyj katalogów do odzielania kontentu.. później wczytuj do tablicy i przeglądaj
![]() ![]() ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 104 Pomógł: 7 Dołączył: 9.12.2008 Skąd: wroc Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wiem o tym , to jest duży problem . Można go rozwiązać . Właśnie nad tym myślę i mam już kikla pomysłów , przetestuje to dam znac .
|
|
|
![]()
|
|
Możesz wykorzystać fragment tego co zamieściłem wyżej, albo jak napisał isso. Czyli wrzucić wszystko do tablicy (tylko że tablice wtedy trzeba przekazywać np. przez sesję) i poprzez next(), prev() wybierać odpowiednie dane z tablicy.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 80 Pomógł: 0 Dołączył: 20.10.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzieki, tylko nie umiem korzystać z tablic, nie bez znaczenia napisałem temat w dziale przedszkole:) cóż poszperam jeszcze...
|
|
|
![]()
|
|
Zamiast następna poprzednia ten kawałek kodu wypisze tylko te zdjecia które istnieją
![]()
![]() i co wy na to ![]() Ten post edytował slewin 2.02.2009, 15:38:53 |
|
|
![]()
|
|
A prosiłem...bez bazy:) Jest ktoś w stanie pomóc mi w rozwiązaniu? same hasła nic mi nie mówią niestety, jestem na etapie IFowania...
|
|
|
![]()
|
|
Oto prosty skrypt galerii
tworzysz sobie katalogi na serwerze galeria nastepnie katalog zdjecia , w kat. zdjecia wrzucasz miniaturki fotografii oraz tworzysz katalog duze , a tam wrzucasz fotki w w orginalnym formacie lub jakim tam chcesz . Ten kod jest z książki PHP5 - przykłady praktyczne . Uważam że bardzo dobra galeria na stronke jeśli nie masz dużo zdjec . plik galeria.php
|
|
|
![]()
|
|
Dzięki bardzo! właśnie o taki prosty skrypcik mi chodziło. Teraz tylko zmodyfikuję go wg moich potrzeb i będzie super.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 14:58 |