![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 24.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Stworzyłem sobie normalny, dość prosty i do tego pewnie równie mało bezpieczny skrypt logowania. Na razie tak to zostawię... Mam formularz rejestracji, który pozwala na dodanie nowego użytkownika do bazy... i tutaj moje pytanie. Będę miał dwa typy użytkowników - admin ( wprowadzone hasło, login na sztywno do bazy ) i "pracownik" - możliwość dodania dowolnej ilości. W bazie jest pole "uzytkownik".... admin ma tam "przypisana wartość "admin", a pracownik - "pracownik". W jaki sposób przerobić skrypt logowania, w taki sposób aby po wpisaniu danych do formularza wiadomo było jaki użytkownik się loguje i otwierały się strony, odpowiednio "panel_administratora.php" ( dla admina ) lub "panel_prac.php" - dla pracownika. Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 850 Pomógł: 120 Dołączył: 15.02.2007 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 24.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
CODE session_start(); session_register("zalogowany"); if(empty($_SESSION["zalogowany"]))$_SESSION["zalogowany"]=0; include("config.php"); $pass = mysql_real_escape_string($_POST['pass']); $login = mysql_real_escape_string($_POST['login']); $query = mysql_query("SELECT * FROM user WHERE login='{$login}' AND haslo='{$pass}'"); $query1 = mysql_query("SELECT uprawnienia FROM user WHERE login='{$login}' AND haslo='{$pass}'"); $result = ((mysql_fetch_array($query) & (mysql_fetch_array($query1)); if ((mysql_num_rows($query) == 1) & ((mysql_num_rows($query) == admin)) { $_SESSION['user'] = $_POST['login']; header('Location: panel_a.php'); $_SESSION["zalogowany"]=1; } else { $_SESSION['user'] = $_POST['login']; header('Location: panel_p.php'); $_SESSION["zalogowany"]=2; exit(); } else { echo 'Błędny login lub hasło!'; echo ''; } ?> niestety powyższy kod nie działa... a jeśli go zmodyfikuję tj. usunę wszystko co po "else" - ciągle uzyskuję komunikat "blędny login lub hasło!" ... ma ktoś pomysł jak to rozwiązać ? Ten post edytował domel86 2.02.2009, 11:44:47 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 9.07.2025 - 03:48 |