![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 37 Pomógł: 0 Dołączył: 15.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam! Na początek podam kod, a potem powiem w czym problem.
1. Chcę, aby zmienne typu np. $login, czy $name (wyodrębnione z tablicy $array) zawierały wartości, tak jak jest to normalnie. Przedtem jednak chciałbym je wyczyścić z dodatkowych spacji i zredukować do małych liter. 2. Z tablicy $array2 chcę wyodrębnić klucze i zapisać je jako nazwy zmiennych z przedrostkiem "l_", natomiast ich wartościami powinna być długość ciągu, który jest wartością ($value2). Efekt wykonania: $varname zostaje wypisana także dużymi literami (pomimo strtolower() ), a $l_name w ogóle nie jest wypisywana. Jestem początkujący i nie zdaję sobie sprawy gdzie mam błędy. Proszę o pomoc. Ten post edytował Muse 26.01.2009, 16:08:37 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat 1. Chcę, aby zmienne typu np. $login, czy $name (wyodrębnione z tablicy $array) zawierały wartości, tak jak jest to normalnie. Przedtem jednak chciałbym je wyczyścić z dodatkowych spacji i zredukować do małych liter. Lepiej byłoby array_walk" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual zamiast pętli. ![]() Cytat 2. Z tablicy $array2 chcę wyodrębnić klucze i zapisać je jako nazwy zmiennych z przedrostkiem "l_", natomiast ich wartościami powinna być długość ciągu, który jest wartością ($value2). array_keys" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual A Twój problem polega na tym, że wartości, które obrabiasz, to nie referencje, a "kopie" wartości. Aby wszystko działało ok, to zmień deklarację pętli wg:
i każda zmiana $value2 w pętli zaowocuje zmianą odpowiedniej wartości w tablicy. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 04:24 |