![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 281 Pomógł: 0 Dołączył: 8.07.2005 Skąd: EU Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam
jak mozn zastapisc ponizsze 4 zapytania jednym (chociaz nie na 100% jestem pewien czy mozna)
chodzi mi o to aby jednym zapytaniem dostac informacje ile w tabeli tblmain wystepuje rekordow o danym statusie, tzn chcialbym dostac cos takiego: incorrect_det 234 incorrect_numb 456 not_eligible 267 valid 345 ja robie to na piechote i w powyzszym zapytaniu zmieniam za kazdym razem status na (incorrect_det,incorrect_numb,not_eligible,valid) jezeli w gre wchodzila by tylko jedna tabela to sprawa jest prosta: robie cos takiego i mam wynik
czy mozna cos takiego zrobic dla trzech tabel pozdrawiam i z gory dziekuje za pomoc -------------------- człowiek nie sznurek wszystko wytrzyma
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 012 Pomógł: 109 Dołączył: 26.09.2003 Skąd: nexis.pl Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
chcialbym dostac cos takiego: incorrect_det 234 incorrect_numb 456 not_eligible 267 valid 345
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
nexis:
Zapomniałeś przecinków po każdej "kolumnie". |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 281 Pomógł: 0 Dołączył: 8.07.2005 Skąd: EU Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dzieki za zainteresowanie
ale Twoja propozycja chyba nie spelni moich oczekiwan bo teraz widze ze chyba za ubogo opisalem problem. postaram sie to teraz zrobic tak jak nalezy: w bazie mam 3 tabele: 1 - tblsettings 2 - tblmain 3 - tbltemp w tabeli tbltemp znajduja sie tylko 100 rekordow w tabeli tblmain i tabeli tblsettings znajduja sie te same rekordy co w tabeli tbltemp plus jeszcze kilkaset innych i teraz chcialbym wydobyc z tabel tblmain i tblsettings te same rekordy ktore znajduja sie w tbltemp i jest to bardzo proste bo w tabeli tbltemp kolumna mobile_number posiada unikalne wpisy i aby to zrobic robie cos takiego:
to jest chyba b.proste natomias to co mnie interesuje jest troszke bardziej skomplikowane, otoz w tabeli tblsettings znajduje sie kolumna date_of_check a w tabeli tblmain kolumna status i teraz chcialbym aby na podstawie rekordow z tabeli tbltemp wyciagnac z tabeli tblmain te same rekordy i pogrupowac je wg statusu czyli kolumnny status ale rowniez biorac pod uwage kolumne date_of_check ktora znajduje sie w tabeli tblsettings i otrzymac wynik np. w takiej postaci: incorrect_det 234 incorrect_numb 456 not_eligible 267 valid 345 powyzsze wartosci to sa wpisy w kolumnie status. jezeli to wszystko odbywalo by sie w zakresie jednej tabeli to sprawa jest jasna, zapytanie wygladalo by tak:
czy jest to wogole mozliwe zrobic to samo laczac 3 tabele? -------------------- człowiek nie sznurek wszystko wytrzyma
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 23:07 |