![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 20 Pomógł: 0 Dołączył: 16.01.2006 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Tworzę zaawansowaną księgę gości. Wpisy mogą dodawać zarejestrowani userzy i goście W bazie mam 2 tabele: userzy, wpisy Teraz chce stworzyć 3 tabele z wpisami gości (1 tabela: nick, wpis, coś tam) Problem w tym że nie mam pojęcia jak później wyświetlić wpisy z obu tabel w kolejności dodania Jak to rozwiązać? Pozdrawiam Greg Ten post edytował greg606 29.01.2009, 10:44:35 -------------------- Oferuje wymianę: nauka angielskiego w zamian za naukę php
Angielski |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
a czemu tabela z wpisami gosci nie moze byc w tej samej tabeli co z wpisami userami? Dodajesz tylko dodatkowe pole, np. id usera. Jesli bedzie wypoelnione to pisal user, jak nie to gosc
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 20 Pomógł: 0 Dołączył: 16.01.2006 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no w sumie tak
czyli miałbym w tabeli post: kolumne: gosc (tak/nie) i w zależności od tego dane od userze byłyby brane z innej tabeli? Tak to można zrobić czy jeszcze jakość inaczej? -------------------- Oferuje wymianę: nauka angielskiego w zamian za naukę php
Angielski |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
no przeciez napisalem:
Cytat Dodajesz tylko dodatkowe pole, np. id usera. Jesli bedzie wypoelnione to pisal user, jak nie to gosc Pole gosc jest zbedne, bo jak nie bedzie wypelnione idusera, znaczy ze gosc. nie ma sensu powielac informacji -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
mam w tabeli postów id_usera, ale jak bedzie to pole puste to musze jeszcze skadś wziąc nicka/maila goscia
Czy dobrzej jest jesli w tabeli są puste pola? Kiedyś czytałem że powinno się raczej tego unikać -------------------- Oferuje wymianę: nauka angielskiego w zamian za naukę php
Angielski |
|
|
![]()
|
|
no pole na nick dla wpisania dla goscia tez musi byc
Co do pustych pól to moze wyjales to z kontekstu. W takim wypadku co tu, nic to nie przeszkadza -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 03:29 |