![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 1.02.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
mam taki problem przy probie zrobienia modyfikacji rekordu przez strone php pobieram dane z bazy MySQL z komorek w ktorych sa wpisy np ala ma kota czyli pare wyrazow w jednej komorce. Niestety mam problem z tym zeby zawartosc tej komorki wyswietlic w polu input w celu jej modyfikacji. W momencie kiedy ja wyswietlam pojawia mi sie w polu input tylko ala bez reszty. Jak na stronie wyswietlam sobie zmienna np echo $wiersz['komorka1'] to otrzymuje ala ma kota ale jezeli umieszcze to w czyms takim: <td>komorka1:</td><td><input type=\"text\" size=\"80\" name=\"imie\" value=".$wiersz['komorka1']." /></td> to na stronie wyswietla sie tylko ala. Jak zrobic zebym mial cala zawartosc komorki ??? Pozdrawiam Remigiusz |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 296 Pomógł: 32 Dołączył: 3.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a patrzyłeś dokładnie co się dzieje w kodzie? musisz pamiętać o tym, że jeżeli w kodzie występuje znak " to value zostaje zamknięte czyli:
powiedzmy, że dostajesz coś takiego: ma "ala" kota to automatycznie dzieje się coś takiego: value="ma "ala" kota część: ala" kota zostaje zignorowana. nie wiem czy to to... ale jest taka możliwość - zobacz funkcję http://pl.php.net/htmlentities a poza tym polecam praktykę pisania tak:
nie trzeba tak bardzo uważać na używanie backlaslasha -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 1.02.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
patrzylem na linka ktorego podales ale to nic nie zmienia.
W komorce nie ma wpisanych " i innych podobnych dziwnych znakow problem jest wlasnie w tym ze jak pobieram wartosc z bazy i chce ja wstawic do input to wstawia pierwszy wyraz az do napotkania spacji. Jak spotka spacje to reszte juz pomija mimo ze z bazy php pobiera calosc lacznie ze spacjami ![]() Juz nie wiem jak to ugryzc. Pozdrawiam Remigiusz |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 106 Pomógł: 5 Dołączył: 5.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod <td>komorka1:</td><td><input type=\"text\" size=\"80\" name=\"imie\" value=\"".$wiersz['komorka1']."\" /></td> albo zamień spacje na " ", może niełamliwe przejdą |
|
|
![]()
|
|
ale to zamienic w momencie zapisywanie danych z formularza do bazy danych ? tak zeby w bazie bylo cos w postaci
ala&nbpsma&nbpskota ? Pozdrawiam Remigiusz |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 106 Pomógł: 5 Dołączył: 5.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wszystko jedno co będzie w bazie, jeśli pierwszy sposób zawiedzie to albo przed zapisaniem albo po odczytaniu z bazy a przed wstawieniem w formularz zamień wszystkie spacje na
|
|
|
![]()
|
|
ale wtedy na stronie tez wyswietla mi ala&nbps poza tym to chyba powinno dzialac normalnie bo tak to bede musial napisac funkcje ktora w momencie zapisywania danych do bazy sprawdza czy sa spacje jezeli tak to je zamienia na &nbps a pozniej przy odczytywaniu bedzie zamieniala ponownie z &nbps na spacje. Troche to dziwne
![]() Pozdrawiam Remigiusz |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 207 Pomógł: 44 Dołączył: 14.04.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Spróbuj:
Kod <input type="text" size="80" name="imie" value="'.$wiersz['komorka1'].'">
-------------------- Pomogłem? Zmotywuj mnie do dalszej pracy i kliknij magiczny przycisk:
![]() |
|
|
![]()
|
|
zadzialalo ale troche odwrotnie
Kod <input type="text" size="80" name="imie" value='".$wiersz['komorka1']."'> apostrofy dalem przed cudzyslowiami dzieki Pozdrawiam Remigiusz |
|
|
![]()
|
|
ale wtedy na stronie tez wyswietla mi ala&nbps poza tym to chyba powinno dzialac normalnie bo tak to bede musial napisac funkcje ktora w momencie zapisywania danych do bazy sprawdza czy sa spacje jezeli tak to je zamienia na &nbps a pozniej przy odczytywaniu bedzie zamieniala ponownie z &nbps na spacje. Troche to dziwne ![]() Pozdrawiam Remigiusz & N B S P ; end, literka N jak noga, literka B jak bałwan, literka S jak Spryt, literka P jak Pier...nik, średnik Tak trudno skopiować? dwa razy pisałem. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 296 Pomógł: 32 Dołączył: 3.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zadzialalo ale troche odwrotnie Kod <input type="text" size="80" name="imie" value='".$wiersz['komorka1']."'> apostrofy dalem przed cudzyslowiami dzieki Pozdrawiam Remigiusz Ehhh to właśnie jest tak, jak się nie czyta... przecież napisałem jak najlepiej jest formatować tekst, aby nie było podobnych problemów:) to co ja napisałem to właśnie są tylko "odwrócone" apostrofy ![]() ![]() -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 18:16 |