![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 29.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, jak porównać dane ze zmiennych z bazą mysql?
W adresie otrzymuje zmienne $login i $actkey, tabela wyglada tak: usid | login | pass | actkey | inne tam.. Chodzi o to aby skrypt sprawdził czy $actkey pasuje to &login, ma to być skrypt uaktywniajacy konto po kliknieciu w link. Jednak moja znajomośc php jest taka a nie inna i coś nie moge wymyśleć nic fajnego.. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 171 Pomógł: 36 Dołączył: 12.01.2008 Skąd: Puszcza Mariańska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ten post edytował luniak 24.01.2009, 14:43:04 -------------------- Jeżeli ktoś na forum Ci pomógł, możesz mu podziękować klikając w opcje "Pomógł" pod jego postem!
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 429 Pomógł: 195 Dołączył: 6.10.2008 Skąd: Kraków/Tomaszów Lubelski Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
O to chodziło? Wcześniej musi być zdefiniowany kod aktywujący dla użytkownika a potem dodanie wpisu o akt. konta. Ten post edytował MateuszScirka 24.01.2009, 14:42:25 -------------------- O! Zimniok :P
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 29.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zaraz ogarniemy czy zadziała, podstawa to to że mnie nakierowaliście bo ja jestem zero z baz mysql..
![]() Dzięki wielkie! Coś nie tak..
Wywala mi "Co nie takbociek1232805626Array" I o co chodzi? ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 429 Pomógł: 195 Dołączył: 6.10.2008 Skąd: Kraków/Tomaszów Lubelski Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Nawiązałeś połączenie z bazą?
2. Nie zamknąłeś znacznika "}" po pierwszym "if" -------------------- O! Zimniok :P
|
|
|
![]()
|
|
Połączenie było, znacznik zamknięty ale nadal zmienna $wynik ma wartość Array..
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 171 Pomógł: 36 Dołączył: 12.01.2008 Skąd: Puszcza Mariańska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
bo wynik jest tablicą
z takimi polami
-------------------- Jeżeli ktoś na forum Ci pomógł, możesz mu podziękować klikając w opcje "Pomógł" pod jego postem!
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Dodam, ze
W phpmyadmin'ie wyświetla poprawną tabele wyników więc zapytanie jest dobre, połączenie jest, zmienne z adresu dobrze przechwytuje.. grr.. :] bo wynik jest tablicą Heh nie pomyślałem, ale tak czy inaczej czemu nie działa? Na moje amatorskie oko powinno |
|
|
![]()
|
|
ale co konkretnei ci nie dziala?
wywołanie
spowoduje wyświetlenie info że $wynik to tablica :/ ale chyba wiem gdzie jest problem:
powoduje wybranie WSZYSTKICH rekordów z danej tabeli z bazy zmien ten kod na to:
-------------------- Jeżeli ktoś na forum Ci pomógł, możesz mu podziękować klikając w opcje "Pomógł" pod jego postem!
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Nooo właśniiiee... Już jest ok, dzięki wielkie i wybaczcie za zamieszanie
![]() Chodziło o to piekielne zapytanie Ten post edytował Bociek1989 24.01.2009, 16:21:32 |
|
|
![]()
|
|
nie ma za co
![]() ![]() -------------------- Jeżeli ktoś na forum Ci pomógł, możesz mu podziękować klikając w opcje "Pomógł" pod jego postem!
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
I znowu coś nie tak, nie wiem co wzielo takiego nieuka jak ja na programowanie
![]()
Wyświetla mi: nieaktywne kontouserResource id #7 ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 161 Pomógł: 25 Dołączył: 6.09.2008 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Myślę, że powinieneś zacząć od kursu php, mysql i manuala. Poczytaj jak działają funkcje, których używasz i co zwracają. W manualu znajdziesz proste przykłady jak korzystać z tych funkcji. Zadając co chwila kolejne pytanie i nie wyciągając wniosków z poprzednich odpowiedzi nieczego się nie nauczysz.
|
|
|
![]()
|
|
Powinno być tak
Musi być tak dlatego ze samo mysql_query() wywyoluje tylko zapytanie do bazy a nie zwraca danych pobranych -------------------- Jeżeli ktoś na forum Ci pomógł, możesz mu podziękować klikając w opcje "Pomógł" pod jego postem!
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Aha.. Dzięki ^^'
Ja sie nie ucze php i reszty, bo to mi kompletnie nie potrzebnie a nie mam aktualnie dużo czasu.. Takie "pisanie" to stara pasja - kiedyś coś umiałem i mnie teraz naszło. Tak więc piaseq dzięki za radę, ale nie skorzystam... Wbrew pozorom staram się sam rozwiązywać problemy i wyciągać wnoski. ![]() luniak dzięki za radę i proste wytłumaczenie ![]() Ale skoro jest tak jak mówisz, to cholere istnieje takie coś jak wysyłanie zapytania bez zwracania danych? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat to cholere istnieje takie coś jak wysyłanie zapytania bez zwracania danych? mysql_unbuffered_query" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 11:58 |