![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat @erix Z autopsji mogę Ci zagwarantować, że to co udostępniają jest w zupełności wystarczające. Z resztą nawet jeśli okaże się, że coś jest Ci potrzebne to wystarczy napisać na info@... i dodadzą brakujący moduł czy wtyczkę. Napisałem przecież, co jest nie tak. Blokowanie poleceń powłoki świadczy dla mnie o braku profesjonalizmu administratora, który idzie na łatwiznę - zamiast limitować zasoby per konto i zasób, to blokuje wywołanie binarek systemowych przez php.ini. Stwierdzisz, że to nieprzydatne? Wyślij 10k plików po ~1 KiB przez FTP. Nie zapomnij o narzucie protokołu. ![]()
Zrobisz to w mniej jak 1/10 czasu. A odpowiednie zabezpieczenie zasobów jest do zrobienia, kwestia chęci. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 34 Pomógł: 1 Dołączył: 17.05.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@athabus:
Regulaminy hostit znajdziesz na (jedno kliknięcie od strony głównej): http://hostit.pl/regulamin/ Co do SLA to jest to gwarancja dostępności, której nie ma (chyba) obowiązku podawać. Przed kupnem pierwszego serwera u nich x lat temu zapoznałem się dokładnie z ich regulaminem i akurat takie dane jak SLA czy CPU są tam podane. Cytat Prawie nikt nie podaje także takich informacji jak SLA - tak więc np. maszyna może nie działać przez tydzień, a i tak wszystko jest zgodnie z umową i nie ma się prawa do rekompensaty. A krzaki z allegro mają po 99,99999% i co z tego, jak po zakupie serwera w czerwcu, we wrześniu hosting znika bo administrator nie miał czasu na pogodzenie obowiązków szkolnych z karierą. Wg mnie każda poważna firma, nie podając nawet takich informacji, robi wszystko żeby serwery działały stabilnie. I jeśli (tej poważnej firmie) gdzieś powinie się noga to zrobi wszystko, żeby jakoś wymazać to z pamięci klientów. Cytat Co do wykorzystania transferu to tak jak pisałem chodzi mi o standardową stronę. Choć nie jest niczym nowym, że oferty obecnie są robione na wyrost i wiele firm wywala swoich klientów bo próbują skorzystać z tego co kupili - np. zrobisz download plików to powiedzą ci, że zapychasz łącze i utrudniasz korzystanie z usługi innym. W znakomitej większości firm, firemek i niefiremek faktycznie tak jest. W przypadku hostit to transfer i pojemność dysku była dla mnie powodem do migracji na wyższe plany. Jak pisałem wcześniej, a jak nie pisałem to teraz napisze: wszystko zależy od tego w jaki sposób wykorzystujesz serwery. Dlatego warto zapoznać się zawsze z regulaminem usług, z których mamy zamiar skorzystać. @erix: Owszem to o czym piszesz jest bardzo przydatne. Ale ja do takich celów wykorzystuje VPSa i shella. I nadal obstaje przy swoim: dla większości polskich łebmajstrów są wystarczające, a jeśli nie to dedyk lub VPS:) Pozdrawiam. Ten post edytował chris1 6.09.2011, 09:23:43 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 48 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
chris1 - nie odbieraj moich postów jako atak na tą firmę - tak jak pisałem piszę o ogólnej charakterystyce rynku - czyli ofertach, których nijak nie można porównać bo nic nie gwarantują.
Regulamin, który przesłałeś już coś doprecyzowuje - swoją drogą nieźle go zakopali. Nadal jednak jest pewien niedosyt (piszą np. o limitach cpu w pakietach, ALE nie powołują się na maszynę referencyjną więc nie wiadomo od jakiego procesora masz np. 3%). Jak się okazało mają też jakieś tam SLA w regulaminie zawarte - chociaż 99,6% rozliczane w stosunku rocznym to słabo jak na poważne zastosowania. Ja do poważnych rzeczy nie używam tylko serwerów ze SLA 99.9% w stosunku MIESIĘCZNYM - oznacza to, że mój serwer w teorii może być niedostępny przez 45 minut w skali miesiąca. Dla mnie są to takie niuanse, które decydują o wyborze usługi - nie dalej jak 2 miesiące temu przeniosłem jeden projekt z firmy która dawała SLA 99,5% w skali miesiąca do firmy, która dawała 99,9% - gwarantowanie SLA na poziomie 99,9% wymaga na prawdę solidnych maszyn, a nie utrzymywanie ich w budżetowej serwerowni. Dla mnie takie informacje jak rodzaj serwerowni, lokalizacja serwerowni, stosowane zabezpieczenie (np. agregaty prądotwórcze), oferowane SLA (oraz jego warunki) są kluczowe w przypadku witryn na których mi zależy i szukam ich na stronach firm. Wierzę, że taka firma może prowadzić dobre jakościowo usługi, ale z pewnych powodów nie gwarantuje wysokich standardów na piśmie - po prostu sami są świadomi na jakim sprzęcie pracują. Nie twierdzę, że z usług takiej firmy ktoś będzie niezadowolony - sam mam np. hostingi w firmach typu Ionic, Hekko i jestem zadowolony, ale też nie umieszczam tam ważnych dla mnie stron bo wiem, że od czasu do czasu firmom tym przytrafiają się wpadki (na szczęście drobne). |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 34 Pomógł: 1 Dołączył: 17.05.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Absolutnie nie odbieram Twoich postów jako atak. Widać jednak mamy zupełnie różne wyobrażenie tego czym jest shared. Poza normalnymi userami sharedów znajdziesz też wielu takich, którzy pomylili się z wyborem usługi (powinni wziąć vps czy dedyka - sam uruchamiam co poważniejsze rzeczy na własnym dedyku z administracją, a na współdzielone pakuje mniejsze projekty) i takich, którzy biorą sharedy tylko po to by coś popsuć dla własnej radochy.
Mając na uwadze tą drugą grupę, gwarancja 99,9 jest niemożliwa do spełnienia. Z tym, że większość klientów takich firm nie ma możliwości sprawdzenia tego jak długo serwer był off. Oczywiście, nie twierdzę, że wszystkie firmy kłamią. Uważam tylko, że spełnienie tej gwarancji jest naprawdę trudne i gdyby się uprzeć to w większości firm z takimi gwarancjami dało by się udowodnić, że oszukują klienta. Moim zdaniem zapewnianie SLA na poziomie 99,9% w przypadku serwerów współdzielonych to co najmniej robienie z klienta kretyna. Ja w przeciwieństwie do Ciebie nigdy bym nie skorzystał z usług firmy, która daje taką gwarancję dla współdzielonych. Bo uważam, że taka gwarancja jest wyssana z palca i nijak ma się do rzeczywistości. ps. trochę nie po polsku, ale właśnie wróciłem z wywczasu i jeszcze nie do końca przypomniałem sobie składnie j.polskiego ;p Ten post edytował chris1 26.09.2011, 13:05:15 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 48 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chris1 sla na poziomie 99,9 jest jak najbardziej możliwe, ale trudne do osiągnięcia. Wymaga kilku rzeczy:
- nowego, sprawdzonego sprzętu, który jest wymieniany co jakiś czas - większość tanich hostingów jedzie na przechodzonym sprzęcie, albo jakiś składakach. Słyszałem nawet o tym, że niektórzy stosują zwykłe dyski z założeniem, że lepiej je co jakiś czas wymienić na nowe niż kupić dedykowane do serwerów - odpowiednich rozwiązań technicznych - np. stosowania raid 10 na wysokiej jakości dyskach - nadmiarowości - tak aby jeden klient nie był w stanie w łatwy sposób przeciążyć serwera - wykwalifikowanej kadry - niektóre firemki hostingowe są zarządzane przez osoby bez podstawowej wiedzy - samo skonfigurowanie lampa to dopiero początek zabawy w hosting, a niektórym wydaje się, że to wszystko - dozoru 24h/7/365, ale takiego prawdziwego, a nie, że jest jeden admin, który śpi na dyżurze i w razie czego można do niego zadzwonić i go obudzić (a tak to niestety wygląda w większości firm, lub wręcz po 17 nikt już nie sprawuje CIĄGŁEJ kontroli nad serwerami). - ważna jest serwerownia, która powinna spełniać określone normy - czyli np. generator, zapasowe zasilanie awaryjne, kilka łączy etc. Pewnie jeszcze fachowcy by wymienili kilka innych czynników. Niestety tak usługa musi kosztować więcej i mogą ją wprowadzić tylko większe firmy. Ja np. mam od 6 miesięcy serwer vps w IQ z sla 99% (jak do tej pory mam 100% dostępności) oraz konto shared w kei.pl, które w ciągu ~3 lat użytkowania miało miesięczna dostępność powyżej 99%. Wiem, że IQ ma sla 99,9% w kontach shared. Co do kei.pl nie wiem czy to gwarantują na piśmie, ale u nich jestem już tak długo klientem, że nawet tego nie sprawdzałem. |
|
|
![]()
|
|
Prawie się z Tobą zgodzę
![]() Usługa przez Ciebie opisana jest jak najbardziej możliwa, ale nie w widełkach cenowych, o których wspominano we wcześniejszych postach. Swoją drogą, ile byście dali za usługę opisaną przez athabus'a? Z faktycznym dozorem w świątek, piątek i niedzielę, na markowym sprzęcie, bez oversellingu i czym tam jeszcze sobie zażyczycie. Cytat nadmiarowości - tak aby jeden klient nie był w stanie w łatwy sposób przeciążyć serwera mam genialny "jednoliniowy" skrypt, który zarżnie każdą, najbardziej wymuskaną maszynę. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
W dowolnym języku mozna to zrobić... Wystarczy zaalokować odpowiednią ilość pamięci, której maszyna nie jest już w stanie przydzielić.
-------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
chris taka usługa o jakiej pisze jest jak najbardziej dostępna na naszym rynku - cena około 300zł netto rok poza promocją. W promocji nawet za 200zł można mieć.
Zupełnie nie rozumiem, dlaczego ludzie z poważnymi projektami pakują się na serwery po 100zł, a potem narzekają. |
|
|
![]()
|
|
Jest możliwa, owszem. Ale bez oversellingu nikt by Ci jej nie zaoferował.
Cytat dlaczego ludzie z poważnymi projektami pakują się na serwery po 100zł, a potem narzekają. To jest bardzo dobre pytanie. Cytat W dowolnym języku mozna to zrobić... Wystarczy zaalokować odpowiednią ilość pamięci, której maszyna nie jest już w stanie przydzielić. Cóż ja znam tylko .php i zdecydowanie spełnia swoje zdanie ![]() |
|
|
![]()
|
|
Zależy co rozumiesz przez overselling. Bo ogólnie wiadomym jest, że każda firma stosuje overselling - nie jest możliwe aby każdy klient wykorzystał 100% zasobów. Z tym, że poważne firmy stosują overselling na poziomie, który nie powoduje spadku wydajności pozostałych kont czy vps'ów - dwie wspomniane przeze mnie firmy właśnie tak robią. Większość firm jednak stosuje znacznie większy overselling i tu jest problem.
Z mojego doświadczenia konto za 300zł netto rocznie to jest na prawdę dobre i pewne konto w takich firmach jak iq czy kei.pl. Było nie było jest to kilka razy tyle co płaci się za porównywalne konto u konkurencji więc z pewnością da się za takie pieniądze zaproponować na prawdę profesjonalną usługę. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
To może ja napiszę co właśnie az.pl odwalił... Nie infomując kompletnie swych klientów w jakikolwiek sposób, wprowadził do części swoich serwerów jako dodatkowe ograniczenie cpu time, którego przekroczenie = wyłączenie serwisów znajdujących się na koncie. Samą decyzję o takim limicie uważam za sensowną, bo skończy się zarżynanie maszyn klientów, którzy puszczają potwory na koncie i rżną całą maszynę. Ale sposób w jaki to zrobiono woła o pomstę. Jeśli masz mały skrypt to nie zauważysz, ale chwila obciążenia ruchem lub coś w ten deseń i serwis Ci się kładzie, a Ty nie wiesz nagle co się dzieje, bo hostingodawca nawet głupiego maila o takiej zmianie nie wysłał.
-------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
No ta firma jest znana z podobnych zagrywek. Sam nigdy nie korzystałem, więc się nie chce wypowiadać, ale sporo na ich temat czytałem - z reguły nie były to pozytywne opinie.
|
|
|
![]()
|
|
Dodam to jako info od osoby która na az się z tym zetknęła boleśnie. Walą w takim wypadku katalog public_html na off i ślą maila o przekraczaniu oraz że należy zoptymalizować serwis. Tutaj akurat stało coś na symfony, więc pracujący przy tym programista powłączał wszystkie możliwe rodzaje cache i jeszcze coś tamdodatkowo pokombinował. Właściciel konta od razu więc sobie sam public_off zamienił na public_html i serwis zadziałał. Już nawet nie mówię o profesjonalizmie, skoro w taki sposób prostacki klient sam sobie zdejmuje "blokadę serwisu"
![]() ![]() ![]() -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 182 Pomógł: 14 Dołączył: 20.09.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Szukam jakiejś dobrej oferty na VPS. Ta z biznes-host.pl wydaje się być fajna - bardzo mi się podoba rabat, który się dostaje płacąc od razu za większą ilość miesięcy. Chciałbym się dowiedzieć, czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenia z tą firmą? Historia działania firmy nie jest imponująca, więc zastanawiam się czy to nie jest jakiś krzak, któremu się zapłaci, coś im nie pójdzie i się zmyją. Pozdrawiam, Michał |
|
|
![]()
|
|
Na webhostingtalk masz opinie na ich temat - ogólnie raczej umiarkowane.
Z tanich vps'ów ionic ma niezłą ofertę - korzystałem z usług zarządzanych u nich i ogólnie nie było źle jak na taką cenę. Subiektywnie mogę się jedynie przyczepić, że albo trafiłem na zapchaną maszynę, albo stosują jakieś wolne dyski lub coś w tym stylu, bo o ile wszystko działa stabilnie i przewidywalnie to trudno nazwać ich demonem prędkości. Pod zwykłe www jednak jak najbardziej się sprawdza. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 182 Pomógł: 14 Dołączył: 20.09.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na webhostingtalk masz opinie na ich temat - ogólnie raczej umiarkowane. Dzięki za wskazanie tego serwisu, teraz wiem gdzie szukać ![]() Z tanich vps'ów ionic ma niezłą ofertę - korzystałem z usług zarządzanych u nich i ogólnie nie było źle jak na taką cenę. Subiektywnie mogę się jedynie przyczepić, że albo trafiłem na zapchaną maszynę, albo stosują jakieś wolne dyski lub coś w tym stylu, bo o ile wszystko działa stabilnie i przewidywalnie to trudno nazwać ich demonem prędkości. Pod zwykłe www jednak jak najbardziej się sprawdza. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 10.06.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie polecam lh.pl.
Bardzo słaby panel administracyjny Niskie limity. Tworzenie baz danych i instrukcji cron przez e-mail (!) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 12.06.2012 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Szukam VPSa pod sklep internetowy na silniku PrestaShop. pod PrestaShop polecam www.linuxpl.com PrestaShop ma już opcję Memcached, a to udostępnia linuxpl.com za 50 zł /rok -------------------- Zarabiaj na linkach w treści. Skuteczne SEO! ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 22.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja polecam hosting:
Nazwa taryfy WWW Mini Midi Pojemność konta 1000MB 5000MB Transfer miesięczny 20GB bez limitu Ilość serwerów wirtualnych 1 1 Limit ilości plików 50 000 50 000 Aliasy i przekier. domen 1 2 Subdomeny bez limitu bez limitu Ilość kont e-mail 2 10 Ilość baz MySQL 1 3 Dodatkowe konta FTP 0 0 Opłata roczna 120* zł 220* zł * - cena netto trzeba napisac zapytanie na adres biuro@mikinet.pl przysyłają formularz do wypełnienia otwieraja konto na 14 dni za free z mozliwoscia rezygnacji i gitara. HOSTING Ten post edytował czarny30 15.06.2012, 22:44:33 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 1.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
JPolecam AsanaHost.pl. Pakiet Starter kosztuje 49zł netto na rok i ma następujące parametry:
- Pojemność: 2 GB - Transfer miesięczny: 20 GB - Serwery w Polsce (bardzo dobre pingi) - Uptime: 99,8% - Bezpłatny panel DirectAdmin PL - Ilość domen: 1 - Ilość subdomen: bez ograniczeń - Ilość kont FTP: bez ograniczeń - Ilość kont email: bez ograniczeń - Obsługa PHP 4, PHP 5 - Obsługa MySQL - Panel PhpMyAdmin PL - Obsługa: CGI, PERL, SSI - Własne filtry poczty - Dostęp do logów, statystyk ... i wiele innych. Niezobowiązujący okres testowy trwa 7 dni. UWAGA! Pierwsze 20 osób, które wpiszą w formularzu rejestracyjnym kod promocyjny "php" otrzyma na opisany wyżej pakiet upust w wysokości 80%. Oznacza to, że dla tych, którzy się pośpieszą konto jest dostępne za 9,80zł netto (12,05zł brutto). Promocja dotyczy tylko Pakietu Starter i trwa do 19 sierpnia 2012. Regulamin promocji jest dostępny pod tym linkiem: http://asanahost.pl/regulamin-promocja_konto_za_bezcen_2.pdf Dane firmy (żeby było wiadomo, że to nie krzak): Asana Studio Jarosław Czulak Międzyrzecze Górne 144 43-392 Międzyrzecze Górne NIP: 9372463882 REGON: 242838164 tel.: +48 33 488 05 87 tel. kom.: +48 665 625 635 email: biuro@asanahost.pl |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 15.08.2025 - 03:08 |