![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 359 Pomógł: 12 Dołączył: 16.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tworzyć newsy jest łatwo - ale edytować już trudno. Chciałbym do swojego panelu administracyjnego dodać taką możliwość. W jaki sposób....
1. Mając listę tematów (generowaną automatycznie) chciałbym, aby po wybraniu jakiegoś, do pól edycji zostały wrzucone dane. Przykład: Wybieramy z listy news pt. PHP, a wtedy w polu z tekstem ukazuje się treść newsa, w polu z tematem jego temat itd... 2. Klikając przycisk usunąć cały news (który byłby załadowany w sposób z punktu 1) 3. I jeszcze żeby newsy automatycznie cofały się o 1 (żeby nie było braków w indeksach po usunięciu jakiegoś newsa) Ten post edytował Asmox 29.01.2009, 22:19:47 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
no a masz jakiekolwiek pojecie o ajax?
- nie? To sie poducz, bez tego nie zrobisz tego tematu.Obczaj oco chodzi, zrob przykladowe zadania i zajmij sie za swoje - tak? To w czym problem? Pokaz kod co zrobiles i co ci nie dziala -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 449 Pomógł: 4 Dołączył: 1.12.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. W <input> argument value, lub w polach tekstowych pomiędzy <textarea> i </textarea>.
2. DELETE FROM `tabela` WHERE `id`=$id. 3. Takich rzeczy chyba się nie robi ![]() Zwłaszcza po 2 pierwszych punktach widać, że masz nikłe pojęcie, więc warto jeszcze się poduczyć zamiast brać od razu za swoje rzeczy ![]() -------------------- 9242594 - zaczynasz? jak mogę, to pomogę :D /podstawowa znajomość php :P /
"to pomoc zawsze będzie gestem pięknym, zaliczana do tych teraz rzadko spotykanych..." |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 359 Pomógł: 12 Dołączył: 16.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
![]() ![]() ![]() Cytat 1. W <input> argument value, lub w polach tekstowych pomiędzy <textarea> i </textarea>. 2. DELETE FROM `tabela` WHERE `id`=$id. Ja wiem takie rzeczy, ale jak je przywołać? To znaczy jak mam napisać to pole select, że jak je kliknę, to php zacznie robić odpowiednie funkcje. Myślę, że nauczyłem się dostatecznie wiele, skoro doszedłem do tego momentu, że przyda się możliwość edycji newsów. Kod no a masz jakiekolwiek pojecie o ajax? - nie? To sie poducz, bez tego nie zrobisz tego tematu.Obczaj oco chodzi, zrob przykladowe zadania i zajmij sie za swoje - tak? To w czym problem? Pokaz kod co zrobiles i co ci nie dziala Tak naprawdę to dowiedziałem się co to jest od pewnego moda... Po przeczytaniu o tym na wikipedii pomyślałem, że chyba się pomylił, no ale niech mu będzie... Pokazać ci mój kod? Proszę bardzo: Kod <select name="lista"> <?php shownews("lista");?> </select> Fragment funkcji shownews
Ten post edytował Asmox 29.01.2009, 22:32:36 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat Pokazać ci mój kod? Proszę bardzo: Ale tu nie ma nic o ajax. Ja mowilem o kodzie ajax bys pokazal ![]() Cytat Po przeczytaniu o tym na wikipedii pomyślałem, że chyba się pomylił, Zamiast tylko przeczytac, wykonaj tez pare praktycznych kodow ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Powiem ci tak: Dla mnie to żaden ajax, bo on nie tyczy się w ogóle PHP (poza jakimś XAJAX i Tigermouse). Chodzi mi po prostu o to, żeby to o co mi chodzi odbywało się bez przechodzenia na inne strony. Mam na razie pewien pomysł, ale nie wiem zbytnio jak napisać do tego kod.
Tabelę edycji wypisywałby sam php, przy okazji dołączając do tego co ma być wpisane w nich. W atrybucie value byłaby funkcja dolacztresc($pole) Wtedy nastąpiłoby pobieranie danych i w każdym polu pokazywałyby się dane:
Ale nie wiem jak zrobić, aby po kliknięciu jakiejś opcji inputa select tak się stało ![]() Ten post edytował Asmox 30.01.2009, 12:13:34 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 449 Pomógł: 4 Dołączył: 1.12.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wnikając w Twoją (nie)wiedzę, bo chyba nikt nie chce Cię zniechęcać, to wydaję mi się, że pojęcia o ajax'ie nie masz. Tworzysz funkcje w js, które wysyłają dane do odpowiedniego skryptu i je odbierają. Jeśli potrafisz zrobić, to co piszesz w PHP to zostaje Ci tylko wywołanie tych funkcji przez js. Użyj obiektu XMLHttpRequest.
-------------------- 9242594 - zaczynasz? jak mogę, to pomogę :D /podstawowa znajomość php :P /
"to pomoc zawsze będzie gestem pięknym, zaliczana do tych teraz rzadko spotykanych..." |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 85 Pomógł: 4 Dołączył: 1.07.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja stworzyłem sobie taki prosty skrypt dodawani, edytowania, usuwania wiadomości tytuł i treść. Może ci się przydać
-------------------- Space Studio
|
|
|
![]()
|
|
No i przydał się! Dzięki Tobie wpadłem na pomysł wykorzystania przycisków submit to edycji i usuwania newsów. Jeszcze zrobiłem parę funkcji, które sprawdzają, co zostało przekazane metodą post. Jak chcesz to mogę podać kod, jeśli cię to interesuje. Zresztą tylko ty tak naprawdę mi pomogłeś w tym temacie.
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 04:53 |