![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 174 Pomógł: 4 Dołączył: 27.07.2007 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
takie pytanko dwie tabelki 1. news 2. users z pierwszej listuje nagłówek, treść, datę dodania, kto dodał, a teraz chciał bym wyświetlić imię osoby która dodała newsa. Czy jest taka możliwość aby to zrobić jednym zapytaniem ![]() pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 286 Pomógł: 70 Dołączył: 13.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/select.html
http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/join.html Tam jest wiele przykładów ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 171 Pomógł: 32 Dołączył: 5.08.2008 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Oczywiście, że jest taka możliwość, między innymi dlatego sam najprostszy Access nagminnie próbuje na Nas wymusić dodawanie klucza podstawowego(unikalnego).
Jeżeli chodzi o Twoje zapytanie wszystko zależy od struktury tabel. Jeżel iutworzyłeś je jak należy, nadając każdemu użytkownikowi unikalną wartość to wystarczy polecenie inner_join. Hipotetyczne rozwiązanie : Tabela Newsy: 1.id 2.data_dodania 3.tresc 4.autor (lub przy większych bazach id_autora) Tabela users 1.id 2.nick 3.data_dolaczenia 4. itd.. zapytanie :
Mam nadzieję, że o to chodziło. Pozdrawiam Ten post edytował ferrero2 29.01.2009, 08:47:08 -------------------- ---------------------------
"Jeżeli trzeci dzień z rzędu nie chce Ci się pracować tzn że dziś jest ŚRODA ! Algorytmy , Programowanie , Tworzenie WWW - SPRAWDŹ |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 174 Pomógł: 4 Dołączył: 27.07.2007 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sorki ale odświeżam temat byłem zdalna od komputera
tabela news: 1, news_id 2, news_title 3,news_content 4,news_when 5,user_id tabela admin 1, user_id 2,user_name 3,user_last_name i mam coś takiego Kod "SELECT news.news_title,news.news_content, news.news_when, news.user_id, admins.user_name,admins.user_last_name FROM news inner join admins on news.news_id = admins.user_id where news.news_id=$id limit 1 w phpmyadmin zapytanie się wykonuje dobrze ale niestety nic nie zwraca :/ |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 207 Pomógł: 44 Dołączył: 14.04.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
news.news_id=$id to chyba powinno byc news.news_id='$id' i majac $id to phpmyadmin nic Ci nie zwroci bo nie wie co to jest $id jak masz dobry kod to Ci w php zadziala
![]() -------------------- Pomogłem? Zmotywuj mnie do dalszej pracy i kliknij magiczny przycisk:
![]() |
|
|
![]()
|
|
Kod SELECT news.*, admins.user_name,admins.user_last_name FROM news inner join admins on news.news_id = admins.user_id where news.news_id=1 limit 1 zapytanie wygląda tak komunikat jaki został zwrócony :MySQL zwrócił pusty wynik (zero rekordów). (Wykonanie zapytania trwało 0.0025 sekund(y)) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 207 Pomógł: 44 Dołączył: 14.04.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A może:
![]() -------------------- Pomogłem? Zmotywuj mnie do dalszej pracy i kliknij magiczny przycisk:
![]() |
|
|
![]()
|
|
też nic :/
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 08:35 |