![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 143 Pomógł: 0 Dołączył: 11.03.2007 Skąd: Gliwice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem, czy można zadawać pytania niezwiązane z tematem, ale pokuszę się o pytanie: jak za pomocą opendir() uchwycić katalog w którym znajduje się plik? (bez użycia nazwy tego katalogu)
-- podzieliłem erix -------------------- Mowa jest srebrem, a milczenie złotem...
Lepiej milczeć i wydać się głupim, niż odezwać i rozwiać wszelkie wątpliwości... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 286 Pomógł: 70 Dołączył: 13.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No ale znasz pełną ścieżkę do tego pliku?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 143 Pomógł: 0 Dołączył: 11.03.2007 Skąd: Gliwice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Powiem tak. Załóżmy, że plik test.php stoi na zewnętrznym serwerze. Jak wtedy uchwycić katalog, w którym znajduje się plik, jeśli nie znam jego nazwy?
-------------------- Mowa jest srebrem, a milczenie złotem...
Lepiej milczeć i wydać się głupim, niż odezwać i rozwiać wszelkie wątpliwości... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 226 Pomógł: 25 Dołączył: 4.07.2007 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
EDIT: Napisałem zanim dowiedziałem się o zew serwerze. Aby dowiedziec się o ścieżce na zew serwerze trzeba by wyswietlic tą ścieżkę w test.php ![]() EDIT2: Najwidoczniej źle zrozumiałem, tak jak Erix pisze nic nie zrobisz na zew serwerze. Ten post edytował bartg 21.01.2009, 17:05:13 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat Załóżmy, że plik test.php stoi na zewnętrznym serwerze. Jak wtedy uchwycić katalog, w którym znajduje się plik, jeśli nie znam jego nazwy? Do iteracji katalogów z zewnętrznych serwerów NIE otworzysz. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Czy jest jakikolwiek sposób, aby wrzucić do tablicy nazwy wszystkich plików z katalogu, jeśli znajduje się on na zewnętrznym serwerze?
Ten post edytował Gallareton 21.01.2009, 17:10:21 -------------------- Mowa jest srebrem, a milczenie złotem...
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Nie ma takiej możliwości, jeśli zewnętrzny serwer nie udostępni Ci nazw plików.
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
A teraz powracając do serwera na moim komputerze... nie wiem, czy dobrze zrozumiałem jak działają te funkcje.
Czy tu jest jakiś błąd? (nie wyświetla mi się nic) Ten post edytował Gallareton 21.01.2009, 17:14:16 -------------------- Mowa jest srebrem, a milczenie złotem...
|
|
![]()
|
|
A sprawdzałeś czasem manual? opendir" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
Poza tym, zainteresuj się klasą DirectoryIterator. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 286 Pomógł: 70 Dołączył: 13.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 226 Pomógł: 25 Dołączył: 4.07.2007 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wyswietlic katalogi z zew serwera jako tako sie da, ale trzeba to obejść:
Na zew masz plik który wyświetla zserializowaną tablicę z katalogami (all zlistujesz na serwerze zewnętrznym). Potem u siebie zwykłe unserialize stringu pobranego porzez file_get_contents -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Nie do końca rozumiem wszystko co do mnie piszecie
![]() Ten post edytował Gallareton 21.01.2009, 17:25:07 -------------------- Mowa jest srebrem, a milczenie złotem...
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 13:29 |