![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 0 Dołączył: 1.08.2008 Skąd: Terespol Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Od razu mówię, że z PHP zaczynam. Szukałem na tym forum ale nie znalazłem tego zbytnio co chciałem. (może źle szukałem).
A teraz do rzeczy. Chodzi mi o pomoc w napisaniu skryptu galerii. Mój pomysł wygląda tak: Mamy katalog "galeria". W tym katalogu są katalogi z fotkami oznaczone jako "1", "2", "3", itp; oraz pliki tekstowe "1.txt", "2.txt", "3.txt" (w tych plikach jest zapisana nazwa galerii) oraz pliki graficzne "1.gif", "2.gif", "3.gif". Opis działania wygląda tak, że gdy wejdziemy w link, skrypt czyta ile jest folderów ze zdjęciami, wstawia odpowiedni obraz i tekst opisujący galerię. (nie wiem czy to zrozumiałe - sorry). I teraz mam 1 problem (jak narazie). Jak przeczytać katalog "galeria" i wyświetlić nazwy tylko katalogów; żeby nie wyświetlało nazw plików *.txt oraz obrazków *.gif. Tzn. przeczytać wiem jak, ale nie wiem jak zrobić żeby wyświetliło tylko nazwy katalogów, bez reszty plików Dzięki z góry |
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
moja pierwsza sugestia - porzuć pliki przejdź na bazę danych. zajedziesz się...
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 226 Pomógł: 23 Dołączył: 2.10.2007 Skąd: Słupsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No jak chce pliki to niech ma pliki. Wrzuć readdir() w pętle i potem instrukcją warunkową sprawdzaj czy to katalog za pomocą is_dir()
Ten post edytował jareeny 26.01.2009, 21:51:14 -------------------- banan wszyscy.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 0 Dołączył: 1.08.2008 Skąd: Terespol Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli chodzi o bazy to chętnie tylko, że ja tego nie czaje ni w ząb ;/ a ztym co napisał jareeny to właśnie czytam o co chodzi ;D:D
Zrobiłem coś takiego: <?php if ($galerie = opendir('galeria')) { while (false !== ($file = readdir($galerie))) { if (is_dir($file)) { echo "$file\n<br>"; } } closedir($galerie); } ?> ale pokazało mi tylko katalogi: "." oraz ".." Ten post edytował bobek1984 26.01.2009, 22:22:00 |
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
Jeżeli chodzi o bazy to chętnie tylko, że ja tego nie czaje ni w ząb ;/ a ztym co napisał jareeny to właśnie czytam o co chodzi ;D:D jeśli chcesz się uczyć jeździć na rowerze lub autem co wybierasz? i tym pojedziesz i tym tylko na rowerze bardziej się zmęczysz natomiast autem musisz się więcej uczyć ale później masz komfort. tak samo jest z baza opartą na plikach (nasz przykładowy rower) i bazą danych np w MySQL (nasze auto). jeśli zaczynasz od podstaw nie lepiej od razu uczyć się czegoś lepszego? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Próbowałem, ale to jest dla mnie tak sądzę zbyt skomplikowane. Poprostu ja tego nie pojmuję. Albo nie wiem od czego zacząć poprostu ;/;/
Jeżeli chodzi o tą galerię to jak bym chciał ją zrobić w MYSQL możesz mi coś polecić żebym miał chociaż jakiś punkt odniesienia :/ Ten post edytował bobek1984 26.01.2009, 22:38:32 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 385 Pomógł: 48 Dołączył: 23.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
znajdz sobie jakiś kurs w necie jak nie masz książki, proste zapytania, oswój sie z phpmyadminem, krok po kroku
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
phpmyadmina znam, jeżeli chodzi o kursy to są ale raczej dla ludzi którzy już trochę w tym siedzą ;/
Wiecie co, ja chyba jednak wole uczyć się jeździć na rowerze narazie. Potem zrobie prawko i będę śmigał autem:P:P:P. To nie jest duża galeria więc zostanę jednak przy samym php. Tylko powiedzcie mi jak ja mam przeczytać ten katalog, żeby mi wyświetlało tylko katalogi w nim. Bo ja już nie mogę normalnie ;/;/ Zrobiłem coś takiego: <?php foreach(glob("galeria/*" , GLOB_ONLYDIR) as $galerie) { $gal = substr ($galerie,8); echo $gal; echo "\n\n\n\n\n\n\n"; } ?> Działa tak jak chciałem. Ale teraz pojawia się problem. Jak to zrobić żeby w jednym wierszu było do 5 numerków. Tzn jak w katalogu "galeria" mam katalogi od "1" do "10", to żeby po odpaleniu skryptu miałbym coś takiego: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 A nie w jednym rzędzie? ![]() I co wie ktoś jak to zrobić ![]() Panowie naprawdę proszę o pomoc. Szukam tego 2 dzień już, znalazłem podobne (chyba) ale to nie to ;/ Ten post edytował bobek1984 26.01.2009, 23:54:11 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat Tylko powiedzcie mi jak ja mam przeczytać ten katalog, żeby mi wyświetlało tylko katalogi w nim. Bo ja już nie mogę normalnie ;/;/ Sprawdź ścieżkę uzyskaną w pętli przez is_dir" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual. Cytat I co wie ktoś jak to zrobić http://forum.php.pl/index.php?showtopic=112083 -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Nie czaję tego pseudokodu ;/;/
![]() Tzn już troche kumam, ale jak zapisać tą resztę z dzielenia równą 0 ;/ tego nie moge pojąć Wiem że coś takiego: $enter = $gal % 5; podaje mi resztę z dzielenia przez 5. ok wszystko ładnie i pięknie, ale jak to zastosować. Chodzi mi o to, jak to połączyć z w/w funkcją foreach, żeby przy $enter = 0 dawało mi <br> Proszę o pomoc |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |