![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 45 Pomógł: 0 Dołączył: 23.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chciałem zmienić język tabeli tak jak jest to opisane w podwieszonym poście:
zaznaczam że robię to na postgresie, może dlatego... mam taki błąd: ERROR: syntax error at or near "`" LINE 1: ALTER TABLE `nazwa_tabeli` DEFAULT CHARACTER SET utf8 COLLAT... ^ ********** Błąd ********** ERROR: syntax error at or near "`" Stan SQL:42601 Znak:13 Dlaczego tak? Ten post edytował Sublove 25.01.2009, 15:26:20 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Wywal ` otaczające nazwę tabeli. ` stosowane jest w MySQL.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 45 Pomógł: 0 Dołączył: 23.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nadal to samo, teraz czepia się do DEFAULT
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Z tego, co czytałem, to kodowanie ustawiasz na bazę, a nie per tabela.
edit: http://blog.zabiello.com/2006/05/29/postgresql-inne-problemy -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Bo generalnie problem jest taki, że korzystam, i muszę korzystać z racji wymagań, z serwera szkolnego. Jeżeli chodzi o bazę Postgres to łączę się z nim przez pgAdmin.
Teraz tak, mam w tabeli wpisy z polskimi znakami. Jeżeli pobiorę na strone www zawartość tabeli, ozcywiście przez php, to zamiast ą ę mam krzaki. I tutaj pytanie, czy to oznacza, że na serwerze szkolnym jest złe ustawienie i nic nie zrobię? (w pgAdmin widzę normalnie polskie znaki). Jeżeli mogę coś zrobić samemu to cóż takiego? Drugi problem jaki mam to jaką funkcją sprawdzić czy w polu formularza użytkowanik wprowadził ciąg liczb? Chcę aby można było tylko dostarczyć do bazy znaki od 0 do 9 oraz znak + Ten post edytował Sublove 25.01.2009, 17:57:06 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 16:01 |