![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 22.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jako że jest to mój pierwszy post tutaj, witam wszystkich. Przedszkole to dobry dział dla mnie, bowiem w kwestii programowanie jestem przedszkolakiem, który zna jedynie HTML, a i to nie doskonale, oraz próbuje zgłębić PHP.
Przechodząc jednak do sedna mojego postu.. Z góry przepraszam za brak fachowej terminologii w opisywaniu mojego problemu, który to brak wynika po prostu z niewystarczających zasobów wiedzy na temat programowania. Do rzeczy. Chodzi mi o stworzenie aplikacji/strony, na której użytkownik będzie miał do wyboru wartości z dwóch kategorii - cyfry oraz litery. W kategorii cyfry będzie mógł zaznaczyć jedną lub kilka cyfr, w kategorii litery podobnie. Czyli, przykładowo, może wybrać zestaw 167BJ (pierwsze trzy to jego wybory cyfr, ostatnie dwa - liter). Następnie, po zatwierdzeniu swoich wyborów, będzie otwierana nowa strona/plik/obrazek, w zależności, oczywiście, od kombinacji cyfr i liter, jakie wybrał. O ile się nie mylę, należałoby wcześniej jakoś przypisać owym stronom/plikom/obrazkom jakieś wartości, dzięki którym program wyświetlałby te, którym przypisane są wybory użytkownika. Mam nadzieję, że to, co piszę, ma sens.. Nie oczekuję gotowych kodów, chciałbym tylko, by ktoś popchnął mnie w odpowiednim kierunku, rzucił jakieś hasło, które skierowałoby mnie w dobrą stronę, powiedział, czy najlepiej zrobić to w PHP czy może JS. A może są na to gotowe skrypty? I jak wyglądałaby sprawa, gdybym chciał stworzyć więcej kategorii do wyboru dla użytkownika a nie tylko cyfry i litery jak powyżej przedstawiłem, a raczej starałem się nieudolnie przedstawić. Każda wskazówka mile widziana. Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 180 Pomógł: 6 Dołączył: 10.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Polecam do poczytania Kurs HTML
MANUAL do PHP. W manualu zainteresuj się $_POST i $_GET ( ogólnie nazywa się to zmienne superglobalne) a także tablice (array). Jeżeli wolisz uczyć się metodą prób i błędów to proszę: tt.php
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 22.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki, gebp!
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 8.07.2025 - 00:38 |