![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 896 Pomógł: 76 Dołączył: 15.11.2003 Skąd: Sosnowiec/Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam następujący problem: mam 3 radiobuttony (r1, r2, r3). Do każdego jest obserwator (observe_field o1, o2, o3). Obserwator o1 ma wywołać metodę m1, o2 metodę m2 i o3 metodę m3 jeżeli odpowiedni radiobutton zostanie zaznaczony.
Moje rozwiązanie działa połowicznie: domyślnie jest ustawiony r1. Gdy wybiorę r2 - wywoływana jest metoda m2, gdy wybiorę r3 - metoda m3, czyli na razie wszystko ok. Ale problemem jest to, że to nie działa wstecz, po wybraniu r3 próba wybrania r2 albo r1 nie wywołuje metody m2 i m1. Nie wiem w czym problem, może położenie obserwatorów względem radiobuttonów ma znaczenie? Moze potrzebna jest jeszcze jakaś operacja ktorej nie uwzględniłem? Oto mój kod:
Metody formsklep, formportal, formstrona renderują tylko tekst - dla uproszczenia. Doprecyzowując zachowanie tego kodu: gdy wybiorę r2 - odpala m2, następnie r3 - odpala m3 i potem już nic się nie da odpalić. Natomiast odpalając od razu r3 odpala metodę m3 a wybranie r2 odpala m2 - więc nie do końca nie działa wstecz. Po prostu wszystko jest jednorazowe. Rozwiązałem problem. 1. Jest to problem z prototype 2. Dotyczy właśnie radiobuttonów 3. Jedno z rozwiązań, które akuart ja zastosowałem polega na rezygnacji z observe_field i zastosowaniu zdarzenia onChange dla każdego z radiobuttonów 4. Kod wygląda tak: Keywords: - observing + radiobutton - radiobutton + observe_field - prototype + radiobutton Pozdrawiam Ten post edytował Foxx 22.01.2009, 17:34:51 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 29.06.2025 - 21:25 |