![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 4.04.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich!
Robię prostą witrynę, która będzie miała nie więcej niż 10 podstron o przykładowych adresach: www.przyklad.pl/index.php www.przyklad.pl/produkty-nazwa1.php www.przyklad.pl/produkty-nazwa2.php www.przyklad.pl/kontakt.php itd... Chciałbym posługiwać się przyjaznymi adresami, które będą wyglądać tak: www.przyklad.pl/ www.przyklad.pl/produkty-nazwa1/ www.przyklad.pl/produkty-nazwa2/ www.przyklad.pl/kontakt/ itd... Wiem już, że mogę coś takiego osiągnąć za pomocą modułu Mod rewrite ale przyznaję szczerze, że nie rozumiem za bardzo jak to działa. Wygooglałem sobie coś takiego: <IfModule mod_rewrite.c> Options +FollowSymLinks Options +Indexes RewriteEngine On RewriteCond %{SCRIPT_FILENAME} !-d RewriteRule ^([^\.]+)$ $1.php [NC,L] </IfModule> 1) Czy korzystając z powyższego będę mógł wchodzić na stronę wpisując www.przyklad.pl/kontakt.php i www.przyklad.pl/kontakt i www.przyklad.pl/kontakt/ ? 2) Czy moje wewnętrzne linki na stronie mogą mieć rozszerzenia php czy muszą wyglądać tak jak docelowo bym chciał czyli np. <a href="/kontakt/">kontakt</a>? 3) Czy korzystanie z takiego rozwiązania może mieć jakiś skutki uboczne przy funkcjonowaniu strony, np. przy indeksacji witryny przez Google? Będę wdzięczny za pomoc! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 29.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A po co to komplikować
w .htaccess daj to RewriteEngine On RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d RewriteRule (.*) index.php a w index.php daj walidacje linku i po sprawie. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 4.04.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dziękuję za odpowiedź!
Niestety, nie bardzo rozumiem o co Tobie chodzi z tą walidacją linku. Możesz powiedzieć coś więcej na ten temat? A propos moich pytań - czy ktoś się orientuję? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 192 Pomógł: 13 Dołączył: 16.11.2007 Skąd: Żory Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Chodzi mi poprostu o to, aby dane były przesyłane za pomocą $_GET do pliku index.php. Np. jak byś otworzył twoja_strona.pl/kontakt to by otworzyło plik index.php?zmienna=kontakt.
Spróbuj z takim kodem: Kod RewriteEngine On RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d RewriteRule ^([^.]+)$ $1.php [NC,L] Jeżeli to nie zadziała to nie wiem. U mnie działa powyższy kod jak i ten twój co podałeś. -------------------- "Źle czynisz, jeśli chwalisz, gorzej, jeśli ganisz rzecz, której dobrze nie znasz." - Leonardo Da Vinci
30.01.2009 - Mój 100 post. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 12.06.2025 - 22:16 |