![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 333 Pomógł: 137 Dołączył: 25.03.2008 Skąd: jesteś?? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam strasznie dziwny by nie napisać głupi problem mianowicie mam klasę i w niej funkcję o wyglądzie:
Teraz tworzę obiekt i wywołuję metodę website().
I bym mógł w zaincludowanym pliku użyć zmiennej $config musiał bym to zrobić sposobem:
I wreszcie dochodzimy do pytania, w jaki sposób to wykonać bym mógł zwracać się do zmiennych czy też innych funkcji tego obiektu w sposób:
Problem jest dziwny i nic oprócz zamiany wywołania metody na:
I odpowiednio zmodernizowania funkcji website() nie przychodzi mi na mysi, jeśli ktoś ma pomysł jak rozwiązać ten problem mugłby podzielić się pomysłem. Ten post edytował ShadowD 25.01.2009, 01:00:59 -------------------- Mój blog - o wszystkim i niczym ale zazwyczaj związane z informatyką! ;-)
Githube Usługi spawalnicze i monterskie | Park linowy Lublin i Okunince |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat Problem jest dziwny i nic oprócz zamiany wywołania metody na: Nie wyjdzie, gdyż ta funkcja nie zwraca Ci ścieżki. Cytat I bym mógł w zaincludowanym pliku użyć zmiennej $config musiał bym to zrobić sposobem: Niekoniecznie:
Wtedy normalnie korzystasz z $config. Cytat I wreszcie dochodzimy do pytania, w jaki sposób to wykonać bym mógł zwracać się do zmiennych czy też innych funkcji tego obiektu w sposób: Jeśli chodzi dalej o tę samą funkcję:
Jeśli źle zrozumiałem, to naprostuj. ![]() -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 333 Pomógł: 137 Dołączył: 25.03.2008 Skąd: jesteś?? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak raczej źle zrozumiałeś, a w zasadzie ja źle napisałem... ;/
Mam metodę klasy którą dodaję jakiś plik.php i w tym pliku muszę zwracać się do funkcji obiektu przez $this->confg; a chciał bym to robić po nazwie obiektu czyli w tym wypadku $www. Co do: Cytat Cytat Problem jest dziwny i nic oprócz zamiany wywołania metody na: Nie wyjdzie, gdyż ta funkcja nie zwraca Ci ścieżki. Pisałem: Cytat I odpowiednio zmodernizowania funkcji website() nie przychodzi mi na mysi, jeśli ktoś ma pomysł jak rozwiązać ten problem mugłby podzielić się pomysłem. Pisząc o modyfikacji miałem na myśli oczywiście zmianę metody tak by zwracała sam link. ;] PS. Przepraszam za dwa tematy musiałem przez przypadek odświeżyć stronę od razu po dodaniu pierwszego. Ten post edytował ShadowD 25.01.2009, 01:20:01 -------------------- Mój blog - o wszystkim i niczym ale zazwyczaj związane z informatyką! ;-)
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat nazwie obiektu czyli w tym wypadku $www. To nie jest nazwa obiektu, tylko zmienna przechowująca do niego uchwyt. Możesz podać jakieś sensowne uzasadnienie, dlaczego nie chcesz korzystać z $this? -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Z uchwytem masz rację, a z moim uzasadnieniem jest gorze nie wiem tak mi się po prostu wymyśliło pewnie dlatego bym nie korzystał z zmiennych prywatnych.
Tak wiem głupie wyjaśnienie, ale czy jest to możliwe powiedzmy, że teraz kieruje mną zwykła ciekawość? ![]() Ten post edytował ShadowD 25.01.2009, 01:30:51 -------------------- Mój blog - o wszystkim i niczym ale zazwyczaj związane z informatyką! ;-)
|
|
![]()
|
|
Napisałem przecież:
Ale to jest bez sensu, gdyż musisz tworzyć dodatkową zmienną, a $this jest - nazwę to - umowne. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 12.06.2025 - 15:16 |