![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 60 Pomógł: 1 Dołączył: 22.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zacznę od kawałka kodu:
Kod $query="SELECT * FROM klienci"; $result=mysql_query($query); $num=mysql_numrows($result); print '<input type="submit" name="przyciskusun" value="usun">'; print '<input type="submit" name="przyciskedytuj" value="edytuj">'; $i=0; while ($i < $num) { $ID = mysql_result($result,$i,"id"); $imie = mysql_result($result,$i,"imie"); $nazwisko = mysql_result($result,$i,"nazwisko"); print '<table cellspacing=7 border=1 bgcolor=silver><tr> <td width=15 > <input type="radio" name="idselect" value="'.$ID.'"/> </td> <td width=30>'.$ID.'</td> <td width=150>'.$imie.'</td> <td width=150>'.$nazwisko.'</td></tr></table>'; $i++; } if(!empty($_POST['przyciskusun']) && !empty($_POST['idselect'])) { $Q = "DELETE FROM `klienci` WHERE `id`=".$_POST['idselect']; $R = mysql_query($Q); print "<script>setTimeout('document.location = \"klienci.html\"', 500);</script>"; } elseif(!empty($_POST['przyciskedytuj']) && !empty($_POST['idselect'])) { $Q = "SELECT * FROM `klienci` WHERE `id`=".$_POST['idselect']; $R = mysql_query($Q); if(($Dane = mysql_fetch_assoc($R)) == true ) { print 'Wypelnij ponizszy formularz:'; print ' Imie: <input type="text" Name="FORM[imie]" value="'.$Dane['imie'].'" size=15>'; print ' Nazwisko: <input type="text" Name="FORM[nazwisko]" value="'.$Dane['nazwisko'].'" size=50>'; print ' <input type="submit" name="KL_ZAPISZ" value="Zapisz"> '; } } elseif(!empty($_POST['KL_ZAPISZ'])) { $Q = "UPDATE `klienci` SET `imie`='".$_POST['FORM']['imie']."', `nazwisko`='".$_POST['FORM']['nazwisko']."' WHERE `id`=".$_POST['idselect']; $R = mysql_query($Q); } mysql_close($db); ?> Niby wszytsko działa, ale problem polega na tym, że po wyświetleniu formularza edycji odznacza mi sie radio button wskazujący edytowany rekord i po naciśnięcu zapisz (KL_ZAPISZ) nie uaktualnia mi wybranego rekordu w bazie (uaktualnia dopiero gdy ponownie zaznacze ten sam radio button, wiec za każdym razem gdy chce edytować coś to musze 2 razy zaznaczac ta sama pozycje). Ten post edytował xyxy 22.01.2009, 02:59:20 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 202 Pomógł: 117 Dołączył: 13.04.2007 Skąd: 127.0.0.1 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witaj na forum! Bardzo chętnie Ci pomogę, ale tak to zagmatwałeś, że nie mam pojęcia o co Ci chodzi
![]() Pozdrawiam! -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 60 Pomógł: 1 Dołączył: 22.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
O witam, nie spodziewałem sie tu nikogo o tej porze. Rozchodzi sie o to, że jest lista wczytywana z bazy za pomocą pętli while, koło każdej wczytanej pozycji jest radio button, wybieram jakąś pozycję, klikam przycisk edytuj i wtedy odznacza mi sie radiobutton (da sie jakoś zrobić żeby sie nie odznaczył?). Musze go ponownie zaznaczyć, w przeciwnym przypadku po naciśnięciu przycisku zapisz nie chce mi wysłać tego:
Kod <span class="postcolor">"UPDATE `klienci` SET `imie`='".$_POST['FORM']['imie']."', `nazwisko`='".$_POST['FORM']['nazwisko']."' WHERE `id`=".$_POST['idselect']</span> zapytania do bazy.
Ten post edytował xyxy 22.01.2009, 03:52:50 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 202 Pomógł: 117 Dołączył: 13.04.2007 Skąd: 127.0.0.1 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przyznam się, że strzelam. INPUT powinno znaleźć się między znacznikami FORM.
Pozdrawiam! -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 286 Pomógł: 70 Dołączył: 13.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Poza tym, że masz tam bałagan i cała ta edycja/usuwanie wymaga raczej przepisania niż poprawienia to dodaj zaznaczanie na podstawie zmiennej $_POST['idselect'] tak jak poniżej:
Kod <input type="radio" name="idselect" value="'.$ID.'"' . ($_POST['idselect'] == $ID ? ' checked="checked"' : '') . ' />
Ten post edytował EarthCitizen 22.01.2009, 04:05:38 |
|
|
![]()
|
|
Po poście @EarthCitizen zrozumiałem dopiero o co chodzi. Myślałem, że radio odznacza się przed przeładowaniem strony
![]() ![]() Pozdrawiam! -------------------- |
|
|
![]()
|
|
o wielkie dzikeki za pomoc, działa
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 15:35 |