![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
Mam lekki problem z liczbami pierwszymi lub bardziej z zapisaniem ich do tablicy. Oto kod:
wypisuje on wszystkie liczby pierwsze ale zapisuje tylko jedną do tablicy. Rozkład na czynniki 34 daje nam 2 i 17 i to jest dobrze wyświetlane natomiast już podczas wstawiania do tablicy otrzymuje: Array ( [0] => 2 ) tylko jedna wartość. pewnie znów jakiś głupi błąd logiczny którego nie mogę zlokalizować. proszę o pomoc. -------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
A nie można po prostu
? ![]() Poza tym, daj przed pętlą linijkę:
PS.
Za dużo siedziałeś w Pascalu. ![]() -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 65 Pomógł: 9 Dołączył: 22.09.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie o to chodzi. Masz główną pętle od p do g (czyli 2 do 5), dlatego w ogóle nie bierze pod uwagę 17, a jest ona wypisaywana w tym momencie:
Kod if ($liczba > 1) echo $liczba; czyli w tym ifie dodaj $tab[]=$liczba; Ten post edytował djstrong 24.01.2009, 16:23:23 |
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
Nie o to chodzi. Masz główną pętle od p do g (czyli 2 do 5), dlatego w ogóle nie bierze pod uwagę 17, a jest ona wypisaywana w tym momencie: Kod if ($liczba > 1) echo $liczba; to by się zgadzało ponieważ dla liczby 48 czynniki są: 2 2 2 2 3 i ładnie wpisywane są do tablicy. w takim razie jak zrobić to aby chodziło bo robiłem na kilka sposobów i dostaję błędy. //EDIT kurka wiedziałem że jakiś głupi błąd dzięki ~djstrong. ~erix tobie również ponieważ muszę się oduczyć takiej inkrementacji a to nie z pascala tylko C tam tak robię ![]() Ten post edytował piotrooo89 24.01.2009, 16:27:30 -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 10:40 |