![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 24.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Stawiam pierwsze kroki w PHP, stąd może i banalne pytanie.
Mam taki o to kod: Kod <?php $r= 'Owczarek'; $r_m = strtolower($r); $r1= 'Niemiecki'; $r1_m = strtolower($r1); ?> <a href="<? echo $r_m;?>-<? echo $r1_m;?>.html"><? echo $r;?> <? echo $r1;?></a> <? $r1= 'Kaukaski'; $r1_m = strtolower($r1); ?> <a href="<? echo $r_m;?>-<? echo $r1_m;?>.html"><? echo $r;?> <? echo $r1;?></a> <? $r1= 'Pirenejski'; $r1_m = strtolower($r1); ?> <a href="<? echo $r_m;?>-<? echo $r1_m;?>.html"><? echo $r;?> <? echo $r1;?></a> <? $r1= 'Belgijski'; $r1_m = strtolower($r1); ?> <a href="<? echo $r_m;?>-<? echo $r1_m;?>.html"><? echo $r;?> <? echo $r1;?></a> A chciałbym go odrobinę zoptymalizować. Chodzi o to aby na początku określić jakąś zmienną, np.: Kod $r1= 'Niemiecki', 'Kaukaski', 'Pirenejski', 'Belgijski'; A następnie napisać kod, który będzie wyświetlał dane w takiej ilości jak liczba wartości przypisanych do zmiennej, w tym wypadku 4. Proszę o wskazówki, a nie gotowe rozwiązanie;) Pozdrawiam. Ten post edytował PawelB90 24.01.2009, 17:05:20 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 94 Pomógł: 31 Dołączył: 12.10.2008 Skąd: WAT Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hym... Wskazówki powiadasz. (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) Poczytaj o tablicach i funkcji foreach(), fukcja switch() też się przyda. Staraj się zawsze najpierw napisać cały kod php, a dopiero później wyświetlać dane. Co do wyświetlania kilku zmiennych...
(IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Ten post edytował YaQzi 24.01.2009, 17:12:24 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 24.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Coś naskrobałem, i nawet działa;) Zmienna marka jest określona w _config.php
Kod <? include('_config.php'); $marka2= strtolower($marka); $modele = array ('Brava', 'Bravo', 'Punto', 'Siena'); foreach ($modele as $model) { $model2= strtolower($model); print "<a href=$marka2-$model2.html>$marka $model</a> "; } ?> Jeszcze pytanie, chciałbym zapisać: Kod <a href=$marka2-$model2.html>$marka $model</a jako: Kod <a href="$marka2-$model2.html">$marka $model</a Ale po wstawieniu cudzysłowu nie działa. Kiedyś czytałem o wstawianiu /, lecz nie pamiętam w któro miejsce:) Ten post edytował PawelB90 25.01.2009, 10:25:35 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 428 Pomógł: 128 Dołączył: 17.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat jako: Kod
Ale po wstawieniu cudzysłowu nie działa. Kiedyś czytałem o wstawianiu /, lecz nie pamiętam w któro miejsce:) Bo pewnie całość jest w podwójnych cudzysłowach. Php strings. Popatrz na przykłady, wszystko tam jest. |
|
|
![]()
|
|
Pamiętałem, aczkolwiek nie / tylko \ (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
Dzięki:) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 23:35 |