![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 555 Pomógł: 84 Dołączył: 20.02.2008 Skąd: Małopolska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
na stronce mam tabelkę, która w uproszczeniu tak wygląda: Kod <table> <tr> <td> <div>cos</div> <div>cos</div> </td> </tr> </table> Od razu dodam - NIE to nie jest nic związanego z szablonem strony, więc proszę bez głupich komentarzy typu "szkielet robi się na DIVach" - bo o tym każdy chyba wie ![]() Chodzi mi o to, że chcę tak zrobić by wykonywała się pewna funkcja JS, gdy kursor jest poza znacznikami <div> (oboma!). Więc nadałem zdarzenie onMouseOut najpierw na <tr> a potem próbowałem nadać na <td>, w ostateczności nawet "otoczyłem" te dwa <div> jeszcze innym <div> i jemu nadać onMouseOut - niestety efekt zawsze był taki sam - funkcja się wykonywała nawet wtedy, gdy ktoś przesuwał kursor myszy z jednego <div> na drugi ;/ Wie ktoś dlaczego tak się dzieje? -------------------- Wieloprocesowość i wielowątkowość w PHP, poznaj Kraken PHP!
Serwer HTTP i WebSocket w PHP | Promise/A+ Strona Domowa | Elradia MMORPG FireFox: make the web better. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 286 Pomógł: 70 Dołączył: 13.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale ta funkcja ma się odpalić w momencie zjechania z <div> myszką?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 555 Pomógł: 84 Dołączył: 20.02.2008 Skąd: Małopolska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W momencie, gdy user wyjedzie myszką poza oba <div> lub tez poza <td> lub <tr> - obojetne mi to, gdyż nie ma tam żadnych paddingów, marginów ani borderów.
-------------------- Wieloprocesowość i wielowątkowość w PHP, poznaj Kraken PHP!
Serwer HTTP i WebSocket w PHP | Promise/A+ Strona Domowa | Elradia MMORPG FireFox: make the web better. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 286 Pomógł: 70 Dołączył: 13.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No to daj onmouseout dla całej tabelki
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 2 921 Pomógł: 269 Dołączył: 11.08.2005 Skąd: 127.0.0.1 ![]() |
Twój problem nie jest taki banalny jakby się mogło wydawać.
Bazując na Twoim kodzie: 1. Ustawiasz na td zdarzenie mouseout. 2. Przesuwasz mysz nad jakiegoś div-a. 3. Mimo, że cały czas jesteś myszką nad td, to wywoływane jest zdarzenie mouseout. Jeśli usuniesz div-y z td i zostawisz go pustego, wówczas skrypt będzie działał poprawnie. Dzieje się tak dlatego, że przesunięcie myszy nad div-a, nawet takiego, który znajduje się w td, oznacza, że wskaźnik nie jest już bezpośrednio nad td, tylko nad innym elementem. Więcej szczegółów znajdziesz tutaj. -------------------- I would love to change the world, but they won't give me the source code.
My software never has bugs. It just develops random features. |
|
|
![]()
|
|
No to daj onmouseout dla całej tabelki Nie mogę gdyż, w tej tabelce jest jeszcze jedno <tr> i </tr>. ~ dzięki za linka batman: poczytam, na pewno się przyda ;-) -------------------- Wieloprocesowość i wielowątkowość w PHP, poznaj Kraken PHP!
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 11:21 |