![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 254 Pomógł: 7 Dołączył: 9.10.2007 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Posiadam pewien skrypt które musi znaleść produkty podobne do produktu pobranego z xmla. Aby tego dokonać na początku wykonuję zapytanie szukając po kolei po 3 słowa z danego produktu. Ogólnie interesuje mnie to czy da się jakoś inaczej wykonać to samo zapytanie aby otrzymać takie same wyniki. Obecne zapytanie potrafi się wykonywać nawet 45 sekund :/
Są tutaj głównie warunki z REGEXP i LIKE Założyłem index na symbol, name oraz name_filter jednoczesnie. Oraz osobna index na name oraz osobno index na name_filter i osobno na symbol Co o tym sądzicie ? Ten post edytował Sajrox 24.01.2009, 07:42:15 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Zastosowanie dowolnego ciągu przed i po szukanym ciągu w LIKE, czyli np. pole LIKE '%wartość%' nie będzie powodowało użycia indeksu. Indeks zostanie użyty jedynie gdy określisz tylko dowolny ciąg znaków po szukanym, czyli np. pole LIKE 'wartość%'. Nie wiem jak wygląda sprawa z wyrażeniami regularnymi ale domyślam się, iż podobnie. W związku z tym Twoje zapytanie przegląda dane sekwencyjnie. Dodatkowo ustawienie dużego limitu (5001) również ma wpływ na szybkość zwracania wyniku (naprawdę potrzebujesz aż tylu danych na raz?).
Osobiście sugerowałbym skorzystanie z wyszukiwania pełnotekstowego: http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/fulltext-search.html Zapoznaj się w szczególności z: http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/ful...l-language.html Pozwoli to na zdecydowane przyspieszenie wykonywania zapytania, samo zapytanie będzie krótsze i prostsze, a dodatkowo będziesz mógł posortować wyniki na podstawie trafności. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zmien sposob przechowywania tego XMLa w bazie - tak zebys nie trzymal tam xml'a tylko ladnie poukladane w tabele i rekordy dane. Rozbij tekst na pojedyncze wyrazu lub przechowuj to tak zebys mogl uzyc wyszukiwania pelnotekstowego (patrz poprzedni post)
-------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 254 Pomógł: 7 Dołączył: 9.10.2007 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sprawa wygląda tak że na początku parsuje sobie cały plik XML i dodaje wszystkie wyniki do tabeli products_cache.
Następnie gdy system pobierze już cały plik zaczynam przypisywanie ofert do produktów pobierając je własnie z tej tabeli. Ogólnie jest tak że FULL TEXT odpada ponieważ potrzebuje InnoDB do transakcji. Ale wpadłem na inny pomysł. Ze stworzę tabelę np products_wyrazy i bede tam wrzucal pojedyncze wyrazy przypisane do odpowiedniego produktu. Teraz zamiast LIKE mogę uzywac zwykle "=" i tutaj już indexy robią swoje ![]() Co o tym myslicie ? Wydajnośc wzrosła dzięki temu że indexy zaczęły działać. Jeszcze mam pytanko czy szukanie po "=" oraz LIKE 'wartość%'daje takie same rezultaty ? Chodzi o to czy indexy będą tak samo dobrze działały w obu tych przypadkach ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
% na poczatku : '%costam' uniemozliwia korzystanie z indeksow.
Czyli 'costam%' skorzysta z indeksu. Tak samo jak z ksiazka telefoniczna: znajdz mi wszystkie nazwiska zaczynające sie od 'Kowa' a potem konczasie sie 'ski' - jak bedziesz to robil i ile czasu ci to zajmie? -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Ogólnie jest tak że FULL TEXT odpada ponieważ potrzebuje InnoDB do transakcji. Za to nie lubię MySQL: albo więzy integralności z refernacjami (InnoDB) albo wyszukiwanie pełnotekstowe (MyISAM). Ale wracając do tematu: możesz przecież całą bazę mieć opartą o InnoDB i dodatkowo utworzyć tabelę o typie MyISAM jedynie do wyszukiwania. Jedyny minus jest taki, że usuwając rekordy z tabeli właściwej (tej na InnoDB) musisz ręcznie wywalić ich odpowiedniki w MyISAM. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 08:21 |