![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 335 Pomógł: 34 Dołączył: 9.11.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam, jak mam zrobić, żeby działały mi funkcje zabezpieczające, ale tekst był również z enterami? Poniżej mój kod:
Prawdopodobnie gryzą się, gdyż po wyświetleniu jest bez enterów. P.S.: W bazie jest jednak jakby z enterami (w phpMyAdmin), to może wina jednak leży w czymś innym? Z góry dziękuje za pomoc.
Powód edycji: literówka w bbcode ;)
-------------------- > > > Tworzenie stron < < <
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 80 Pomógł: 5 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: Chełmno/Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie wiem czy to istotne, ale ja to robię zawsze odwrotnie (tj. mysql_real_escape_string(nl2br($string))) i dotychczas nie miałem problemów
![]() ![]() ![]() -------------------- -- http://rafaljakubowski.net76.net --
google's my life ;) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 012 Pomógł: 109 Dołączył: 26.09.2003 Skąd: nexis.pl Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ten post edytował nexis 23.01.2009, 21:55:46 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 226 Pomógł: 25 Dołączył: 4.07.2007 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dodam, ze lepiej jest nl2br dac jak ściągasz dane
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 411 Pomógł: 35 Dołączył: 27.06.2004 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dodam, ze lepiej jest nl2br dac jak ściągasz dane ![]() Tak i przy każdym wyświetleniu strony przez użytkownika ta funkcja będzie wywoływana, zamiast tylko raz przy dodawaniu danych. Bez sensu. Może nl2br nie jest jakąś bardzo zasobożerną funkcją, ale warto mieć dobre nawyki. Ten post edytował legorek 23.01.2009, 22:31:57 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 335 Pomógł: 34 Dołączył: 9.11.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Warning: Wrong parameter count for nl2br() in /home/kondom/domains/dancepiotrkow.pl/public_html/dowcipy.php on line 111 111 linia to ta z nl2br.., więc jak mam rozwiązać ten problem? @edit: Dziękuję bardzo za pomoc, wystarczyło usunąć true. Ten post edytował in5ane 23.01.2009, 23:23:37 -------------------- > > > Tworzenie stron < < <
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 411 Pomógł: 35 Dołączył: 27.06.2004 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Drugi parametr dla nl2br jest dostępny od PHP 5.3.0.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Zanim użyjesz mysql_real_escape_string sprawdź, czy serwer nie dodaje sleszy automatycznie
2. Zamiana znaków nowej linii i wycinanie kodu html powinno zależeć od elementu tablicy, z której pobierasz te dane - napisz prostą klasę/funkcję walidującą, która będzie walidowała dane w zależności od podanych parametrów (typu czy jest to textarea, czy trzeba wyciąć html i czy należy zamienić znaki nowej linii na <br /> etc.) Nie ma jednej, uniwersalnej recepty na walidację - musisz używać tego, co w danym momencie jest potrzebne. O logicznej kolejności (typu najpierw zamiana nowej linii na <br />, a później wycięcie tagów html) chyba nie musimy pisać? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 09:07 |