Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> [www] Piasecki Photography
webber
post 1.02.2009, 12:04:28
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam,

Wykonałem bardzo prostą witrynkę dla zaprzyjaźnionego fotografa, postawiłem na przejrzystość strony i w miarę ładne zaprezentowanie zdjęć.

Link do strony: www.piaseckiphtography.com

Proszę o ocenę kodu oraz grafiki [za wiele jej nie ma winksmiley.jpg]

Pozdrawiam!

Edit:
Zdaję sobie sprawy iż leży typografia na podstronie oferta, niestety nie mam na razie koncepcji co i jak tam... sad.gif

Ten post edytował webber 1.02.2009, 12:05:30

--------------------
"CSS is like a girlfriend. No matter how hard you try, she will always interpret it a different way."
Go to the top of the page
+Quote Post
ayeo
post 1.02.2009, 12:12:07
Post #2

Grupa: Przyjaciele php.pl

-----

Witam!

Wizualnie mi się podoba. Już przy pierwszej wizycie wiadomo co gdzie jest. Jest przejrzyście i schludnie. Kod też wygląda ok. Jest kilka zbędnych rzeczy (np class="menuLinks") jednak jest akceptowalny. W walidatorze nie sprawdzałem.

Pozdrawiam!

--------------------
+Quote Post
webber
post 1.02.2009, 12:22:58
Post #3

-----

Cytat(ayeo @ 1.02.2009, 12:12:07 ) *
Jest kilka zbędnych rzeczy (np class="menuLinks") jednak jest akceptowalny. W walidatorze nie sprawdzałem.

Pozdrawiam!

Racja. Mogę przy jquery odwołać się przecież do #navLinks a smile.gif

Jednak co dwie głowy to nie jedna. Czekam na dalsze oceny.

Cytat
W walidatorze nie sprawdzałem.

Waliduje Transitional smile.gif

Ten post edytował webber 1.02.2009, 12:25:55

--------------------
"CSS is like a girlfriend. No matter how hard you try, she will always interpret it a different way."
+Quote Post
Kildyt
post 1.02.2009, 12:46:44
Post #4

-----

Witaj!

No fotograf bardzo dobry. winksmiley.jpg Podziwiam jego zdjęcia. Bardzo ładne. Ale co tam, mam ocenić stronę tak? smile.gif A więc tak:
- Przy nagromadzeniu się efektów widzę lekką ścinkę. Nie mam dobrej maszyny, bo i takiej mi nie trzeba do programowania na linuksie,
- Dziwię się dlaczego linki w nawigacji są pisane w j. angielskim? Dla mnie jest to tylko utrudnienie, a nie budowanie marki.
- Kontakt jest mało widoczny i znowu nie wiem dlaczego wszystko po angielsku?
- Napisz stronę pod dwie wersje: polską i angielską. Użytkownik wybierze.
- Nie podałeś w kodzie opisu strony i słowa kluczowe,
- Tabulacja pada smile.gif

Do kodu to nie ma co oceniać zbytnio. Nie jest to duża strona więc i kodu jest mało.

Pozdrawiam winksmiley.jpg

--------------------
+Quote Post
webber
post 1.02.2009, 12:54:18
Post #5

-----

A więc tak:

"- Przy nagromadzeniu się efektów widzę lekką ścinkę. Nie mam dobrej maszyny, bo i takiej mi nie trzeba do programowania na linuksie,"

Myślę że lepsze takie ożywienie strony niż Flash lub coś z DHTML smile.gif

"- Dziwię się dlaczego linki w nawigacji są pisane w j. angielskim? Dla mnie jest to tylko utrudnienie, a nie budowanie marki."

Strona będzie wykonana w 3 wersjach językowych, polski angielski duński, do oceny jest pseudo angielska wersja bo nie dostałem angielskiej oferty winksmiley.jpg

"- Kontakt jest mało widoczny i znowu nie wiem dlaczego wszystko po angielsku?"

Mało? o_O Poczekam na inne opinie na ten temat bo wg mnie top jest optymalnej wielkości. Angielski? jw. wersja angielska do oceny poszła.

"- Napisz stronę pod dwie wersje: polską i angielską. Użytkownik wybierze."

Tak będzie.

"- Nie podałeś w kodzie opisu strony i słowa kluczowe,"

Będą prowadzone na stronie zabiegi pod SEO, na razie trzeba się skupić na tym pod jakimi frazami klient che mieć wyszukiwaną stronę smile.gif

"- Tabulacja pada smile.gif"

Hmm... wyłączyłem outline a:focus { outline: none; } bo denerwowały kropeczki otaczające linki użytkowników strony, znam bardzo mało ludzi przeskakujących na linkach tab`em. Wiem że to nie zgodne z web usability ale raczej osoby niewidome nie wchodzą na stronę fotografa [chociaż może to zachowanie za bardzo egoistyczne... zastanowię się co z tymi linkami]

"Do kodu to nie ma co oceniać zbytnio. Nie jest to duża strona więc i kodu jest mało."

Fakt, ale i przy tak małych projektach są błędy, wiadomo że lepiej likwidować je teraz przy małych projektach niż przy dużych w większych ilościach.

"Pozdrawiam winksmiley.jpg"

Ja również smile.gif

Zapomniałem dodać iż nie wspierałem IE 6. Na stronie początkowej gdzie będzie wybór języków będzie odpowiednia informacja o fakcie iż do poprawnego wyświetlania strony potrzeba wersji > 6 IE smile.gif

Ten post edytował webber 1.02.2009, 12:55:46

--------------------
+Quote Post
Kildyt
post 1.02.2009, 13:02:31
Post #6

-----

Cytat(webber @ 1.02.2009, 14:54:18 ) *
Zapomniałem dodać iż nie wspierałem IE 6. Na stronie początkowej gdzie będzie wybór języków będzie odpowiednia informacja o fakcie iż do poprawnego wyświetlania strony potrzeba wersji > 6 IE smile.gif

To nie jest dobra decyzja. Zrób wersję specjalnie pod IE 6 bo wiele osób używa tego czegoś smile.gif . Taka informacja to ostateczność.
Z mało widocznym "Kontakt" chodziło mi o to, że nie jest on w menu, a w topie. Początkowo zwracałem uwagę na menu nawigacyjne. Dopiero przy zamknięciu strony zauważyłem kontakt. Wrzuć kontakt do nawigacji i oznacz go na pomarańczowo. To moja propozycja.

PS Nie rozumiem co jest złego w używaniu TAB-u, zamiast spacji. Ładniej, czyściej. Czy programy dla niewidomych czytają TAB-y? Jeżeli tak, to według mnie bezsensowna decyzja. Nawet w apostrofach nie używa się tab-u, a text-indent.

--------------------
+Quote Post
webber
post 1.02.2009, 13:09:29
Post #7

-----

Cytat
To nie jest dobra decyzja. Zrób wersję specjalnie pod IE 6 bo wiele osób używa tego czegoś smile.gif . Taka informacja to ostateczność.
Z mało widocznym "Kontakt" chodziło mi o to, że nie jest on w menu, a w topie. Początkowo zwracałem uwagę na menu nawigacyjne. Dopiero przy zamknięciu strony zauważyłem kontakt. Wrzuć kontakt do nawigacji i oznacz go na pomarańczowo. To moja propozycja.

Postanowiłem że trzeba zmuszać ludzi do przejścia w końcu na IE 6, jeśli wyjdzie ze strony - trudno. Z fotografem na ten temat rozmawiałem przedstawiłem mu sytuację jaka jest z przeglądarkami, lada moment wychodzi wersja 8 badzIEwia jeśli teraz ludzie nie będą przechodzić jeszcze na 7 to kiedy do jasnej cholery chcą to zrobić? smile.gif

Co do kontaktu to poczekam tak jak pisałem na inne opinie

Cytat
PS Nie rozumiem co jest złego w używaniu TAB-u, zamiast spacji. Ładniej, czyściej. Czy programy dla niewidomych czytają TAB-y? Jeżeli tak, to według mnie bezsensowna decyzja. Nawet w apostrofach nie używa się tab-u, a text-indent.

Hmm... czytają ale linki które mają title, więc w sumie kompletnie zapomniałem o takich osobach - przyznaje się bez bicia.
No i teraz co wybrać? Nawigację tab czy hrefy bez kropek? ; ) No chyba że jest inny sposób smile.gif

--------------------
+Quote Post
.radex
post 1.02.2009, 13:33:57
Post #8

-----

bardzo podoba mi się ta strona wizualnie. Efektów nie ma zbyt dużo, a te co są, ładnie wyglądają. Strona niestety nie działa bez JS (znaczy część podstron). Kodu nie ma za bardzo co oceniać, bo nie ma go za dużo.

Cytat(webber @ 1.02.2009, 13:09:29 ) *
wychodzi wersja 8 badzIEwia jeśli teraz ludzie nie będą przechodzić jeszcze na 7 to kiedy do jasnej cholery chcą to zrobić? smile.gif

1. zauważ, że bardzo wiele osób używa nielegalnych kopii windowsa xp i nie zamierzają aktualizować IE
2. wiele osób też nie ma zielonego pojęcia, że jest nowsza wersja "internetu" (no... te... niebieskie "e" co na pulpicie jest)

--------------------
blog | Tadam — minutnik do Pomodoro na Maka :)
+Quote Post
webber
post 1.02.2009, 13:48:13
Post #9

-----

Cytat
Strona niestety nie działa bez JS (znaczy część podstron).

Tego byłem świadom tworząc tą stronę, . Zapewne na urządzeniach przenośnych też nie jest różowo... Będę musiał pomyśleć o osobnej warstwie strony bez .js, w końcu jednak jakiś % ma wyłączoną obsługę .js

Cytat
2. wiele osób też nie ma zielonego pojęcia, że jest nowsza wersja "internetu" (no... te... niebieskie "e" co na pulpicie jest)

No ok. Tylko mam problemy z programem IE Tester :/ Same błędy mi wyskakują, nawet po reinstalacji, może spróbuje poprzez browsershots smile.gif

--------------------
+Quote Post
piaseq
post 1.02.2009, 13:51:18
Post #10

-----

Cytat(webber @ 1.02.2009, 13:48:13 ) *
No ok. Tylko mam problemy z programem IE Tester :/ Same błędy mi wyskakują, nawet po reinstalacji, może spróbuje poprzez browsershots smile.gif

Sprawdź też multipleIE
+Quote Post
webber
post 1.02.2009, 13:55:44
Post #11

-----

Dzięki smile.gif multiplIEs dało radę smile.gif

Pod IE 6.0 jedynie błędy przy .png w galerii przy nawigacji, oraz przesunięcie o jakieś 100 px za bardzo w prawo obrazków na głównej stronie - nie jest źle.

Dzięki za oceny

--------------------
+Quote Post
in5ane
post 6.02.2009, 13:03:53
Post #12

Ostrzeżenie: (10%)
X----

Cytat(webber @ 1.02.2009, 13:09:29 ) *
Postanowiłem że trzeba zmuszać ludzi do przejścia w końcu na IE 6, jeśli wyjdzie ze strony - trudno.

Mam takie samo zdanie.

--------------------
> > > Tworzenie stron < < <
+Quote Post
stoprocent
post 10.02.2009, 13:06:53
Post #13

-----

Zagladam na forum ostanio bardzo zadko ale widze ze poziom coraz nizszy. Ta strona to jakis dramat co tu oceniac ? 2 kolory, czcionke i miniaturki ?
BTW. Te zdjecia to niezla tandeta. Za darmo bym im nie chcial a co dopiero np na wesele takie cos.

--------------------
+Quote Post
in5ane
post 10.02.2009, 17:06:09
Post #14

Ostrzeżenie: (10%)
X----

Cytat(stoprocent @ 10.02.2009, 13:06:53 ) *
Zagladam na forum ostanio bardzo zadko ale widze ze poziom coraz nizszy. Ta strona to jakis dramat co tu oceniac ? 2 kolory, czcionke i miniaturki ?
BTW. Te zdjecia to niezla tandeta. Za darmo bym im nie chcial a co dopiero np na wesele takie cos.

A ty nie masz aparatu ;]

--------------------
> > > Tworzenie stron < < <
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 19.06.2025 - 12:29