![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 0 Dołączył: 23.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam serdecznie,
Przy rejestracji na forum phpbb by Przemo (a właściwie stronie połączonej z tym forum) wyskakuje mi błąd następującej treści: Duplicate entry '328' for key 1. Nie mam zielonego pojęcia o co może chodzić, proszę o pomoc. Rejestracja dostępna pod adresem: http://merengues.pl/register.php Z góry dziękuję. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 161 Pomógł: 25 Dołączył: 6.09.2008 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Błąd ten oznacza najprawdopodobniej próbę wpisania już istniejącej wartości do kolumny będącej kluczem obcym. Bez wglądu w kod ciężko stwierdzić dlaczego występuje.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 0 Dołączył: 23.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
CODE require_once('header.php'); require_once('module/register.inc.php'); require_once('module/functions.inc.php'); echo ''; naglowek('Rejestracja'); if($_GET['co']=='dodaj') { register_dodaj(); } else { register(); } echo ''; require_once('footer.php'); ?> Plik register.php. Ten post edytował yamamoto 1.02.2009, 13:50:53 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 161 Pomógł: 25 Dołączył: 6.09.2008 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Spokojnie. ;]
Ten post edytował yamamoto 1.02.2009, 14:09:39 |
|
|
![]()
|
|
Bez struktury tabeli z bazy danych nie jestem na 100% pewny, ale myślę, że chodzi o zmienną $user_id. Określasz ją zliczając liczbę użytkowników z tabeli phpbb_users i dodając 1. Jest to błąd ponieważ zapytanie
zwraca liczbę użytkowników, a nie największe id. Widzę dwa wyjścia z tej sytuacji: - sprawdź czy kolumna zawierająca id w bazie danych nie jest przypadkiem auto increment, wtedy przy odpowiedniej modyfikacji zapytania baza "sama ustali" jaki id należy wpisać - możesz też zmienić zapytanie tak aby pobierało maksymalny numer id i dodawać do niego 1. Taka mała uwaga, do kodu php używaj tagów [php] zamiast [code], łatwiej się czyta ![]() |
|
|
![]()
|
|
Kolumna nie ma auto_increment.
Cytat - możesz też zmienić zapytanie tak aby pobierało maksymalny numer id i dodawać do niego 1. W jaki sposób? ![]() |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 16:07 |