![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 25.01.2009 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
![]() (krótko i na temat), tak jak w temacie. Posiadam taki kod: Zatem moje pytanie brzmi: Jak zrobić, aby (w tym wypadku) po wybraniu "select_province", w komórce obok, wyświetliło opis do Niej?. Przykład: Wybieram z listy np. (tytuł grupy) Pomorskie, potem Gdynia i po wybraniu, obok (w ramce np), wyświetla się opis: "Wybrałeś miasto Gdynia. Pamiętaj, że ...(coś tam).". Nie chodzi o "chmurkę", ale o tekst wyświetlony obok. Po 1: Cały kod tego "formularza" jest objęty php. -> Pełny kod strony tutaj Po 2: Po wysłaniu formularza, zapisywany jest do pliku txt. Czy do tego potrzebna(?) jest baza danych, czy możliwe jest np. wykonanie w plikach tekstowych, albo wraz z kodem strony? Podaję stronę, gdzie znajduje się pełny formularz. P.S. Przeszukałem ze 30 stron, plus strony w google i nie znalazłem satysfakcjonującej dla mnie odpowiedzi. Proszę o pomoc. Dziękuję serdecznie za pomoc. Pozdrawiam, Damian. -------------------- TrafficManZZPL.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 171 Pomógł: 36 Dołączył: 12.01.2008 Skąd: Puszcza Mariańska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
radzę zapoznać się z JavaScript a w szczególności z funkcją
onChange() http://www.w3schools.com/jsref/jsref_onchange.asp -------------------- Jeżeli ktoś na forum Ci pomógł, możesz mu podziękować klikając w opcje "Pomógł" pod jego postem!
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 25.01.2009 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A może ktoś podałby przykład wykonania tejże funkcji w moim przykładzie?
-------------------- TrafficManZZPL.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 171 Pomógł: 36 Dołączył: 12.01.2008 Skąd: Puszcza Mariańska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tu zmnień tak:
a w head daj to:
pisane na szybko więc nie sprawdziłem ale powinno działać Ten post edytował luniak 25.01.2009, 14:51:23 -------------------- Jeżeli ktoś na forum Ci pomógł, możesz mu podziękować klikając w opcje "Pomógł" pod jego postem!
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Dzięki.
![]() Podpowiem: Robię listę wyboru dla kraju włoskiego, więc jak niektórzy się orientują, jest tam 20 województw, i każde województwo posiada tak jakby prowincję. Jedno województwo ma tam jedną, a inne aż 10 prowincji. Ten post edytował TrafficManZZPL 25.01.2009, 15:10:53 -------------------- TrafficManZZPL.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Wybacz, ale widziałeś jak wygląda strona i o co proszę? Nie chodzi mi o dwa pola wyboru, ale jedno pole, gdzie po wskazaniu elementu, obok pojawi się informacja do niego. -------------------- TrafficManZZPL.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
No to w podobny sposób; zamieniasz tylko kod dodawania pól na inną treść.
![]() Cytat A jeśli wprowadzę więcej kodu?. To w czym problem? Ewentualnie, aby to czytelniej wyglądało, to używasz switcha. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
To w czym problem? Ewentualnie, aby to czytelniej wyglądało, to używasz switcha. No tak, można pewnie i tak. Tyle, że ... ![]() A jaki jest łatwiejszy i ma lepszy wygląd, sposób, aby wykonać moje zapytanie? -------------------- TrafficManZZPL.
|
|
|
![]()
|
|
A klikałeś na linka?
Cytat jestem zielony w te klocki i jeśli można prosić o Przykład wykonania odnosząc się do mojego problemu Przykłady już dostałeś. ~luniak podał; switch, to jest inna metoda. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Nie klikałem, wiesz...
![]() Aha, rozumiem. Dziękuję za pomoc wszystkim. No to teraz sprawa wyglądu. A jeśli chodzi o wygląd takiego pola, to gdzie to skonfigurować, czy może po prostu w moim wypadku użyć jakoś(?) np. obramowania? Ten post edytował TrafficManZZPL 25.01.2009, 16:28:32 -------------------- TrafficManZZPL.
|
|
|
![]()
|
|
Cytat A jeśli chodzi o wygląd takiego pola, to gdzie to skonfigurować, czy może po prostu w moim wypadku użyć jakoś(?) np. obramowania? CSS. Ale elementy formularza są konfigurowalne w bardzo ograniczonym stopniu. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Więc chyba powinno starczyć na wstawienie np. ramki i koloru tekstu?
Ale wtedy jakby wyglądał taki styl? Np. chciałbym w takiej ramce ustawić: "Ważne. Wybrałeś opcję X,<br> pamiętaj, że coś tam." -------------------- TrafficManZZPL.
|
|
|
![]()
|
|
Cytat Więc chyba powinno starczyć na wstawienie np. ramki i koloru tekstu? To bardzo zależy od przeglądarki; niektóre nawet i na to nie pozwolą. Ale ogólnie, to np. border: 1px solid #CCC; color: #000. Mam na myśli, oczywiście, listę <select />, dla innych elementów jest już większe pole manewru. Cytat Np. chciałbym w takiej ramce ustawić: "Ważne. Wybrałeś opcję X,<br> pamiętaj, że coś tam." Ciut nie czaję? Wtedy to zwykły CSS. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Cytat Mam na myśli, oczywiście, listę <select />, dla innych elementów jest już większe pole manewru. Hę?. Jak select, przecież chodzi mi, by drugiej kolumnie się wyświetlała wiadomość. Chyba wtedy kod wyglądałby tak: A w drugiej kolumnie, już PO WYBRANIU ELEMENTU Z LISTY, na przykład: -------------------- TrafficManZZPL.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 25.07.2025 - 07:55 |