![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 0 Dołączył: 24.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, to mój pierwszy post na waszym forum i od razu mam pytanie. A właściwie dwa:
1. Przy pobieraniu danych z bazy [mysql 5.0.67 stosuje porownywanie napisów utf8_general_ci] na stronie zamiast znaków polskich pokazują się '?'. Jak moge to zmienić?? 2. Pytanie numer 2: czy istnieje jakiś darmowy CMS do tworzenia portali społecznościowych, ale skierowany tylko do takich celów. Próbowałem Joomli i CB (community buildera) i innych komponentów. Ale nic nie wygląda i posiada funkcjonalności jakich potrzebuje (tworzenia przyjacioł, galerii, wyswietlania newsow dla wybranej grupy uzytkowników) Dziękuje za odpowiedź. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 217 Pomógł: 2 Dołączył: 23.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ad. 1
Ja w swoich projektach koduję dane w base64 dzięki temu nie mam problemów z polskimi znakami bez względu na rodzaj porównywania napisów. // EDIT Na stronie powinieneś mieć kodowanie UTF8 ad. 2 Polecam Dolphin'a Ten post edytował karis 24.01.2009, 22:06:24 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 0 Dołączył: 24.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki za tak szybką odpowiedź
![]() ![]() ![]() Niestety przystosowanie delphina do moich potrzeb okazalo sie zbyt długo trwałe ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 171 Pomógł: 32 Dołączył: 5.08.2008 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jako pierwsze zapytanie do bazy danych wyślij to
Upewnij się czy strona posiada stronę kodową UTF (np. w notepad++) -------------------- ---------------------------
"Jeżeli trzeci dzień z rzędu nie chce Ci się pracować tzn że dziś jest ŚRODA ! Algorytmy , Programowanie , Tworzenie WWW - SPRAWDŹ |
|
|
![]() ![]()
|
|
Jesteś wielki
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 217 Pomógł: 2 Dołączył: 23.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ustawiasz w ten sposob kodowanie bazy na utf8
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 21:35 |