![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 107 Pomógł: 19 Dołączył: 30.10.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Wykonałem bardzo prostą witrynkę dla zaprzyjaźnionego fotografa, postawiłem na przejrzystość strony i w miarę ładne zaprezentowanie zdjęć. Link do strony: www.piaseckiphtography.com Proszę o ocenę kodu oraz grafiki [za wiele jej nie ma ![]() Pozdrawiam! Edit: Zdaję sobie sprawy iż leży typografia na podstronie oferta, niestety nie mam na razie koncepcji co i jak tam... ![]() Ten post edytował webber 1.02.2009, 12:05:30 -------------------- "CSS is like a girlfriend. No matter how hard you try, she will always interpret it a different way."
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 202 Pomógł: 117 Dołączył: 13.04.2007 Skąd: 127.0.0.1 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Wizualnie mi się podoba. Już przy pierwszej wizycie wiadomo co gdzie jest. Jest przejrzyście i schludnie. Kod też wygląda ok. Jest kilka zbędnych rzeczy (np class="menuLinks") jednak jest akceptowalny. W walidatorze nie sprawdzałem. Pozdrawiam! -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 107 Pomógł: 19 Dołączył: 30.10.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jest kilka zbędnych rzeczy (np class="menuLinks") jednak jest akceptowalny. W walidatorze nie sprawdzałem. Pozdrawiam! Racja. Mogę przy jquery odwołać się przecież do #navLinks a ![]() Jednak co dwie głowy to nie jedna. Czekam na dalsze oceny. Cytat W walidatorze nie sprawdzałem. Waliduje Transitional ![]() Ten post edytował webber 1.02.2009, 12:25:55 -------------------- "CSS is like a girlfriend. No matter how hard you try, she will always interpret it a different way."
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 869 Pomógł: 53 Dołączył: 20.10.2003 Skąd: Przeworsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witaj!
No fotograf bardzo dobry. ![]() ![]() - Przy nagromadzeniu się efektów widzę lekką ścinkę. Nie mam dobrej maszyny, bo i takiej mi nie trzeba do programowania na linuksie, - Dziwię się dlaczego linki w nawigacji są pisane w j. angielskim? Dla mnie jest to tylko utrudnienie, a nie budowanie marki. - Kontakt jest mało widoczny i znowu nie wiem dlaczego wszystko po angielsku? - Napisz stronę pod dwie wersje: polską i angielską. Użytkownik wybierze. - Nie podałeś w kodzie opisu strony i słowa kluczowe, - Tabulacja pada ![]() Do kodu to nie ma co oceniać zbytnio. Nie jest to duża strona więc i kodu jest mało. Pozdrawiam ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
A więc tak:
"- Przy nagromadzeniu się efektów widzę lekką ścinkę. Nie mam dobrej maszyny, bo i takiej mi nie trzeba do programowania na linuksie," Myślę że lepsze takie ożywienie strony niż Flash lub coś z DHTML ![]() "- Dziwię się dlaczego linki w nawigacji są pisane w j. angielskim? Dla mnie jest to tylko utrudnienie, a nie budowanie marki." Strona będzie wykonana w 3 wersjach językowych, polski angielski duński, do oceny jest pseudo angielska wersja bo nie dostałem angielskiej oferty ![]() "- Kontakt jest mało widoczny i znowu nie wiem dlaczego wszystko po angielsku?" Mało? o_O Poczekam na inne opinie na ten temat bo wg mnie top jest optymalnej wielkości. Angielski? jw. wersja angielska do oceny poszła. "- Napisz stronę pod dwie wersje: polską i angielską. Użytkownik wybierze." Tak będzie. "- Nie podałeś w kodzie opisu strony i słowa kluczowe," Będą prowadzone na stronie zabiegi pod SEO, na razie trzeba się skupić na tym pod jakimi frazami klient che mieć wyszukiwaną stronę ![]() "- Tabulacja pada smile.gif" Hmm... wyłączyłem outline a:focus { outline: none; } bo denerwowały kropeczki otaczające linki użytkowników strony, znam bardzo mało ludzi przeskakujących na linkach tab`em. Wiem że to nie zgodne z web usability ale raczej osoby niewidome nie wchodzą na stronę fotografa [chociaż może to zachowanie za bardzo egoistyczne... zastanowię się co z tymi linkami] "Do kodu to nie ma co oceniać zbytnio. Nie jest to duża strona więc i kodu jest mało." Fakt, ale i przy tak małych projektach są błędy, wiadomo że lepiej likwidować je teraz przy małych projektach niż przy dużych w większych ilościach. "Pozdrawiam winksmiley.jpg" Ja również ![]() Zapomniałem dodać iż nie wspierałem IE 6. Na stronie początkowej gdzie będzie wybór języków będzie odpowiednia informacja o fakcie iż do poprawnego wyświetlania strony potrzeba wersji > 6 IE ![]() Ten post edytował webber 1.02.2009, 12:55:46 -------------------- "CSS is like a girlfriend. No matter how hard you try, she will always interpret it a different way."
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 869 Pomógł: 53 Dołączył: 20.10.2003 Skąd: Przeworsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zapomniałem dodać iż nie wspierałem IE 6. Na stronie początkowej gdzie będzie wybór języków będzie odpowiednia informacja o fakcie iż do poprawnego wyświetlania strony potrzeba wersji > 6 IE ![]() To nie jest dobra decyzja. Zrób wersję specjalnie pod IE 6 bo wiele osób używa tego czegoś ![]() Z mało widocznym "Kontakt" chodziło mi o to, że nie jest on w menu, a w topie. Początkowo zwracałem uwagę na menu nawigacyjne. Dopiero przy zamknięciu strony zauważyłem kontakt. Wrzuć kontakt do nawigacji i oznacz go na pomarańczowo. To moja propozycja. PS Nie rozumiem co jest złego w używaniu TAB-u, zamiast spacji. Ładniej, czyściej. Czy programy dla niewidomych czytają TAB-y? Jeżeli tak, to według mnie bezsensowna decyzja. Nawet w apostrofach nie używa się tab-u, a text-indent. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Cytat To nie jest dobra decyzja. Zrób wersję specjalnie pod IE 6 bo wiele osób używa tego czegoś smile.gif . Taka informacja to ostateczność. Z mało widocznym "Kontakt" chodziło mi o to, że nie jest on w menu, a w topie. Początkowo zwracałem uwagę na menu nawigacyjne. Dopiero przy zamknięciu strony zauważyłem kontakt. Wrzuć kontakt do nawigacji i oznacz go na pomarańczowo. To moja propozycja. Postanowiłem że trzeba zmuszać ludzi do przejścia w końcu na IE 6, jeśli wyjdzie ze strony - trudno. Z fotografem na ten temat rozmawiałem przedstawiłem mu sytuację jaka jest z przeglądarkami, lada moment wychodzi wersja 8 badzIEwia jeśli teraz ludzie nie będą przechodzić jeszcze na 7 to kiedy do jasnej cholery chcą to zrobić? ![]() Co do kontaktu to poczekam tak jak pisałem na inne opinie Cytat PS Nie rozumiem co jest złego w używaniu TAB-u, zamiast spacji. Ładniej, czyściej. Czy programy dla niewidomych czytają TAB-y? Jeżeli tak, to według mnie bezsensowna decyzja. Nawet w apostrofach nie używa się tab-u, a text-indent. Hmm... czytają ale linki które mają title, więc w sumie kompletnie zapomniałem o takich osobach - przyznaje się bez bicia. No i teraz co wybrać? Nawigację tab czy hrefy bez kropek? ; ) No chyba że jest inny sposób ![]() -------------------- "CSS is like a girlfriend. No matter how hard you try, she will always interpret it a different way."
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 657 Pomógł: 125 Dołączył: 29.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
bardzo podoba mi się ta strona wizualnie. Efektów nie ma zbyt dużo, a te co są, ładnie wyglądają. Strona niestety nie działa bez JS (znaczy część podstron). Kodu nie ma za bardzo co oceniać, bo nie ma go za dużo.
wychodzi wersja 8 badzIEwia jeśli teraz ludzie nie będą przechodzić jeszcze na 7 to kiedy do jasnej cholery chcą to zrobić? ![]() 1. zauważ, że bardzo wiele osób używa nielegalnych kopii windowsa xp i nie zamierzają aktualizować IE 2. wiele osób też nie ma zielonego pojęcia, że jest nowsza wersja "internetu" (no... te... niebieskie "e" co na pulpicie jest) -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Cytat Strona niestety nie działa bez JS (znaczy część podstron). Tego byłem świadom tworząc tą stronę, . Zapewne na urządzeniach przenośnych też nie jest różowo... Będę musiał pomyśleć o osobnej warstwie strony bez .js, w końcu jednak jakiś % ma wyłączoną obsługę .js Cytat 2. wiele osób też nie ma zielonego pojęcia, że jest nowsza wersja "internetu" (no... te... niebieskie "e" co na pulpicie jest) No ok. Tylko mam problemy z programem IE Tester :/ Same błędy mi wyskakują, nawet po reinstalacji, może spróbuje poprzez browsershots ![]() -------------------- "CSS is like a girlfriend. No matter how hard you try, she will always interpret it a different way."
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 161 Pomógł: 25 Dołączył: 6.09.2008 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Dzięki
![]() ![]() Pod IE 6.0 jedynie błędy przy .png w galerii przy nawigacji, oraz przesunięcie o jakieś 100 px za bardzo w prawo obrazków na głównej stronie - nie jest źle. Dzięki za oceny -------------------- "CSS is like a girlfriend. No matter how hard you try, she will always interpret it a different way."
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 335 Pomógł: 34 Dołączył: 9.11.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Postanowiłem że trzeba zmuszać ludzi do przejścia w końcu na IE 6, jeśli wyjdzie ze strony - trudno. Mam takie samo zdanie. -------------------- > > > Tworzenie stron < < <
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 338 Pomógł: 2 Dołączył: 17.05.2003 Skąd: Kraków , Londyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zagladam na forum ostanio bardzo zadko ale widze ze poziom coraz nizszy. Ta strona to jakis dramat co tu oceniac ? 2 kolory, czcionke i miniaturki ?
BTW. Te zdjecia to niezla tandeta. Za darmo bym im nie chcial a co dopiero np na wesele takie cos. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 335 Pomógł: 34 Dołączył: 9.11.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Zagladam na forum ostanio bardzo zadko ale widze ze poziom coraz nizszy. Ta strona to jakis dramat co tu oceniac ? 2 kolory, czcionke i miniaturki ? BTW. Te zdjecia to niezla tandeta. Za darmo bym im nie chcial a co dopiero np na wesele takie cos. A ty nie masz aparatu ;] -------------------- > > > Tworzenie stron < < <
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.06.2025 - 12:29 |