![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 73 Pomógł: 0 Dołączył: 17.02.2008 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam stworzyłem taki skrypcik i gdzies musi być błąd, ponieważ zawsze jak edytuje kategorię to zwaraca mi błąd edycji kategorii
![]()
skrypt miał edytować pole "nazwa" w tabeli "tele" w bazie mysql... -------------------- Jak dobrze, że ktoś pomyślał i stworzył takie forum :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 568 Pomógł: 192 Dołączył: 7.03.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dodaj do zapytania "or die(mysql_error());" i będziemy wiedzieli więcej.
Ten post edytował potreb 24.01.2009, 23:40:17 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 73 Pomógł: 0 Dołączył: 17.02.2008 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zrobiłem to w taki sposób i to samo
![]()
mozemy też zrobić żeby była "(nazwa kategori) [edytuj kategorię] [kasuj kategorię]" i dopiero po kliku na edytuj by się pojawiało okienko do wpisania jej nazwy która miałaby być zastąpiona. Myślę że wtedy trzeba byłoby ten kod: umieścić po "case" -------------------- Jak dobrze, że ktoś pomyślał i stworzył takie forum :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 428 Pomógł: 128 Dołączył: 17.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Manual to podstawa, przeczytaj. Mysql update.
~potreb nie zauważył wszystkich "kwiatków" w zapytaniu ("from").
PS Żeby nie było. Nie dałem gotowca. Użyj manuala i popraw zapytanie. Ten post edytował ziqzaq 24.01.2009, 23:49:37 |
|
|
![]()
|
|
ziqzaq u Ciebie w zapytaniu brakuje chyba na końcu cudzysłowia...
przed chwilą ułożyłem coś takiego, ale nie działa wogole:(:
Ten post edytował Kamil90 24.01.2009, 23:53:06 -------------------- Jak dobrze, że ktoś pomyślał i stworzył takie forum :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 428 Pomógł: 128 Dołączył: 17.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przepraszam, nie zaznaczyłem tego dobrze - cytowałem kod ~potreba.
Przeczytaj jeszcze raz mój post (szczególnie PS), spróbuj naprawić to samodzielnie bo widzę że oczekujesz gotowca. |
|
|
![]()
|
|
nie oczekuję gotowca... chciałbym żeby mi ktoś w tym pomógł bo przy dłuższym skrypcie troszkę się gubie, pozmieniałem go trochę, również Twoje zapytanie ziqzaqu poprawiłem ale teraz zupełnie nie działa
![]()
-------------------- Jak dobrze, że ktoś pomyślał i stworzył takie forum :)
|
|
|
![]()
|
|
Postaram się wyoślić.
1) Zobacz czy różnią sie te zapytania. Wg manuala:
Wg ciebie:
2) Poza tym zauważyłem jeszcze takie coś. W formularzu:
a w php:
raz "edycja" a raz "edit" (i zdaję sobie sprawę że przesyłasz parametr "x=edit") ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 568 Pomógł: 192 Dołączył: 7.03.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wyświetla się? Podaj błąd jaki się wyświetlił.
Druga sprawa twoje slasha w zapytaniu MySQL?
Ten post edytował potreb 25.01.2009, 00:24:29 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
przed chwilą wymyśliłem coś takiego ale dalej to samo:
zaraz sprawdze tak jak napisałes ziqzaqu, mozliwe ze robiłem taki bład. ps. Błąd się żaden nie wyswietla, wyskakuje poprostu pusta strona ale to był jakis błąd w zapytaniu bo jak go ustawiłem jako komentarz // to się wyświetlała nie wiem czy tak moge jeden post pod drugim... stworzyłem taki kod i juz jest lepiej bo wyskakuje napis "Kategoria edytowana." ![]()
ziqzaq miałeś rację z tym błedem pomiędzy 'edit' a 'edycja' -------------------- Jak dobrze, że ktoś pomyślał i stworzył takie forum :)
|
|
|
![]()
|
|
Ok. Teraz można poprawiać
![]() Brak apostrofów wokół ciągu znaków $_POST['edycja'] w zapytaniu. Nie:
Tak:
Edit: dodałem mysql_real_escape_string Ten post edytował ziqzaq 25.01.2009, 00:36:48 |
|
|
![]()
|
|
to samo pod zapytaniem:
a pod tym zapytaniem wogole strona się nie wyswietla...
a może co nie tak jest z tym html? zwłaszcza z tym linkiem po naciśnieciu "Edytuj": -------------------- Jak dobrze, że ktoś pomyślał i stworzył takie forum :)
|
|
|
![]()
|
|
Hmm no to może to:
Skąd bierzesz $_GET['id'] w zapytaniu? W formularzu go nie ma (ani takiego pola, ani takiej zmiennej w linku w action): Edit: Spróbuj:
Ten post edytował ziqzaq 25.01.2009, 00:56:51 |
|
|
![]()
|
|
zaczeło mi zmieniać dane, czyli zapytanie jest ok
![]()
$_GET['id'] pobiera aktualny "ID" z bazy mysql. Teraz wychodzi na to że przy każdej kategorii mam pole do edycji, chciałbym zrobić żeby po kliknięci np na [Edytuj kategorię] pojawiało się to pole do wpisania... pewnie bym musiał je zamieścić pod 'case'? -------------------- Jak dobrze, że ktoś pomyślał i stworzył takie forum :)
|
|
|
![]()
|
|
Tak jak to miałeś tu, powinno być ok.
Czyli jak klikniesz na link [Edytuj kategorię] to wykona się ten case i pokaże formularz. Teraz pytanie czy formularz ma być pokazany po edycji (czyli edytujesz, zatwierdzasz edycje i znowu widać formularz)? Jeśli nie to może tak:
|
|
|
![]()
|
|
zrobiłem to sobie w ten sposób:
dzięki ziqzaqu za pomoc ![]() -------------------- Jak dobrze, że ktoś pomyślał i stworzył takie forum :)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.06.2025 - 00:09 |