![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 2 Dołączył: 4.01.2007 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
na początek tabelka (oczywiście skrócona do istotnych elementów)
tabela produkty
Wyszukuję wszystkie (lub część) produktów z tej tabeli i chcę posortować względem ceny, pomnożonej przez odpowiedni kurs (walutowy). Zapytanie zostanie wykorzystane w php i można przyjąć dla uproszczenia, że mamy 4 waluty (wal1, wal2, wal3, i moja_wal) oraz dane "kursy" to np $kurs1 (dla przeliczenia z wal1 na moja_wal), $kurs2 (dla wal2 -> moja_wal), $kurs3 (dla wal3 -> moja_wal). Jak powinno wyglądać zapytanie by uwzględniało sortowanie względem przeliczonej ceny na daną walutę (moja_wal)? Ja wymyśliłem tego typu zapytanie:
Tylko nie jestem pewien czy jest to optymalne zapytanie. Docelowo baza powinna być wydajna do kilku (nie więcej niż 4-5) milionów rekordów produktów, ale póki co (na rok, dwa - będę miał czas na przetestowanie, przemyślenie itp jak najlepszych rozwiązań) wystarczy zapytanie optymalne do max 100 000 rekordów. Pozdrawiam ![]() -------------------- Personal Portfolio: http://www.klodzinski.pl/
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 09:12 |